Intrebare despre programatori

Salut. Probabil asta o sa fie cea mai proasta intrebare de pe acest forum dar, de ce timp stau si ma gandesc. Sunt foarte multi programatori talentati, care chiar stiu ce fac, destepti si se descurca la orice tine de programare. De ce nu se apuca de un proiect " solo " ? Ma refer la o aplicatie de succes, un joc, orice. Ai nevoie de o echipa mare? De bani multi? Sunt mai nou in domeniu, nu ma luati tare :slight_smile:
Multumesc!

1 Like

Contribuția programatorului/ programatorilor într-un proiect de succes este de cel mult 10%.

3 Likes

sunt programatori care fac si asta, doar ca nui cunosti tu inca…

2 Likes

Orice? Arunca o privire pe blogul meu: https://compphys.go.ro
Repositories aici: https://github.com/aromanro?tab=repositories

Cat despre ‘succes’, e discutabil ce inseamna asta.

2 Likes

Succesul pentru mine ar insemna cateva milioane de downloads in App Store :smiley:

Apel la popularitate https://en.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_populum

In cazul proiectelor respective, e o idee foarte proasta. Faptul ca asta: http://www.cs.sandia.gov/~rmuller/ a apreciat un proiect e mai important decat milioane de ‘aprecieri’ ale unor oameni care nu stiu despre ce e vorba.

Sunt foarte multe proiecte pornite de un singur om – eBay, Amazon, Total Commander, VLC, CyanogenMod, jocuri precum Cave Story, Braid, Papers Please, Stardew Valley, Super Hexagon/VVVVV, Thomas Was Alone, Minecraft si Lost Soul Aside. Unii au facut si solutii-uri pentru jailbreak de iphone, root de android, playstation, xbox etc sau chiar bitcoin (nu stim daca e o singura persoana sau un grup de persoane).

Problema e ca iti trebuie bani pusi deoparte ca sa poti sta 2-3 ani linistit sa iti faci ceva dupa plac.

3 Likes

Am urmărit un video recent care spunea că logica unei afaceri nu este aceeași cu logica de programare. Afacerea are nevoie de profit pentru a putea plăti programatorul, prin urmare trebuiesc respectate anumite reguli ale pieței, unele care se bat cap în cap cu ce reprezintă un soft de calitate sau cu ce reprezintă calitatea în programare. Dacă ești într-o piață dominată de softuri mediocre, trebuie să faci un soft mediocru pentru ca în primul rând să vinzi, deci să faci profit. Apoi ai luxul să te gândești dacă îți permiți să faci anumite schimbări odată ce ai un eșantion de clienți care au nevoie de tine și nu tu de ei. Acest din urmă scenariu îl reprezintă firmele mari, corporațiile, ca să zic așa.

3 Likes

Sa inteleg ca cele mai profitabile afaceri sunt cele care cer un subscribe la servicii pe luna?

Cele mai profitabile afaceri sunt cele care aduc un profit cat mai mare cu o investitie cat mai mica. (de bani, de timp, de oameni)

In Romania nu stiu daca ai observat, dar cele mai profitabile afaceri sunt cu statul. (ii un fel de subscription based :joy:)

5 Likes

Câteva milioane de downloads în AppStore…

Deja nu mai vorbim de România și nici la nivel de individ.

Mie mi se pare o reușită ca un programator să creeze un produs cu care să aibă profit cât să își întrețină familia.
Iar la produs nu mă refer la a face software la comandă, ci SaaS, PaaS sau altceva asemănător.

PS: n-am nimica cu întrebarea, dar n-as vrea sa treaca neobservat că întotdeauna când dezvolti un produs trebuie să pornești de la ideea că aduci un beneficiu societății. Dealtfel când aplici pentru finantare, mai peste tot regăsești intrebarea asta.

2 Likes

Afacere de succes înseamnă profit. Că vinzi un produs, un serviciu sau faci pur și simplu schimb de servicii care îți acoperă anumite nevoi. La sfârșit de lună/an, când tragi linie trebuie ca intrările să însumeze mai mult decât ieșirile.

De regula aproape toti programatorii isi incearca mana la unul sau mai multe proiecte - mici sau mari. Problema nu-i atat incercatul, cat terminatul acestora si perseverenta in cazul failurilor de rigoare.

