Infrastructura Wordpress sau custom?

Buna comunitatea DevForum,

Am ajuns la concluzia ca proiectul actual imi necesita prea mult timp, deja am investit ~2 luni din timpul meu liber in development si inca nu este gata, ii complex bazat pe entropia Shannon si modelul Markov, care zgarie conceptul de A.I.
Am renuntat la el deoarece am lucrat singur, dupa conceptul ‘one man army’ si imi este foarte greu sa imi balantez viata privata, antreprenoriatul si developmentul.Intr-un final am ajuns la un burn-out.

Doresc sa reincep un MVP deoarece stiu cu el pot sa obtin un profit intr-un timp cat mai scurt, dar nu stiu daca sa il realizez custom sau sa ma folosesc de un framework matur precum wordpress (care il consider un bloatware).

Proiectul se baseaza pe conceptul de B2B ‘local directory’, o platforma unde sunt prezentate barurile, restaurantele si cluburile dintr-un oras, cu minimum facilitati:

  • 3 user roles: admin, client, viewer
  • clientul, definit prin ‘reprezentatul afaceri locale’ sa beneficieze de o interfata unde sunt prezente informatiile cu facilitate CRUD pentru meniu, poze, regulamentul intern si o informatie care nu trebuie sa intre in cache, gen nr de locuri disponibile (adica o cifra care trebuie actualizata de indata ce a fost modificata). Aici sa cuprinda si o metoda de virament online.
  • viewer-ul, definit prin ‘utilizatorul care cauta informati’ sa beneficieze si el de o interfata CRUD, unde campul ‘localitate’ este obligatoriu.

Deoarece idea mea este de cateva zile, nu am planul de afacere intocmit si restul detalilor sunt neclare.Doresc sa aflu prin acest thread din perspectiva celui care citeste ,un raspuns la intrebarea:
‘Se merita pe termen lung o infrastructura wordpress, care in timp ii trebuie adaugate facilitati noi?’

/*
Offtopic:
Nu vrea sa mai deschid un thread separat, vreau sa mai aflu si cat ar fii un salariu part-time pentru un dev wordpress. Mai exact:

-Daca doriti un job momentan part-time pe wordpress sau un alt stack (dev si design), care ar fii salariul minim dorit de dumneavoastra, tinand cont ca este un startup nou cu un capital mic?

Se poate raspunde si prin pm.
Studiu de caz pe plan national este realizat, nisa respectiva exista dar nu in context meu. Daca imi raspundeti la offtopic si veti fii ales, va trimit idea mea. Garantez originalitatea conceptul meu cu 20% din profitul lunar al platformei fara sa faceti nimica, numai daca conceptul exista pe plan national.
*/

Va multumesc pentru atentia acordata!

Edit:

  • Corectat greseli gramaticale si actualizat ‘(…) din profitul lunar al platformei (…)’
    Edit 2:
  • Adaugat si alta varianta decat wordpress la offtopic
1 Like

N-am prea multă experientă cu WP, dar aș merge pe ceva custom. Știu că WP e f customizabil, dar e o platformă de bloging și nu cred că te va ajuta f mult.

3 Likes

Eu as face ceva bazat pe una din cele de mai jos.


https://orchardproject.net/
https://www.gatsbyjs.org/

1 Like

Iti multumesc pentru reply!
Suntem pe aceasi unda! Am stat deoparte de wordpress, nu ii stiu ‘ecosistemul’ dar trebuie sa iau in calcul ca pot gasi pe viitor mai repede wordpress dev decat sa zicem … python dev.

Nu recomand WP pentru un MVP in cazul acesta. Nu recomand nici ceva complet custom de la zero. Mai degraba un framework MVC, de ex Laravel.

3 Likes

https://trends.google.com/trends/explore?date=today%205-y&geo=RO&q=%2Fm%2F05z1_,%2Fm%2F060kv

1 Like

Un astfel de feedback am dorit de la o comunitate de dev’s.
Am luat in calcul idea cu WP deoarece am gasit majoritatea modulelor necesare si cateva teme ca un boilerplate. Comunitatea este una mare si in general este un framework matur.
In procesul de validarea am gasit fara sa vreau 2 clienti locali dupa ce le-am explicat conceptul, cu alte cuvinte daca maine ii finalizata platforma deja am 2 clienti care imi vor plati lunar. Nu imi permit financiar sa pun un deadline pe finalizare, dar pot sa pun un ETA, cu cat finalizez mai repede cu atat pot sa vad rezultate.

Am modificat offtopicul prin adaugarea unui limbaj/framework la alegere.

Aș recomanda django sau flask. Ai avea la folosirea unor module Python pentru statistică/ML (dacă e cazul). Mi-ar plăcea să lucrez la proiect, dar e greu cu timpul liber

2 Likes

Definitia mea part-time ii cand iti permite timpul.
Daca poti sa construiesti o platforma scalabila cu cerintele minime prezentate de inceput, poti sa imi dai un pm.

Drupal e matur, e rapid, face multe out of the box. As spune ca s-ar potrivi mai bine si nu ai de codat ATAT de mult. Ai tot ce-ti trebuie, este facut pentru un astfel de proiect. Developmentul pe Drupal este insa costisitor. Nu cred ca ai nevoie sa scrii foarte mult cod. Si are Views (!important). Trebuie sa stii ceva despre platforma. Altfel e mult de citit.

