Into the Facebook Metaverse

Vreau sa pornesc o discutie pe tema realitatii virtuale imaginate de Facebook, avand in vedere ca au facut un pariu strategic cu investitii in aceasta directie si nu sunt singurii. Cumva in Silicon Valley sa decis ca oamenii vor sa traiasca intr-o alta realitate si asta e un lucru 100% clar, asa va arata lumea in viitor.

1644076135724

Personal nu vad situatia ca fiind chiar asa de clara cel putin in prezent considerand care sunt posibilitatile tehnologice, preturile pentru aparatura si ce posibilitati de interactiune sunt. Posibil sa fie ceva atractiv peste vreo 20-30 ani cand va fi cel putin o generatie care a crescut direct cu VR de la varsta frageda si se mai inveteaza diverse moduri de interactiune.

Ce parere aveti?

1 Like

Pe mine ma sperie putin acea fotografie.
Nu ma atrage realitatea virtuala si nici nu am de gand sa incerc acel metaverse.
Facebook este toxic si asa.

Second Life anyone? :smiley:


Darrrr se invart bani cu lopata si acolo

Si asta

1 Like

Parere foarte proasta. Daca isi continua stilul, nu e sigur ca o sa aiba pe cine fraieri:

Facebook loses daily users for first time as stock sinks - The Verge

Pe mine fakebook m-a pierdut din cauza Stupiditatii Artificiale pe care o folosesc.

Motivul pentru care au făcut acest lucru e următorul:

Prezența fizică

Dacă e destul de bine făcut mediul in care ești atunci ochelarii îți păcălesc aproape total creierul. Simți că cineva te atinge sau se holbează la tine, simți că ești cu cineva. Poți să fii cu cineva la 5000km distanță. Poți să te duci la un psiholog în metavers și nu există absolut nici o diferență între viața reală și virtual.
Ai reflexele reale, dacă ceva te sperie tipi, fugi din reflex sau te bați cu adrenalină.

Facebook e in moarte clinica, sunt obligați să pivoteze.

Probabil că pot colecta date foarte valoroase despre cum se mișca oamenii, pot să coreleze datele și să vândă cam orice. Date care se pot folosi și in viața reală. Se pot face experimente sociale. Mult mai probabil e că au făcut un experiment și si-au dat seama că oamenii au ceva exploit de care se poate profita intr-un metavers.

Tehnologia a ajuns la un nivel decent, s-a ajuns aproape la perfecțiune în laborator.

Ce înseamnă perfecțiune? Ochelari ușori, rezoluție atât de bună încât îți poți pune monitoare virtuale 4k și să vezi textul exact cum l-ai vedea in viața reală. Poți deja mapa o tastatură reală, un mouse în VR și să îl folosești pe o masă virtuală in viața reală. Se poate realiza un birou infinit virtual cu sute de oameni.

În jocuri randarea se poate face în funcție de unde te uiți cu ochii și se utilizează resurse pentru a randa la rezoluție mare doar ce vezi. Există modele de AI pentru super rezoluție.

Procesoarele avansează, Apple nu e singurul cu M1, în 10 ani dacă ajungem la un nivel de 3090 pe ochelari de VR o să fie magie neagră.

O să se lase lumea de droguri cu VR, o să îți pună o casca doctorul când te operează, o să faci stagiul militar în VR, o să te opereze un doctor de la 1000km distanța prin VR în ambulanță.

Nu așa va arată lumea in viitor ca în poza cu Mark, căștile o să fie aproape transparente, niste ochelari de soare, ochelari normali puțin mai groși, lentile de contact, implanturi. Suntem doar în perioada de tranziție. Desigur va fi și următoarea extremă cu om legat la simulator și hranit cu soylent…

După desigur vine industria adultă, care e la stagiul de umezit degetele de la picioare. Nu există un sistem destul de bun pentru integistrare și redare încă.

Educația se poate revolutiona total, copiii pot învață gratuit lucruri foarte scumpe de făcut în viața reală.

Sunt foarte mulți oameni cu dizabilități, chiar paralizați, bolnavi care au o altă viață reală în metavers.

Dacă iese bine un om sărac poate trăi în cel mai mare palat posibil, poate să călătorească liber, scapă din viața locală și devine la fel de liber ca cel mai bogat om din lume. Nu trebuie să te duci la cinema ca să fii în cinema, nu trebuie să te duci la teatrul din New York ca să fii la teatrul din New York cu cei mai buni actori din lume. Poate călători în timp. Poate să vadă ce n-ar fi posibil niciodată în viața reală.
Mie mi-e incredibil să cred că cineva n-ar dori aceste lucruri cu orice preț.

2 Likes

Nici vorba.

Daca ai milioane de $ de cheltuit, poate ajungi la ceva cat de cat, dar rahaturile existenta pentru ‘public’ sunt departe de a ajunge acolo.