Cateva din motivele ptr. care programatorii (si nu numai) nu incep sau nu termina proiecte.
1)Lipsa de bani
2)lipsa de timp
3)lipsa de ambitie sau frica de a parasi culcusul cald.

Cum a zis insa si @isti37 sunt destui programatori care au finalizat cu succes proiecte de succes. Succesul lor insa este doar varful icebergului - probabil nu vezi tona de esecuri si greutati prin care au trecut ca sa atinga acel succes.

3 Likes

de ce ar vrea sa se apuce de un proiect solo?
care e scopul si care e motivul pentru care tu ai vrea sa te apuci de asa ceva sau pentru care tu crezi ca altcineva ar trebui sa se apuce de un solo?
dupa ce lamurim aspectele astea… vor fi mult mai clare si raspunsurile.

@John_Jhon, multe proiecte au inceput cu un singur om. Dupa ce au crescut si au inceput sa capete vizibilitate, s-a format o comunitate in jurul lor.

Multe din aceste proiecte sunt open source.

@Sapphire
Un exemplu de proiect de succes. A pornit de la o persona si dintr-o nevoie. Autorul original precum si cel care il dezvlota sunt pe forum :slight_smile:


Nu am inclus un proiect comercial. La ala succesul mai depinde si de alti factori.

1 Like

@Cosmin_Popescu, nu contest posibilitatea ca un proiect sa fie inceput de un singur om si nici nu spun ca n-ar trebui sa se intample asta.

@Sapphire a intrebat de ce nu se apuca un programator de un proiect solo si eu am incercat sa inteleg de ce crede el ca ar trebui sa se apuce.

intrebare e similara (dpmdv) cu intrebarea “de ce nu urca oamenii duminica miercurea in varful dealului?”.
pot oamenii sa urce miercurea in varful dealului? majoritatea pot.
au urcat pana acum oameni miercurea in varful dealului? da
au facut-o cu succes? unii dintre ei da
totusi, care ar fi scopul pentru care un om ar urca miercurea in varful dealului? poate pentru putina miscare. sau poate pentru peisaj. sau poate pentru liniste / deconectare / etc. poate pentru ca acolo existe ceva ce le trebuie.
si dincolo de scop… care e motivatia pentru care ar face asta? miscare pot face si pe plaja sau in parc. liniste pot gasi si in alta parte. peisaje sunt cu siguranta si in alta parte.
deci scopul poate fi atins si in alt fel… deci care e motivul pentru care ar fi facut in acest fel?

si acum sa inlocuim “urcatul miercurea in varful dealului” cu “proiectul solo al programatorului”.
care ar fi scopul si care ar fi motivul pentru care un programator s-ar apuca de un proiect solo?

@John_Jhon cred ca cele mai multe proiecte incep solo.
Tine de principiile fiecaruia daca sa se apuce sau nu.

Daca mai tii minte, intrebam pe forum la inceputul anului daca e cineva interesat sa se asocieze pentru crearea unui hub online - pentru colaborarea la diverse proiecte personale. Am gasit mai mult sau mai putin interes.
De la vorbe la fapte e cale lunga. Idei si solutii sunt pe toate drumurile, dar cand e vorba de pus mana la munca si infaptuit… tot solo ajungi sa faci treaba.

Mai vorbisem si de un proiect cu ferma de legume autonoma. E, afla ca exista motive sa faci singur unule lucruri. Am facut un aparat Arduino care controleaza remote sistemul de irigatie. A mai fost nevoie si de un server pentru a controla/monitoriza sistemul de irigatie. Si fara o aplicatie Android nu avea farmec.
E un simplu sistem de automatizare a irigatiei momentan, dar din toamna sper sa am timp sa lucrez si la eficientizarea operatiunilor cu ajutorul AI. Daca pot sau nu comercializa produsul final e o alta poveste - deja tine de antreprenoriat, nu de programare.
Pe plan personal are beneficii mai mari - de la produse ecologice gratuite pentru familia mea, la investitie minima in realizarea sistemului + posibilitatea de extindere.

Revenind la topicul original, orice om vede in ideea sa unele beneficii pe care altii nu le vad.

1 Like

Ți-ai răspuns singur. Pentru ca un proiect să aibă succes - orice ar însemna asta - are nevoie de mai mult decât programare.

