Interviu cu CEO si COT Purism

Am ocazia sa le iau un interviu lui Todd Weaver, CEO si Zlatan Todorić, COT la Purism [1], cei responsabili cu laptopurile Librem [2], daca aveti orice fel de curiozitati “informatice” legate de ei sau de proiectul lor, va rog sa le aruncati in topicul asta, pana luni 13, 2016. Daca nu, nu, asta e, suntem mai interesati de pisicile de pe FB.

Laptopurile Librem vin cu PureOS sau QubesOS, au hardware switch-uri pentru a dezactiva microfonul, webcam-ul, modului GPS incorporate, vin fara bloatware and shit si sunt o solutie foarte interesanta (si nu atat de costly) pentru cei care sunt interesati sa-si pastreze viata privata departe de ceilalti.

  1. https://puri.sm
  2. https://puri.sm/products/
1 Like

Salut,

Vad la ei pe site ca zic urmatoarele: “Your Privacy Is Protected Chip By Chip
Every hardware chip individually selected with emphasis on freedom-respecting”

Pot ei sa garanteze ca datorita acestei selectii de chip-uri nu poti sa faci fingerprinting hardware pe modelele lor?

3 Likes

Super tare intrebarea, ti-as da multiple like-uri daca ar fi posibile, voi trasmite si o sa pun aici un link cu interviul cand o sa fie totul gata, cu permisiunea lui @iamntz.

1 Like

Doar dacă promiți că pe viitor eviți astfel de… exprimări:

Daca nu am întrebari nu înseamnă că nu mă interesează :slight_smile:

1 Like

Promit :frowning: meh meh (ca sa fie 10 caractere)

Am tot rumegat postarea inițială și nu îmi iese ceva la numărătoare: cum se procedează cu sistemul de operare?

Adică OK, pui Linux, dar să fim serioși, Linux încă nu e gata pentru desktop, orice ați spune.

La orice pas ești nevoit să citești zeci de pagini de manual, nu gasești portări ale aplicațiilor folosite și trebuie să te descurci cu „alternative” (care de cele mai multe ori sunt niște glume proaste) etc. Toată experiența de utilizare a unui PC cu Linux va fi un compromis uriaș.

Alternativ, poți folosi Windows sau OSX (un Hackintosh), dar renunți la privacy…

Și a da $1900 pe un sistem pe care pot pune doar Linux pentru a putea fi cât de cât izolat s-ar putea să fie cam… mult? (și $600 mi se pare destul de mult…).


Oare cât de practic ar fi să găsești un electronist care să monteze switch-uri hardware pentru perifericele mai … sensibile? (asta înseamnă renunțarea la garanție)


De ce nici un laptop nu include privacy screen (e.g.)? (cum e la unele ATM-uri: vezi perfect dintr-un anumit unghi, nu vezi nimic altfel. Da, se poate monta ulterior, dar, ca orice folie, va avea bule de aer, va fi strâmb etc :slight_smile:


1 Like

3 posts were split to a new topic: Holy War: Linux vs Windows