Interviu - propui salariul sau astepti propunere?

Salut,

Am avut o discutie recenta cu cineva pe tema discutiei despre salariu la interviu si am niste intrebari.

  • Cand discutati despre salariu: la primul interviu cu HR? Dupa interviul tehnic? altele…?
  • Cum va calculati salariul? Aveti deja in minte o suma pentru care ati fi multumiti sa va angajati sau asteptati sa vedeti despre ce e vorba pe proiectul pe care urmeaza sa intrati si apoi veniti cu o propunere? Sau asteptati o propunere din partea angajatorului?
  • Va adaptati pretentiile salariale in functie de ce e nevoie la firma / postul respectiv?(poate voi stiti si chestii de devops pe langa partea de development)

Si ca un side question : vi s-a intamplat pana acum ca pe anunt sa scrie ceva iar la interviu/dupa angajare sa se astepte de la voi sa faceti pe langa cele de pe anunt si X Y Z?

1 Like

Daca ai experienta si esti angajat in momentul de fata:

Recomand sa discuti salarul dinainte cu HR, altfel o sa pierzi foarte mult timp cu interviuri fara rost. Ceri un range salarial pentru pozitia respectiva, ceva ce 99% nu o sa-ti dea. Cel mai probabil o sa bage o variatie a clasicelor “Salarul se discuta in urma interviului tehnic” sau “Nu avem un range e in functie de experienta si cunostinte”.

Dupa ce refuza sa-ti zica range-ul ii zici tu cat ai vrea. De obicei zic salarul pe care il am acuma + 25-50%. In functie de posibilitatile lor financiare, cat de urgent e sa ocupe postul si cum se aliniaza planetele discutia poate continua sau se termina aici.

5 Likes

Disclaimer: n-am mai fost de mult în postura de angajat (12+ ani), deci nu știu exact cum stau lucrurile în realitate.

Dacă ar fi să mă duc la un interviu, aș vrea să știu măcar plaja salarială disponibilă încă dinainte de acel prim interviu. În nici un caz nu aș vrea să trec prin 2-3-4 etape de angajare doar pentru a afla la sfârșit că nu ne împăcăm la bani.

Câteva idei referitor la „cât să ceri”:

1. Tariful orar

Dacă ești angajat și nu îl știi (sau crezi că nu ești plătit la oră), îți împarți salariul la numărul de ore alocate serviciului și ai un baseline.

Programul efectiv de lucru este de 184 ore (8h/zi * 23 zile lucrătoare). Dacă faci frecvent ore suplimentare, încerci să faci o medie și le pui și pe alea (MAI ALES dacă nu sunt plătite). Dacă pierzi mai mult de 30 minute pe drumuri la/de la serviciu, adaugi și timpul ăla.

2. Valoarea adusă companiei

Eu am mai zis de câteva ori și mi s-a sărit în cap: poți aduce companiei de cel puțin cinci ori salariul tău net? Din banii aduși de tine companiei se plătesc: consumabile, logistică, angajații care nu produc în mod direct (e.g. secretare, om de serviciu), întreținere (chirii, facturi lunare etc) și, evident, taxe.

6 Likes

Nu inteleg faza cu 5x salarul net. Tu zici ca la un salar de 1000 de euro net (ceva ce gasesti pe tot gardul in cj) clientul scoate din buzunar 60 000 euro/an? Ma indoiesc.

La 2000 net deja ar scoate cat pentru in programator in Sillicon Valley. Si 2000 net tot nu e ceva nemaiauzit

Ai și niște date care te ajută să te îndoiești sau doar ți se pare exagerat?

Raportul ăla nu e bătut în cuie, dar cred că minimum absolut e pe la 1/3, dar din ce am observat, firmele care coboară sub 1/3 au probleme de genul:

  • mediu de lucru mai puțin plăcut (PC-uri vechi și/sau insuficient dotate, birouri proaste)
  • perks la minimum (sau deloc): e.g. asigurări medicale suplimentare, abonamente la sală etc
  • probleme de cashflow (salarii întârziate sau supraviețuire la limită; e.g. dacă întârzie o plată, firma e aproape blocată)
  • tăieri de costuri unde nu te-ai aștepta (zicea ceva pe forum despre hârtia igienică :smiley: )
  • secretomanie exagerată în raportul conducere <-> angajați

șamd.


-salar
+salariu
5 Likes

Nu am date doar ca la asemenea sume nu cred ca are rost sa trimita proiecte la noi. Costul este deja la fel de mare ca la ei in tara, de nu mai mare.

3x e mai realist dar totusi nu este ceva ce ar trebui sa te intereseze cand discutati salar.

Valoarea muncii pe care o depui depinde de cat valoreaza produsul pe care lucrezi, cat este dispus sa llateasca clientul (daca exista) etc. Iar tu nu ai acces la aceste informatii

In Vest - Europa - mai e și chestia că se dorește fiecare sa câștige la fel. Când ai taxe de 45% peste 60 000 de euro pe an ce spui ca stat e: eu nu vreau ca cetățenii mei să câștige mai mult de atât.

