Înlocuire CIM cu PFA, angajat full-time

Salutare,

In urma cu o săptămână m-am angajat full-time cu CIM.

Pe scurt, în 2019-2020 am fost nevoit sa contractez niște credite de la niște IFN-uri cu dobânzi foarte mari, pe lângă asta, le-am și suspendat pe parcursul pandemiei deci acum totalul este și mai mare.

Daca rămân angajat cu CIM, o sa am o proprie pe salar de 1/2 pe care momentan nu mi o permit.

Planul meu ar fi sa îmi deschid un PFA (ca să evit poprirea) urmând sa discut cu acești creditori și sa cădem de acord la plata unor sume mai mici (momentan au refuzat)

Întrebarea mea este: pot sa mai schimb din CIM în PFA în relația cu angajatorul? Ar putea sa refuze? Îl încurc cu ceva?

Multumesc

Esti sigur ca poti evita cu PFAul?

Poprirea se pune si pe PFA din cate stiu eu.

Singurul mod legal în care poți evita poprirea este să încasezi alocații și alte ajutoare sociale. Dar chiar și-atunci trebuie să duci acte doveditoare la bancă.

Hm, din care am citit pe site-ul unui avocat nu se poate

https://indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice/daca-am-o-datorie-pe-persoana-fizica-pot-fi-executat-silit-pe-pfa/

De unde as putea sa ma informez mai oficial?

Unele firme mai au si principii iar in cazul tau pare ca eviti sa-ti asumi responsabilitatea pentru niste contracte semnate acum 2 ani. In contextul asta, gandeste-te si ce impresie lasi cand vii cu o astfel de cerere la angajator.

Poti incerca, mai ales daca este o firma care colaboreaza deja cu PFA-uri. Evident, poate sa refuze, nu exista nicio obligatie sa accepte asa ceva, ba mai mult, s-ar putea sa ii incurci iar cum esti inca in perioada de proba, e posibil sa si renunte la tine si sa caute un angajat care vrea sa ramana pe CIM.

Mersi pt sfat. O sa rămân la CIM

mama, ce intrebare in thread-ul asta! :fearful: la asa ceva nu m-am gandit evar.

Soluția e reeșalonarea plăților cu un alt credit non-ifn, lucrezi până devii bancabil și iei un credit ca să îl plătești pe cel vechi cât mai rapid. (Ca să nu plătești dobândă) și creditul nou îl iei pe perioadă mai lungă cu dobândă cât mai mică.

Chiar și pe SRL ești acționar, degeaba ții banii în el că poți fii executat în raport cu părțile sociale.

Există consultanți care cu asta se ocupă și mai e și gratuit, n-ai nici un motiv să speculezi tu, îți spun exact ce și cum să faci. În anumite cazuri mai negociază ei în locul tău.

IFN-urile mai au și clauze ilegale sau fac lucruri ilegale, dacă ai avut noroc de asta un avocat bun îți desființează contractul.

Cat ai salariul net de curiozitate? Daca ai peste 2k ar trebui sa fie OK.

E mult mai ok să faci refinanțare, să iei un credit cu care să achiți totul azi. Astfel eviți ciclul continuu de dobânzi.

1 Like