2 Likes

Salut,

După descrierea proiectului pe care vrei să-l implementezi și după părerea mea (ca să-ți faci o idee: dezvolt cu WordPress de mai bine de 5 ani, nu doar siteuri de prezentare, bloguri sau „lucruri pentru care a fost făcut” - ideea asta a fost eliminată acum mult timp și și-a câștigat pe bune numele de CMS, ci și soluții personalizate pentru magazine online, comunități, ș.a.m.d) poți foarte bine folosi WordPress. Îți recomand să citești mai multe despre el pe siteul oficial dar și pe siteul pentru dezvoltare. Sunt multe API-uri pe care le poți folosi, probabil vei avea nevoie de: user roles, post types, settings. Se vor mula foarte bine pe ceea ce ai nevoie.

În afară de asta, dacă te temi de zvonuri legate de securitate sau, nu știu ce mai zice lumea, că ar fi slab proiectat/dezvoltat, sunt doar zvonuri. Poți afla cu ușurință despre comunitatea de mii de oameni implicați și pasionați din spatele WordPress și activitățile pe care le promovează. Compară această comunitate cu orice altă comunitate din spatele altor CMS-uri de genul și te vei convinge.

S-ar putea să pară că promovez foarte mult WordPress, ce-i drept sunt subiectiv, îmi și este drag :grin:.

Bineînțeles, pe termen lung este posibil ca ce-ți oferă WordPress să nu fie chiar ceea ce ai nevoie și atunci să optezi din start pentru un framework. Depinde ce înseamnă acele „facilități noi”. Iar aici ai în continuare resursele informative de pe siteul oficial. Discuția poate fi lungă.

Ca fapt divers, poți vedea câteva studii de caz de la WP VIP pentru mari companii din lume care folosesc WordPress :100:

P.S: mi-ar fi interesant să lucrez la un proiect de genul ăsta, dar am deja câteva în derulare.

Mult spor!

5 Likes

pe themeforest gasesti teme super profi pe acelasi model care au deja configurate toate pluginurile necesare
pentru un mvp mi se pare mai mult decat suficient

2 Likes

Buna @vladilie94 ,

Iti multumesc pentru feedback-ul tau!

Din experienta mea nu exista un produs sigur din punct de vedere al sigurantei, doar dureaza mai mult pana cand ii gasesti o problema. Probabil zvonurile pe care le-ai auzit se refera la WP < 3.5.2 ( CVE-2012-2399 ), prin care mi-am cumparat prima masina prin platforma HackerOne, dar cred in maturitatea unei platforme si in comunitate.

Da, intr-adevar exista multe plugin-uri pentru wordpress, dar in contextul scalabilitati se schimba perspectiva. Ce se intampla daca (metaforic):

  • un plugin are peste 800 kb de executie fara nici un server side rendering?
  • are un bug doar pentru cazul meu, ce fac cand nu imi raspunde dev-ul indepedent de care a fost creat, fara drept sa ii modific codul?
  • ce fac cand procesul de birocratie este mai mare decat procesul de executie, un ex real: mailul meu a fost in bounce intr-o ‘agentie’ timp de 5 zile, apoi imi raspunde dev-ul si face un patch intr-o zii. Efectiv in loc de o zii, a costat 6 zile lucratoare remedierea. De unde stiu ca daca viitoare nu ma costa peste o luna dupa clasificarea lor?
  • cum pot sa aflu cum reactioneaza la un anumit incident, precum race conditional sau … cand se deschid portile iadului si simti cat de cald devine sangele care iti curge prin vene, cat de tare se pot contracta muschii de la picioare si stii ca apocalipsa are un nou nume ‘Split-brain’ care iti corrupe userbase-ul si te rogi ca ai tastat ‘init 0’ destul de repede incat sa poti face un recovery.

Deoarece este un MVP, facilitatile noi le voi implementa dupa feedback-ul utilizatorilor, adica majoritatea facilitatilor noi inca sunt necunoscute.

Iti multumesc anticipat pentru atentia acordata!

Eu zic să nu ții atât de mult la codul MVP-ului, încât să vrei neapărat să-l păstrezi. Cred că rolul unui MVP este mai mult de prezentare a conceptului, şi formare a unei baze de clienți inițali. Apoi, când începe să aducă profit şi clienții încep să propună îmbunătățiri, îți permiți să-l rescrii pe tot cu tehnologia cea mai potrivită, şi are, zic eu, mai mult sens să o cauți atunci. Prin urmare, dacă aş fi în locul tău aş merge pe WordPress fără nicio jenă, ca să ies cât mai repede pe piață şi să mă pot ocupa full-time de asta.

5 Likes

Rolul MVP-ului e sa poti iesi cat mai repede in piata cu proiectul intr-o forma in care sa poti valida ipoteza de business. Asadar foarte important e sa iti seteezi KPI-urile corecte pentru validare si apoi sa alegi cea mai simpla/putin consumatoare de resurse tehnologie pentru MVP. Nu trebuie sa te gandesti la probleme ulterioare (ex. securitate) fiindca e foarte posibil sa nu le ai (statistic vorbind sunt mai multe sanse de fail decat de succes). Cu cat investesti mai putine resurse in faza asta cu atat mai bine. In cazul in care nu se valideaza pierderile vor fi mai mici.

Ma abtin sa fiu offtopic si sa discut de ipoteza de business, insa iti spun doar ca au mai fost incercari in zona asta, unele chiar cu finantare serioasa si au fail-uit. Te-ar ajuta mult sa studiezi de ce s-a intamplat asa (daca nu ai facut-o deja).

3 Likes