Mi-am luat Ms Flight Simulator… la inceput m-am mai ‘jucat’ cu el (deh, farmecul noutatii). Nu l-am mai pornit de nu stiu cand… pur si simplu e o imitatie extrem de jalnica a zborului.

As vrea sa vad ochelarii aia 3D care-mi baga in cap ‘forta’ centrifuga sau ‘vantul’ in fata pe care le simt cand fac manevre cu un deltaplan.

1 Like

Sunt lucruri pe care nu le poți simula ieftin, dar pentru cineva care nu zboară pe nimic e ceva incredibil.

Era doar un exemplu unde personal pot sa vad o diferenta imensa.

Fii sigur ca si celelalte lucruri sunt simulate la fel de prost.

Daca joci un joc 3d in realitatea aia virtuala, de exemplu de-ala cu arte martiale, poate ca ti se pare nu stiu ce chestie, dar diferenta e masiva intre ce se intampla in realitate si ce e in ochelarii aia.

Cu ochelarii cand iti iei un pumn in fata, te sperii. In realitate, pierzi cativa dinti si eventual te trezesti la reanimare :slight_smile:

Mie imi place ideea.
Într-un sens rău.

Îmi plac filmele SF și într-o mai mică măsură cele horror.

Până să ne facem o părere despre lumea virtuală imaginată de Meta, putem vedea ce se întâmplă in prezent.

Există deja o segregare socială între cei ce inteleg cum funcționează tehnologia (software + hardware) și cei care nu au capacitatea de a înțelege o iotă.

Unii oameni nu au nici cea mai mică șansă să anticipeze ce poate face un aparat sau o aplicație.
Pur si simplu pentru ei tehnologia a devenit magia pe care și-o imaginau acum cateva sute de ani oamenii.

Odată cu intrarea in lumea virtuală, unii oameni vor pierde si simtul realității, pe lângă faptul că nu reusesc sa deslușească cum funcționează tehnologia.

Imi imaginez că va deveni din ce in ce mai comică situația.

Nici nu vreau să-mi imaginez ce-ar intelege Șoșoacă despre virtual reality când ea interpretează astfel tehnologia bluetooth:

Apreciez posturile tale si faptul ca esti foarte optimist cu privire la VR. Insa cred ca partea intunecata a ceea ce va rezulta din asta va fi pur si simplu “sfarsitul jocului”.
Orice inventie e folosita in primul rand de armata apoi de corporatii. VR va fi primul drog legal, asta insemnand indoctrinare la varsta la care multi nu discern valorile, pentru a-i face sclavi pe viata. Sau roboti. Sau soldati. Sau votanti. Sau ce vor muschii celor cu bani. Oricum se va termina ca un Matrix fara happy end.

1 Like

Eu nu văd nici o diferența intre cărți și VR. Sunt cărți care indoctrineaza lumea de mii de ani fiindcă așa vor bogații lumii.

Totusi cel mai rău lucru pe care il poți face e sa interzici/arzi cărțile.

Așa cum se poate indoctrina la maxim, la fel se poate deschide la maxim.

2 Likes
2 Likes

Cred că VR-îl dacă nu ajunge la un nivel gen The Matrix, nu prea va rezolva multe.

Iar dacă suntem la acel nivel deja discutăm de biotehnologie care ne poate face pe toți atrăgători fizic și atunci ce rost mai are? :slight_smile:

În rest cred că e doar un miraj, sună foarte foarte bine în teorie, e extrem de seducător ca și concept, cine nu ar vrea să trăiască într-o lume fără limite fizice/materiale?

Și cum zicea un coleg mai sus, Facebook sunt nevoiți să pivoteze, sunt sigur că sunt și ei conștienți că nu e aici tehnologia, dar ei sunt în poziția de a putea încerca să impună un trend.

1 Like

Haha, Surrogates (film cu Bruce Willis) vibe. Asa arata unul din userii realitatii virtuale in film:
image

Probabil va fi addictive AF. Ce-i adictia de MMO’s, asta o sa fie next level probabil.

Daca se mai adauga si niste hardware ptr. alte simturi (miros, simt) atunci…nu stiu ce-o sa fie atunci :))

Pasul urmator: puscarie virtuala pentru actiuni in metaverse

1 Like

Pai deja exista fakebook ‘jail’.

Haideți măi, serios acuma. Noi nu mai știm când să facem dreapta ca să ieșim de pe autostradă fără sateliți GPS desupra capului, dar ne mai trebuie și lumi virtuale. Nici la budă nu mai știm să mergem fără o aplicație.

Dar divaghez. :sweat_smile: Știți ce cred eu că se va întâmpla? Vom rămâne noi, ăștia care nu mai avem conturi de Meta, Teta, Beta și toate prostiile, și îi vom scoate pe săracii ăștialalți din priză după o vreme, când nu vom mai putea plăti facturile la curent și gaze. Sau când le taie Putin.

Am ajuns să o trăiesc și pe asta, când oameni în toată firea salivează la… Metavers… :laughing: