Informatica la UNIBUC vs UBB

Salutari!
As avea foarte mare nevoie de un sfat. E destul de greu de decis care centru universitar ar oferi mai multe avantaje. Din punct de vedere al planului de invatamant, din cate am vazut, programa coincide in cea mai mare parte dar nu stiu calitatea cursurilor. M-ar interesa:
1.tipul de predare (daca exista suport de curs in totalitate in format electronic sau cursurile sunt scrise la tabla); se mai poate lipsi? cum se recupereaza absentele? cursurile sunt actualizate conform cerintelor pietei muncii?
2. daca e obligatorie prezenta la seminarii si laboratoare; care e nr maxim de absente permis si cum se pot recupera?
3. cum vi se pare materia pt sesiune? profesorii sunt extrem de severi la notare? se da asa mare importanta materiilor inutile?
Am gasit in cadrul regulamentului de la UBB mate-info Cluj faptul ca un student nu se poate prezenta decat de 2 ori la examen si in cazul in care nu-l promoveaza trebuie sa refaca intreaga activitate didactica la acea disciplina in anul universitar urmator. Abia atunci are dreptul sa-l sustina din nou. Au fost situatii de felul acesta? Stiam ca in mod obisnuit exista sesiune de reexaminari unde ai a 3a sansa sa dai examenul.
4. legat de practica de specialitate am gasit cateva deosebiri. Nu stiu insa care este in avantajul studentilor. La UNIBUC se face doar in anul 3, sem 2? La UBB e prevazuta si in anul 2 in vacanta de vara si in anul 3?
Nu stiu care dintre cele doua facultati are un program mai flexibil, in asa fel incat sa iti dea posibilitatea sa studiezi singur sau eventual sa te poti angaja.
Orice sfat/parere imi este de foarte mare ajutor. M-as bucura sa aflu si partile bune si partile rele pt a nu face o alegere gresita.

Care ar fi materiile alea inutile?

La UniBuc, pe vremuri materiile de mate erau facute cu profesorii de la Facultate de Matematica. Unii erau chiar foarte drastici. Te rupeau la examene. Mai ales daca nu te vedeau pe la cursuri. Acum nu mai stiu cum este. Poate s-au mai schimbat mentalitati. Si apropo, o sa ai un soc pe care l-am perceput la mai multi. O sa ai impresia ca la materiile de mate nici nu ai facut mate in liceu si ca ai sarit cativa ani in viitor. Poate te orientezi catre alte facultati, gen Cibernetica sau Automatica :slight_smile:

Puteai sa ai job in timpul facultatii, dar nu te sfatuiesc sa faci asta. Sau poate sa ai un job simplu care nu te consuma mental. Dar, nu, in niciun caz sa te angajezi ca programator si sa faci si facultatea in acelasi timp. Sunt doua lucruri grele in acelasi timp. Poate daca esti foarte foarte muncitor si foarte sclipitor.

3 Likes

Între astea două, cea mai bună e cea din Iași, dar, pe oricare o alegi, criteriile sunt altele; facultățile sunt cam la același nivel. Uită-te la ce te mai interesează - oraș, distanță, oportunități, gagici/băieți etc.

2 Likes

Ar mai fi de luat in calcul si ce faci dupa facultate. Se pare ca la Cluj este o dezvoltare mai accentuata ca la Bucuresti pe partea de software. Poate ca in facultate cunosti oameni (colegi, profesori, recrutori) care te ajuta ca dupa facultate sa te angajezi mai repede acolo.

In decursul timpului mi s-a parut ca programatorii care au facut facultatea in Transilvania erau mai relaxati ca cei din sud. Poate sa fie doar de la felul lor de a fi, dar am vazut si oameni din sud care au facut facultatea la Cluj. Incepusera sa vorbeasca ca acolo :slight_smile:

Ca tot am primit liber la plimbare dupa 1 iunie, mai bine dai o fuga in weekend-urile care vin catre ambele si vezi unde iti place mai mult. Pentru mine a contat ca imi placea localizarea facultatii. In schimb in interior era cam urata, dar colegii erau misto :slight_smile:

Spor la decizii de viata!