Are nevoie de UI și UX, are nevoie de marketing și promovare, are nevoie de management (în cazul în care se formează o echipă) etc.

Iar un programator bun nu e neapărat bun și la ui/ux/marketing/management.

Plus mai e și confortul și siguranța de moment (la care nu mulți sunt dispuși să renunțe), energia necesară dezvoltării, lipsa unei motivații reale șamd.

Ce înseamnă o motivație reală? Acel scratch your own itch pe care se tot bate monedă, în speranța că au și alții același itch.

De exemplu, DevForum a fost pornit din cauză că cei mai tari programatori din România erau împărțiți ori pe Google+ ori pe Facebook. Discuțiile erau… subțirele, ca să zic așa, singura opțiune de moderare era ștergerea unui comentariu, zero organizare (fără categorii, tag-uri), căutarea era cel mult mediocră (s-au îmbunătățit lucrurile între timp) șamd. Faptul că am reușit să strâng o mână de oameni nu arată decât că și alții aveau aceleași nemulțumiri :slight_smile:

Pe de altă parte, am încercat fix același lucru cu o comunitate de bloggeri din Constanța și am eșuat, ceea ce înseamnă că nemulțumirile mele nu erau aceleași ca cele ale bloggerilor. :smiley:

Alt exemplu: @flaviusmatis a pornit Moqups nemulțumit fiind de performanța scăzută a Balsamiq (cel mai cel la momentul respectiv; era o aplicație în Flash). Moqups a explodat, efectiv, pentru că, ghici ce? Toată lumea era nemulțumită de performanța Balsamiq :smiley:

Tind să cred că @jan_lukacs a început să construiască Paymo pentru uz intern.

Ce nu este motivație reală? „Construiesc asta ca să mă îmbogățesc”. Chiar dacă pare, pentru foarte mulți oameni (majoritatea?) banii nu sunt suficient de motivanți, ergo nu sunt foarte multe PaaS/SaaS de succes în direcția asta. (dar sunt convins că există excepții).

8 Likes

exact, in cazul asta scopul a fost acoperirea unei nevoi tehnice concrete, iar motivul (pentru care s-a ales metoda “proiect solo”) a fost “calatoria personala”.

aici nevoie concreta pare ca a fost acoperita cu un proiect solo pentru ca asta era cea mai simpla cale disponibila.

eu am destui ani de freelancing, proiecte solo sau in echipa, colaborari diverse si proiecte esuate incat sa stiu destul de bine ce vreau de la un proiect.
dar @Sapphire a formulat intrebarea ca si cum ar fi evident ca intr-un proiect it programatorul e totul si oricand se poate aseza la tastatura si scrie noul facebook.

eu cred ca orice proiect ar trebui sa aiba un scop (o destinatie, ca sa ai idee unde incerci sa ajungi) si un motiv pentru care alegi sa il implementezi intr-un anume fel (drumul, pe unde iti propui sa mergi catre acea destinatie).
fara elementele astea… nu cred ca il putem numi proiect (cel putin nu in sensul intrebarii din topic).
si atunci ma intreb care e scopul si care e motivul pentru care un programator aflat deja pe un drum (angajat la o multinationala sau nu, implicat in proiecte la job, etc) se trezeste intr-o dimineata si spune: “acum pornesc un proiect solo”?
daca scopul si motivul “fac sens” (au sens) pentru el… atunci probabil ca va demara proiectul solo.

totusi, daca pare ca sunt prea putini cei cu proiecte solo… poate e pentru ca nu multa lume poate avea simultan un scop si un motiv pentru a alege drumul solo (chiar daca ai un scop legitim, drumul optim nu e musai solo).

Asa ceva are treaba foarte putina cu programarea.
Se poate reproduce relativ usor o aplicatie gen ‘Angry Birds’ in forma ei incipienta https://youtu.be/aiiQ8btusrs .
Folosesti pentru grafica ceva in genul Cocos2D, pentru ‘fizica’ box2d, programarea e banala.

Problemele sunt altele: ideile, grafica, sunetul, reclama, momentul.

Daca lansezi ceva similar acum, fara reclama, se scufunda in App Store mai rapid decat Titanicul.

4 Likes