Inginerie mecanica vs. web development


#1

Zilele trecute am avut ocazia sa ma intalnesc cu cativa prieteni din acelasi campus universitar din care faceam parte. Majoritatea dintre ei erau ingineri mecanici. Si evident, am discutat despre trendul asta de reorientare profesionala: “de la o profesie anume la IT”.

Cativa dintre ei renuntasera si la job-uri in productie si s-au reorientat catre web development. Unii au avut succes si au ramas in domeniu, nu pe niste venituri substantiale, iar altii au revenit la vechea meserie.

Asadar, intrebarea e: se merita aceasta schimbare? Care sunt avantajele si dezavantajele si daca ati trecut si voi printr-o experienta asemanatoare.


#2

Da sigur acum oricine poate fi programator, faci 2-3 cursuri online, inveti niste css si html si gata in 3 luni esti top, de ce sa pierzi ani de zile cu matematica, informatica, facultate, masterate, studiu continuu, etc. La fel si cu ingineria mecanica, faci 2-3 cursuri online si gata esti inginer, poate ies si niste cursuri online de chirurgie ar fi ceva. NOT!

E plina piata de “programatori” amatori slabi, nu mai e nevoie si de altii. Totusi stiu 1 tip care a facut inginerie aerospatiala si s-a reprofilat dupa pe programare si e FOARTE TARE, dar omul e un geniu (poate vede ce am postat :slight_smile: si da o bere ca-i gadil ego-ul).

Daca te referi strict la html/css/wordpress se poate face trecerea, dar asta nu e chiar programare si pentru un om care a facut inginerie mecanica este o risipa enorma de potential.

Dan Pena spunea asa: “Man’s greatest burden is unfulfilled potential .”


(Horia Coman) #3

Pai si nu se plang toti ca le faci degeaba, ca nu te invata nimic practic facultatea si ca la job nu-ti trebuie “toate astea”? Make up your mind people.


@runcmd nu mi-e clar daca intrebi pentru tine sau pentru colegii tai. Dar in principiu daca merita sau nu depinde de persoana. Ne-ai dat prea putina informatie ca sa putem sa-ti dam un raspuns targetat.

Niste avantaje:

  • domeniul in sine e imens si interesant si nu te plictisesti intelectual. Dar daca nu-ti place asta simt ca adauga la suparare.
  • Financiar, cel mai probabil o sa fie mai bine in IT decat in industria auto. Cel putin in centrele IT mari din tara - Bucuresti, Cluj, Iasi. In Europa ai Londra, Berlin (ceva), Barcelona si multe alte centre regionale. Iar in US mereu cauta oameni ptr. orasele mari.
  • Conditiile de munca sunt de obicei OK si e un sellers market - asa ca orice BS din partea unui angajator poate fi rapid contracarat cu un mutat la alta firma.

#4

Intrebarea este adresata la modul general. E pusa si din cauza discutiilor pe care le-am avut cu ei dar si din cauza trendului astuia masiv de a migra din engineering, fie el automotive sau telekom inspre programming.

Pe de alta parte au existat si cazuri in care migrarea nu a fost un succes. Sau am intalnit si persoane care sa zic asa, aveau experienta si proiecte in programare dar nu si-au gasit de lucru.


(Adrian) #5

Nu, nu se plang toti. Doar cei care le fac degeaba :slight_smile:


(George Ilie) #6

În România poți deveni un profesionist in domeniul IT și găsi locuri de muncă foarte bine plătite.
Nu știu dacă poți învăța inginerie mecanică la fel de bine în România.

Am cunoscut pe cineva care le stăpânea destul de bine pe ambele. Era inginer mecanic la bază, dar putea scrie și cod pentru ce avea nevoie.
L-a ajutat să știe programare.
S-ar putea să se întâmple și invers. Un inginer mecanic mediocru dacă învață programare bine ar putea avea succes în programare în cadrul unei firme cu anumite specialități.