Și mie mi s-a spus că munca mea nu e privită cu nimic mai sus decât contabilul sau fetele de la marketing.

Fundamental mie mi se pare ok-ish. Se dorește angajarea mai multor oameni decât unul ce le face pe toate. Dar în programare e mai greu cu coordonarea. Plus că nu sunt oameni și managerilor le plac aia care le fac pe toate la preț mic.

1 Like

Asta este ceea ce nu îmi place la Europa dar îmi place la SUA.

În SUA poți avea salarii foarte mari dacă ești bun și știi să negociezi.

Nu există aberațiile astea de plafonare ca in Europa care parcă sunt un fel de moștenire ale sistemului de clase.

Pai el trebuie sa aibe date cu care sa isi sustina parerea sau TU trebuie sa ai date ca ai facut prima data afirmatia? :slight_smile:

In alta ordine de idei, multa lume se sperie de 5x-4x-3x salariu net adus ca si valoare firmei angajatoare.
In realitate se ajunge destul de usor la asa ceva. Mai ales in companiile tehnologice de succes, multiplicatorul este chiar mult mai mare, chiar si in Romania. Dar vorbim de cifra de afaceri, atentie, nu profit.

Ca fapt divers, pentru ultima companie la care am lucrat, fiecare angajat producea in medie 200k euro pe an. Pare SF, dar e adevarat. Sunt suficiente date publice pe site-ul ministerului de finante pentru cine vrea sa faca socoteli pentru ce firma doreste el.

2 Likes

Corect. Datele mele vin de la oamenii cunoscuți de mine, care sunt angajați în poziții ce le permite să vadă lucrurile un pic mai în ansamblu. Sigur, nu reprezintă toată piața muncii, dar e un punct de plecare.

În plus de asta, este și acel common sense (e.g. pentru fiecare ban primit de angajat, acesta trebuie să producă acei bani PLUS ~40% (pentru taxe); apoi și restul de cheltuieli)

Și cam care era salariul? :slight_smile:

1 Like

La primul loc de munca, salariul a fost propus de ei. Avand in vedere ca era primul loc de munca, meh, eram interesant de experienta.

La locul actual, am avut o discutie la telefon cu un tip de la hr si el mi-a spus sa propun o suma. De mentionat este ca am spus suma neta. Surpriza a fost ca ei mi-au oferit mai mult decat am cerut eu.

Depinde de firma. La unele, te intreaba hr-ul cand vrei, la altele interviul hr si cel tehnic sunt in acceasi zi si discutia despre salariu vine la uma.

Pana acum am mers cu 50 % mai mult decat aveam in prezent. Sunt mai multe criterii dupa care te poti orienta. Pe asta l-am folosit eu

Recunosc ca am cautat firma pe net, m-am uitat la ce profit, cifra de afaceri a avut inainte etc.
Daca stii ca ai facut chestii pe la vechea firma poti cere mai mult

Welcome to Romania :slight_smile:

1 Like

La ei sunt aceleași gen de raporturi între cat primește angajatul și cat trebuie sa producă firma - așadar tot iese firma pe plus mutând proiecte aici! Ba mai mult, au mult mai mult slack.

1 Like

Recomand articolele de aici : https://fearlesssalarynegotiation.com/

Nu se aplica in totalitate companiilor de la noi, insa mi se pare inteligent modul in care este abordata problema, argumentat (de exemplu, de ce nu este ok sa spui cat ai salariul curent si de ce nu este ok sa spui o cifra inainte de a merge la interviu).

4 Likes

hmm nu m-am gandit la asta

makes sense then

La vremea aia putini plateau peste 2k eur/luna pentru un mid(aproape)senior php dev.
Calculand imi iese multiplicator de 4,44. (Cifra de afaceri pe an a firmei, impartit la nr de angajati, reultatul impartit la salariul meu BRUT pe an, da 4,44).

1 Like

Mersi fain de recomandare

TL;DR:
Dacă ești la început de carieră cere cât ai nevoie să trăiești decent + 30%. Dacă nu ești începător ar cam trebui să știi cam care îți e valoarea pe piață.

Când?
Subiectul salariului ar fi bine să fie atins în prima discuție pe care o ai cu firma/recruiter-ul. Asta devine foarte important mai ales atunci când știi că ceri peste nivelul pieței (ai experiență, cunoștiințe extra etc).

Faci asta ca să eviți timpul pierdut inutil. Am pățit să trec prin 3 interviuri și să aflu că nu pot plăti cât cer eu. De atunci am un salariu minim de care întreb de la prima discuție. Gen: puteți oferi salariu peste suma X pe lună? Dacă răspunsul e nu, tocmai ai scutit timpul tuturor. Și al tău, și al lor. Toată lumea o să fie fericită.

