Informatii platforma upwork


(Livia) #1

Buna seara!
Numele meu este Livia, si sunt la inceput de freelancing pe platforma Upwork! Daca m-ati putea ajuta cu niste informatii v-as fi recunoscatare! M-am sfatuit cu contabili, dar din pacate nu au cunostiinte de aceasta platforma! Ma intereseaza modalitatea de plata - se poate face doar atasand cardul sau imi trebuie si cont Paypal? Din ce am inteles, upwork factureaza in numele tau, dar eu pot folosi aceasta factura pentru a o atasa documentelor contabile? Sau trebuie sa imi emit si eu o factura cu numarul meu de ordine? Pe factura, avem date despre client? Facturez clientul sau platforma? Stiu ca Upwork in termeni si conditii spune ca nu este clientul, el este doar un intermediar intre tine si client. Nu stiu daca este legala(conform legislatiei din Ro) colaborarea aceasta prin Upwork! Va multumesc anticipat!


(Red) #2

PFA pe norma de venit. And nobody cares.

Eu mi-am atașat contul bancar.


(Livia) #3

Multumesc! Eu nu ma incadrez la norma de venit din cauza codurilor CAEN, sunt PFA dar in sistem real! Daca poti sa ma ajuti, de ce ai nevoie pt un PFA(care lucreaza cu strainatatea)? Inafara de Registrul Unic de Control,Registrul Inventar, Registrul Incasari-Plati mai trebuie ceva? Citisem tot la un freelancer ca iti trebuiesc mult mai multe acte , dar nu specifica ce anume!
Pe factura/contract se specifica numele clientului? Ma intereseaza sa stiu daca acesta este persoana fizica sau companie! Problema apare la depunerea declaratiei 390 VIES(pt clienti din U.E).


(Horia Coman) #4

Cred ca important e (1) sa emiti o factura unei entitati juridice si (2) aceiasi entitate sa-ti faca plata. Cred ca ptr. Upwork entitatea este chiar Upwork, si nu clientul final. Ce se intampla intre Upwork si clientul final nu te intereseaza more or less.

Dar cel mai bine vorbesti cu un contabil pentru treaba asta, unul care sa stie despre ce e vorba pe partea de freelancing. Ca a zis @horia141 sau altcineva pe blog altceva nu o sa impresioneze ANAF-ul cand or gasi vre-o problema. O sa te coste ceva - pe un thread anterior se vehiculau preturi intre 200 - 500 RON pe luna pentru activitati de genul, dar stii ca esti acoperita pe partea asta.


(Livia) #5

Multumesc mult pentru informatii!


(Adrian Tufă ) #6

Iata ca am gasit un video in care se spune ca nu trebuie facturat catre Upwork cum a presupus @horia141

Iata mai jos detalii si despre inregistrarea contabila a incasarilor prin Paypal


(Adrian) #7

Adica o microintreprindere sa plateasca impozit pe banii luati de catre Upwork, care n-au intrat niciodata in contul firmei? Sa fim seriosi.

Oricum, complicatiile astea ma fac sa nu doresc vreodata sa am de-a face cu vreo platforma de-asta de intermediere.


(Andrei Telteu) #8

Acelasi canal de youtube are si video separat pentru upwork:


Pare super complicat.

(Sorin Marian) #9

Impozit platesti doar pe venituri, nu si pentru comisioanele Upwork. Comisioanele sunt o prestare de servicii de catre Upwork catre tine.


(Aysun) #10

Pt. upwork sunt 3 chestii mari si late:

    1. factura generata de ei intre client si tine.
    1. factura generata pt. comisionul lor.
    1. factura generata de tine pentru client.

Pentru factura 1 o sa ai un ID. Iei acel ID si generezi tu o factura din aplicatia ta de facturi adica nr.3. Pe factura nr. 3 pui ID-ul acela in descriere si atasezi factura 2 langa. Astea doua intra la contabilitate. Pe prima nu ai ce sa faci cu ea.

Partea nasoala, tu platesti impozit pentru suma initiala (cea mai mare), nu pentru cat iti intra in banca. Asa e si cu PayPal si alti intermediari.