Intoarcere in RO - găsesc un salariu mulțumitor?

Daca ar fi sa te intorci din UK in RO, ca SW dev/architect - unde ar fi cel mai potrivit? - ce oras, ce firme?
De ex.: Cluj, Sibiu, Buciresti, Brasov. Exista firme car ar plati fara complexe un salariu net de 2700EUR, minim?
Care e situatia IT-ului Romenesc in 2018?
Merci de orice sfaturi :slight_smile:

Daca afara ai primi 27000 euro/luna, net, minim, da, fara complexe. Altfel sunt tot felul de complexe.

Referitor la salariu: mai demult, pe blog, am scris o chestie nu foarte populară și pe care o poți aplica în cazul tău:

  1. 2700€ net înseamnă cheltuieli de ~5000€ pentru firmă;
  2. Poți produce anual 600.000€ pentru angajator?

Dacă răspunsul la întrebare este „da”, atunci ce-ți rămâne de făcut este să cauți firme care ar putea avea un asemenea cash flow.

5 Likes

Raspuns scurt, Da.

Raspuns lung: Depinde…Depinde de locatie(Cluj si Bucuresti ceva mai probabil decat Sibiu, Brasov si altele), depinde de cati ani de experienta relevanta ai(in viziunea companiei angajatoare), depinde de cata nevoie are compania respectiva de tine, depinde de tehnologiile pe care compania respectiva le utilizeaza si cat de bine le cunosti(nu e un secret ca unele limbaje “platesc mai bine” decat altele).

Ca fapt divers, o companie de servicii erau dispusi sa plateasca 12500 ron + beneficii for the right person. Vorbesc de Bucuresti, cereau cam 10 ani de experienta relevanta, si persoana respectiva sa stie bine Magento.

4 Likes

Alea-s fapte diverse, adica experienta anecdotica https://en.wikipedia.org/wiki/Anecdotal_evidence Nu va bazati prea mult rationamentele pe ele.

Raspuns scurt, Nu.

Vezi anunțurile de job-uri! Când nu ai probleme în a plăti un anumit salariu, îl treci în anunț. Altfel, sunt tot felul de probleme.

2 Likes

Depinde ce poti sa oferi ca experienta si skillset.

Nu pot sa dau numele firmelor dar eu am lucrat cu firme din Cluj si Bucuresti care fac outsource pe US / UK si ofera pana-n 3500E net.

Din experienta mea, cei din US ofera in jur de $8000 + ceva taxe pt. un JS dev 4+ ani experienta la un nivel considerat “mid-level / experienced”, iar firma din RO ofera pana-n 3500E in functie de experienta pe JS.

Spre exemplu o firma din Cluj ofera 3200E+ pt. Scala sau Ocaml, aici pot sa-ti dau contact.

Oferte sunt, numai ca trebuie sa ai rabdare si sa faci putin networking, in ideea ca trebuie sa trimiti ceva emails si sa te prezinti, in cazul in care nu gasesti oferte pe job boards.

Plus ca poti oricand sa-ti iei un job remote: HN: who is hiring October 2018.

2 Likes

Deci, ma gandeam la o lista de genul:

  • Bucuresti:

    • DB Global Technology:
      .NET Dev/Architect >= 2700 EUR net
  • Cluj:

    • IQuest:
      .NET Dev/Architect >= 2200 EUR net
  • Brasov:

    • IQuest:
      .NET Dev/Architect >= 1800 EUR net

etc.

2 Likes

DB sunt renumiti ca in Bucuresti platesc foarte bine. Dar tine cont de ce am scris mai sus :stuck_out_tongue:
Daca ti-a atras atentia DB, inseamna ca stii java. Iti recomand sa verifici si joburi la Adobe, Amazon, IBM si ING.

Daca vrei PHP te recomandam eu undeva super ok :grinning:

Edit ulterior: dupa ce am scris raspunsul am vazut ca ai pus .NET. :worried:

Pe .net sunt și UiPath cu salarii de genul și mai bine. Mai e și FitBit, Amazon, Adobe și probabil multe altele mai puțin cunoscute. Ditto și pentru Taxify care știu și sigur că angajează (plug), care sunt agnostici la tech stack more or less.

3 Likes

Salut,
In Bucuresti sigur iti gasesti la mai mult de atat, nu-ti fa probleme. Probabil la fel la Cluj.

1 Like

Cred ca ai vrut sa spui 60k nu 600k

1 Like

600k anual. 50k x 12 luni = ? :slight_smile:

@iamntz sa inteleg ca tu vezi situatia asa: Eu companie chieltui cu tine 5k si tu trebuie sa produci 50k (10x mai mult) pe luna? Pai riscul companiei unde mai este?

Simulare:
10 angajati x 5k = 50k lunar
=> 500k lunar pentru companie, pai asa ne facem toti companii :blush:

PS: este mult ce spui tu acolo, trebuie sa castige si compania dar nu de 10x, hai sa zicem 2x, cred ca este mai realist.

2 Likes

Da este mult 10x, dar si 2x e putin, optimul e cam 4x, 5x adica gen o parte salariul angajatul, o parte taxe ANAF, o parte profit firma, o parte cheltuieli firma.

3 Likes

Nu uita ca 5K include taxele (pentru un salariu de 2,7k) … taxele la ANAF raman doar pentru profit, cheltuielile firmei sunt exponentiale cu nr. de angajati, dar ele oricum trebuiesc platite gen. contabilitate, spatiu de lucru …

x5 e idealul, daca nu ma insel.
Iar ca freelancer e aceasi suma -25%.

1 Like

Riscul companiei este în a nu găsi clienți.

Și da, pare exagerat la o primă vedere. Chiar revoltător :slight_smile:

Dar gândește-te în felul următor: tu, ca programator, trebuie să participi și la plata angajaților ce nu produc ceva cuantificabil, dar de care este nevoie: marketing, HR, întreținere. Apoi, este nevoie de plata cheltuielilor firmei (întreținere, chirii). Apoi este nevoie și de acoperirea lunilor în care e mai puțin de lucru. Și, în cele din urmă, este nevoie de… profit.

Majoritatea firmelor (de care știu eu) ce-și permit salarii de 3k€ net tarifează clientul final cu minimum 100-120€/h. Poate că nu ajungem la 10x, dar ne învârtim în zona aia :slight_smile:

4 Likes

Raspunsul pe scurt: Da!

Cel putin in Cluj, un salariu de 3000 EUR net, e do-able.

Depinde ce stii sa faci. Daca ai experienta pe C++ la nivel de arhitect, poti sa iei 4000+ EUR net destul de usor.