2 Likes

Eu am terminat la UNIBUC acum multi ani, insa unele lucruri pe care o sa le spun sunt relevante avand in vedere discutiile pe care le-am avut cu alti colegi mai tineri

  • Conteaza mult apleacarea ta spre fizica sau matematica. La poli o sa faci ceva fizica mai mult, pe cand la Info o sa faci ceva matematic. La Info inca se mai face matematica, dar nu ca in anii 2000. Intr-adevar matematica nu e ca aia din liceu cu exercitii, dar cu siguranta ca nici fizica de la Poli nu e vreo turta dulce
  • Da, unii profesori sunt stricti, dar asta o sa gasesti peste tot. Totusi nu cred ca vei gasi o exigenta extraordinara in niciuna din facultati.
  • De obicei practica este o formalitate administrativa. Da, trebuie sa o faci dar nu iti pune mari speranta in ea. Posibil sa ai oportunitatea sa o faci undeva extraordinar, dar e posibil doar sa faci rost de o adeverinta si sa ai ce spune la interviul despre practiva
  • Ani. la Poli faci 4 ani, la Info faci 3. Apoi mai ai master de doi ani. La unibuc mai au si o facultate de 4 ani: CTI, un fel de Automatica dar la Info. Am auzit lucruri bune
  • Mie mi s-a parut cool la Info ca facultatea era in centru, dar daca trebuie/vrei sa stai la camin trebuie sa te interesezi cum sta Unibucul cu locurile. Intr-o perioada nu stateau grozav

Oricare dintre facultati vei face

  • trebuie sa inveti de una singura si sa experimentezi cat mai mult pentru a vedea ce iti place si ce ti se potriveste mai bine
  • daca te tii cat de cat de treaba lumea va alerga dupa tine sa te angajeze (daca lucrurile raman la fel ca acum)

Daca situatia materiala iti permite incearca sa stai cat mai mult in scoala fara sa te angajezi, dar tine un ochi deschis pentru partea practica: participa la worsshopuri, proiecte, prezentari, etc

Bafta!

5 Likes

Salut!
Ambele facultăți sunt foarte bune. Eu o să îți spun părerea mea, fiind student la UNIBUC.

  1. Există format electronic pentru aproape orice curs. Nu sunt pentru cursurile de matematici, că mna… e mate. În general, cursurile nu sunt obligatorii, deci nu e de recuperat nimic. Dacă lipsești de la vreun curs care nu este și în format electronic, există drive-uri cu tot felul de materiale pentru fiecare curs făcute de studenți. Garantat vei găsi acolo ceea ce îți lipsește. În fiecare an se actualizează planul de învățământ pentru a fi la zi. De exemplu, până anul trecut, era o materie de programare unde se făcea C/C++. De anul acesta, s-a trecut la Python.
  2. La unele materii, seminariile sunt, dar la toate laboratoarele prezența este obligatorie, cu un număr stabilit de absențe (1-3 absențe). E destul de ușor să recuperezi un laborator/seminar pierdut. Profesorii sunt înțelegători și te poți duce lejer la o altă grupă.
  3. Materia este ok. Programul este unul lejer. Ai mult timp liber. Profesorii sunt destul de înțelegători, vorbesc despre examen, dacă este ok structura, dacă avem alte sugestii. Sunt și câțiva mai stricți, dar puțini și acum nu e bătut în cuie că o să faci cu ei. De reexaminări, sunt unele materii la care te pune sa refaci laboratoarele în anul următor. Nu știu exact câte reexaminări poți să ai.
  4. Legat de practică, la domeniile Matematică și Informatică, practica se face în anul 2. La domeniul Calculatoare și Tehnologia Informației (CTI de la Poli), se face în anul 3.

Bonus: La UNIBUC se dau burse pentru 15-20% din totalul de studenți de la un domeniu. Ceea ce e fain, e faptul că bursa este pe un an întreg, nu pe semestru. Deci dacă ai bursă dea început, poți să ai n restanțe pe semestrul 1 pentru că bursă iei până în septembrie anul următor.

Eu sunt la CTI în cadrul UNIBUC. E super ok. Acum mna… depinde de ce dorești tu. Eu unul am ales CTI. Sfaturile se aplică și la domeniu Informatică (am mulți prieteni acolo, dar și profesorii sunt cam aceeași).

Succes la BAC și la admitere (anul acesta e pe baza mediei de la BAC). Să intri pe site-ul fmi.unibuc.ro, ai detalii despre admitrere și un calculator al mediei de admitere. Se acordă ceva bonusuri pentru cei care au participat la anumite concursuri și olimpiade, dar se intră și pe loc de olimpic, dacă se încadrează.

Bonus dacă vrei să dai și la CTI: Materiile mai tehnice (fizica, electronică, electrotehnică, etc) se fac la Măgurele,a Facultatea de Fizică.

Acum, decizia îți aparține.

Toate cele bune și să ne vedem la UNIBUC!

3 Likes

Foarte frumos! Alte generatii. Avem ceva viitor in cazul ramaneti prin Romania. Dvs trebuia sa faceti marketing :slight_smile: