Intoarcere in RO - găsesc un salariu mulțumitor?

Ok, sustii ca in Bucuresti aia e mediana la seniori?

LE: Stiu ca astea http://www.salarii-it.ro/salarii?commit=Cauta&page=1&search=senior&utf8=✓ nu au atat de multa relevanta, dar e mai mult decat nimic si clar mai mult decat ‘cred’.

Datele de acolo sunt oarecum outdated. O explicatie gasesti in primul comentariu al thread-ului asta .

Totusi, suntem pe un forum unde majoritatea utilizatorilor au tangente cu IT-ul. Daca am citi toti studiile de piata(care si asa nu sunt prea multe) si am considera ca ce scrie acolo e de ajuns, de ce am mai sta pe forum? Eu personal valorez mult mai mult opinia a 4-5 oameni care lucreaza in domeniu decat acea “mediana”.
Ma rog…fiecare cu standardele lui.

1 Like

Si de aia ziceam ca nu sunt atat de relevante. Esantionul nu e reprezentativ, exista ceva bias, etc. Dar e mai mult decat ‘cred ca’ sau o statistica pe persoana proprie plus cateva minciuni de la prieteni :slight_smile: Nu ca pe site-ul ala nu se poate minti la greu. Pana la urma nu sunt valori verificate.

Fratilor, miile alea de euro cred ca se iau mai mult sau mai putin lejer doar in putine locuri din cateva orase mari (multinationale, firme unicorn, capricorn, etc… :slight_smile: ). In rest daca revenim titlu (intoarcere in RO) cred ca in cea mai mare parte a tarii 1000 euro e un salariu bun plus ca programatorul ala e de la palmas la arhitect. Nu vorbesc de freelanceri, acolo e alta treaba.

2 Likes

M-am interesat la o multinationala mare. Cu joburi pe mission-critical. Impresia mea e ca daca esti ‘senior’ pe post de conducere (aka nu ai treaba cu dezvoltarea de software prea mult), atunci da, poti lua mult. Nu stiu cat de mult, ca e la secret, dar impresia e ca MULT. Adica lucrezi cateva luni si-ti iei Audi. Firma.

Cu niste beneficii faine. Primesti masina in fiecare saptamana, la sfarsitul saptamanii o iei cadou :slight_smile: Glumesc, dar doar in parte. Incerc sa sugerez ca aia de lucreza pe dezvoltare de software sunt niste spalatori de WCuri pe acolo, in comparatie.

Ca senior dev, nici vorba. M-am interesat doar de curiozitate, sa vad cat ar oferi, dar nu au in buget sume de-alea pentru devi. In sensul ca nu conteaza cine esti (daca nu cumva vii din Strainezia trimis de ei), poti sa fii si Bjarne Stroustrup, ca degeaba.

1 Like

Pt referinta :smiley:

In echipa mea am in acest moment 37 de persoane si in curand vor fi 45. Eu sint director de R&D, asadar stiu cu ce salarii am angajat oamenii.

Un senior in C++ sau Java are intre 3000 si 3800 EUR. Un arhitect are intre 3500 si 4300. Un dev manager are intre 4000 si 4800.

Cu 5000-5500 angajez, daca gasesc, un enterprise arhitect care sa intre in echipa CTO globala.

La aceste sume mai adaugati cam 8.5% provenind din al 13-lea salariu, bonus de concediu si intre 5 si 15% bonus de performanta (depinde si de performanta financiara a companiei la nivel global), procentul fiind corelat cu senioritatea pozitiei.

Pentru banii acestia ma astept ca oamenii sa fie ingineri foarte buni, sa aiba o etica corecta a muncii, sa lucreze 8 ore / zi + pauza de masa si sa inteleaga si accepte ca pot exista situatii punctuale cand va fi necesar sa muncească mai mult de 8 ore / zi pentru a livra conform cu cele asumate fata de managementul din R&D si business. Evident cu compensare corecta a extra efortului.

Date reale, nu statistici si studii de piata. Datele acestea, ma refer la salariile de baza, sint probabil cu 10% mai mari fata de ce este tipic in companii precum IBM, Oracle, Ericsson, etc.

7 Likes

2700 euro net nu inseamna 4400 euro brut. Din cat stiu eu acum netul e 65% din brut (cu scutirea de impozit pe venit). Mie imi iese cam 4150 euro brut, 19300 ron.

In 2016, cand mi-am schimbat ultima oara serviciul un senior in Python putea obtine 11-12K RON (adica aproape 2700 euro) in Bucuresti. Sau mai mult… Mi-e greu sa cred ca nu a mai crescut intre timp. Dar depinde de limbaj, conform acelui studiu Brainspotting Python/Ruby devs au 25% mai mult. Si de cat de senior e dev-ul respectiv cu adevarat.

Hotărăște-te, ești sau nu manager? Sau nu știi ce e aia? Sau directorul nu e manager? Sau într-un an ai trecut de la o poziție executivă direct la director?

Lasă te rog un nume de companie! Cei mai buni oameni în C++ & Java poate ar fi interesați să afle și acum e la modă să ne plângem că nu se găsesc oameni, nici din ăia pe salariul minim, nici din ăia super specializați.

1 Like

Îmi cer scuze pentru gandirea limitata pe care o ai. Te-ai gandit ca poate intre postarea aceea si cea de astazi am schimbat jobul si am trecut de pe o pozitie tehnica pe una manageriala? Totusi, a trecut un an si jumatate intre cele doua postari.

Si daca te intrebi cum se face ca angajez zeci de ingineri, poate ca este vorba despre o companie care a intrat in Romania in ultimele 18 luni.

Numele companiei nu am de ce sa il fac public. Cine chiar este interesat, poate afla usor. Lumea IT este mica.

Îți poți cere scuze pentru gândirea ta, nu a mea.

Așa e, altfel n-ai mai putea să fabulezi atât.

Eu m-am retras din polemica asta inutilă; nu dau doi bani pe afirmațiile tale.

1 Like

Well, what can I say? Envy much?

Fie vorba intre noi, nu dau doi bani ca nu dai doi bani pe afirmatiile mele.

Domnilor, iar începem cu atacuri la persoană?

2 Likes

Aveti dreptate si imi pare rau. Dar nu cred ca eu am inceput, doar am raspuns unui atac. In orice caz, am gresit si sper sa ma iertati.

1 Like

Va multumesc f. mult pentru aceasta mega-dezbatere, extrem de instructiva.
O ultima rugaminte am: putem sumariza printr-o lista de companii serioase, din Bucuresti, Cluj, etc., versus gama de salarii oferite pe domeniul .NET? - fara companii de outsourcing :slight_smile:
MULTUMESC!

m.adevarul.ro/economie/stiri-economice/companiile-cauta-disperare-specialisti-domeniul-salariile-ajung-4000-euro-luna-1_5be68841df52022f75541110/index.html

Asadar, nu am exagerat cu salariile pe care le am in echipa mea.

‘ajung la’. Cuvintele astea sunt importante. Poate daca sapi mult, ‘ajung’ si la 100000 euro/luna.

Nu inteleg ce urmaresti cu defetismul acesta. Exista și asemenea salarii. Nu inseamna ca toate sunt la acest nivel. Dar exista o probabilitate > 0 sa prinzi un job cu un salariu de felul acesta.

Ceea ce face un salariu de 2700 eur cu atat mai probabil.

1 Like

Exista. Dupa cum exista si salarii de peste 100000 euro. Cu o asemenea ‘argumentatie’, ar trebui sa ne lasam de meserie si sa ne facem electricieni: https://www.capital.ro/topul-salariilor-din-romania-un-electrician-castiga-143000-de-euro-pe-luna.html

Dar iarasi uiti subiectul discutiei. Si uiti cum functioneaza jurnalismul. Jurnalistul a intrebat, angajatorul a exagerat pentru ca nu-l costa nimic, apoi jurnalistul a supra-exagerat, ca asa functioneaza lucrurile. Plus ca exista niste amanunte pe acolo pe care nu le stim. Diavolul e in detalii.

Si mie mi s-a oferit salariu de peste 4000 euroi. Am refuzat fara sa stau pe ganduri. Detaliile alea au fost foarte importante.

Ce cred eu ca trebuie sa ia ca detaliu esential George este ca salarii de genul exista, dar sunt mai rare decat unul de 1500€ care poate ar fi media.

Adica nici nu e ok sa induci in eroare pe cineva spunandu-i ca asta e norma, pe cand salariile de genul sunt cum zice @anon31094663 outliers, adica exceptia de la regula.

Intr-adevar, dar George a intrebat daca o firma poate plati fara complexe, nu daca sansele ar fi peste 0, care pot fi si 0.000001.

La urma urmei depinde de persoana, cata valoare poate aduce in companie si in cazul ala un angajator ar fi mult mai dispus sa uite de media salariala.

3 Likes