Cât?
La mine salariu cerut e o combinație între necesități (cât îmi trebuie minim să trăiesc decent după standardele mele) și oportunități (dacă pot face altceva mai bine plătit - până la urmă vinzi timp pentru bani, cauți cel mai bun raport stress / preț).

Dacă ești la început, cere minimul de care ai nevoie pentru un trai decent + 30%. Dacă ai experiență cere cât te-ar face pe tine fericit (toți ne simțim mai bine când găsim un job mai bine plătit) + o marjă de eroare (nu dau cifre, ar trebui să știi deja după câțiva ani cam cât poți cere peste).

E important să ceri peste, ca să existe loc de manevră.

Variabile…*

… care sunt de obicei mai importante de cât suma în sine:

  • Stresul: Dacă jobul este foarte stresant față de altele din același domeniu, tot timpul o să am un salariu minim pe care l-aș accepta mai mare decât la o firmă un jobul e mai puțin stresant. Job-uri pe care le consider mai stresante: agențiile (firme care au proiecte noi pe bandă rulantă și durată de proiect relativ mică de vreo câteva luni), industria jocurilor am auzit că e nașpa, firme unde se lucrează haotic (câteva luni relax apoi câteva luni de heirup. Joburi mai puțin stresante: firme care au produsul propriu, sau când lucrezi pe produse/servicii folosite intern.
  • Oportunitățile de creștere: fie învățând technologii noi, fie oferă training-uri în domenii conexe etc. În general orice firmă care caută să-și crească angajații e de preferat, în ciudata salariilor probabil un pic mai mici
  • Flexibilitatea: poți lucra de acasă/remote, ai program fix, poți face trecerea într-un alt departament dacă e firma mare etc - sunt iarăși chestii care te pot ajuta uneori și pentru are mai poți scădea din pretențiile salariale. Atenție aici, că lucru de acasă pentru unii angajatori înseamnă să lucrezi și de acasă și se așteaptă să fiți disponibili și peste program dacă e nevoie.

Nu, dar aș fugi de jobul respectiv.


Am o prietenă care a făcut foarte mulți ani freelancing (încă mai face cred), și ea zicea că din 21-23 de zile lucru pe luna, o să facturezi în medie cam 11-13 zile max (repet: în medie). Asta înseamnă 47-61%. Restul timpului e pierdut cu comunicații, hârtii (facturi, contracte) etc.

Dacă iei în considerare o firmă în care toată munca auxiliară o fac alți angajații și există costuri auxiliare (mai multe hârtii, sediu, hardware, salarii plătite, asigurări extra, fluctuații ale pieței etc), chiar și 1/3 pare puțin.

Da, dar cu un programator din Silicon Valley profitul ar fi zero. Plus că în Silicon Valley salariile sunt umflate și din cauza cererii foarte mari, fără a fi neapărat corelate cu productivitatea programatorilor de acolo.

Și acolo tot acolo ai și cele mari disparități sociale. E tentant să ceri să fi plătit cu cât meriți, până realizezi că nu e chiar așa fain cum credeai. Concurența mare și ajungi să sacrifici timp liber, familie, sănătate ca să rămâi în top. Asta în timp ce trăiești în orașe pline de cerșetori (cum e San Francisco de exemplu).

4 Likes

Aia cu cerșetorii e relativă.

Și tu că homeless te-ai duce acolo unde ai toate condiții mult mai bune ca alte state. Căldură tot timpul, mâncare peste tot, droguri peste tot, și plin de oameni cu bani de pe care să cerșești.

Politicienilor le convine că îi aliniază și îi trimite la vot. Îi ține undeva în aer, cum se face cu ajutoarele sociale de la noi.

Eu lucrez pentru o companie din Oregon fără nici o legătură cu California.

Pentru un job ușor, să stai să iei mesaje la telefon, 50% nu mai vin când aud că se cere drug tests. Salariu dublu față de minimul pe economie.

Dar americanii preferă drogurile decât salarul.

Crede-mă că nu este ca și la știri. Poți câștiga bani ușor cât timp nu ești bețiv, nu ești dependent de droguri, și nu ai 10 carduri de credit pentru toate porcăriile cum au 90% din americani.

IT-istul lor are același salar ca mine dar stă în chirie nu vrea proprietate, are mașină nouă în rate, telefon nou la nici un an, rate la tv rate la toate.

Singura problemă pentru care nu m-aș muta acolo e sistemul de sănătate scump. Dar firmă asta oferă plan…

Crede-mă că popor mai relaxat ca americanii nu am văzut…în afară de orașele mari gen din silicon Valley, new York, nu e deloc competiția aia de care auzim noi.

Vârfurile sunt puternice la ei, pentru că atrag creiere din toată lumea, dar pe medie e total altceva. În top da, trebuie sa tragi tare.

4 Likes