Intrebari despre SRL in 2021

Am ajuns la un nivel la care cred ca imi este mai rentabil ca si “contractor independent” cu dividente. Vreau sa imi deschid un SRL si am cateva intrebari:

  1. Cu ce banca lucrati ?
  2. Cate tranzactii interbancare faceti pe luna in RON ?
  3. Ati avut nevoie de o semnatura digitala ?
  4. Contabilul poate depune digital declaratiile ?
  5. Mai trebuie sa faci ceva pe langa contabil inafara de a trimite facturile ?
  6. Ce se poate deconta pe un SRL ? Ce va accepta contabilul ?
  7. Foloseste cineva Revolut business ?
  8. Ati apelat la un avocat la intocmirea contractelor ? Cat vi se cere pe un contract ?
  9. Care e procedura de a trece de la angajat la SRL ? Demisie dupa contract-ul cu SRL-ul ?
  10. Cum se scot bani din firma in caz de necesitate ? E destul sa ii ai in casa si sa ceri amanare la un control ca sa completezi casa ?
1 Like
  1. ING (irelevant as zice)
  2. 10-20
  3. Da (anul asta a fost mai special cu granturile)
  4. Da (nu mai merge nimeni fizic cu hartiile de ceva ani)
  5. In unele cazuri e posibil sa mai treci si tu (ca administrator) pe la ANAF
  6. un SRL la inceput va fi platitor pe venit nu pe profit deci nu te ajuta in vreun fel “decontarile”
  7. – nu cunosc
  8. Nu (parere personala e ca daca nu lucrezi cu > zeci de mii eur pe contract nu-i va pasa nimanui de hartii)
  9. demisie si contract cu srl (daca te mai vor intre timp :slight_smile: )
3 Likes

Te-ai gandit si la un PFA? Sunt curios de ce ai ales SRL-ul si nu pfa. Sunt oarecum in aceeasi situatie ca tine, urmeaza sa-mi deschid un PFA in schimb pentru ca taxele la norma de venit sunt mai mici decat la un SRL (pe langa faptul ca jumate din ele sunt pentru pensie).

Norma de venit in Cluj-Napoca e 76.900 de lei, PFA-ul nu il recomanda nimeni pe internet. Am avut colegi cu PFA care mereu uitau sa plateasca ceva fara contabil.

De acord cu tot, insa as adauga ceva.
6. Te pot ajuta putin cheltuielile deductibile ca nu mai platesti 5% impozit pe dividende pe banii respectivi.
Poti lua cam orice echipament care te ajuta sa iti desfasori activitatea (hardware, software, mobilier). Eu am chiar si masina personala cu contract de comodat pe firma ca sa deduc cheltuielile cu ea.

2 Likes

Ah, in Dolj e 39500 lei, beneficiul de a sta intr-un judet sarac, heh. Personal, eu as opta tot pentru un PFA chiar daca ar fi norma din Cluj, oricum e mult mai putin decat ca angajat in sistem real.

Contabil, din cate am inteles, e cam musai la un SRL spre deosebire de un PFA. Eu oricum o sa-mi iau un contabil, pentru cateva sute de lei nu vreau sa intru la belele.

Taxele calculate de mine sunt urmatoarele pentru SRL:

  • 200 de lei lunar pentru contabil = 2400 lei
  • 135 lei registrul comertului pentru infiintare
  • 0 lei banca (Revolut/OTP) cel putin in primul an
  • 5% din venitul pe dividente
  • 2670 lei CAS pe dividente (peste 12x venitul minim brut)
  • 200 de lei cont capital social care vin inapoi imediat
  • 3% impozit pe venit

Pe scurt dai direct ~5205 lei + 3% pe venit si 5% din dividente (care se pare ca se pot scadea cu tot feluri de trucuri precum comodat masina/apartament )

1 Like

+3% impozit pe venit (daca nu ai angajati) sau 1% cu angajati
+bilant contabil (cam 500 lei/o data pe an sau trimestrial daca vrei sa scoti dividende trimestrial)

daca ai un singur client si nu ai pretentii de a incerca si alte metode de a face bani (saas-uri, sa creezi si sa vinzi soft-uri etc), parerea mea e ca e putin overkill un SRL. tocmai pentru asta exista PFA

1 Like

As face SRL-ul pentru vechime, nu e exclus sa lucrez cu alti clienti si sa ofer servicii de consultanta altor SRL-uri dar din cate stiu la proiecte/finantari se tine cont de vechimea SRL-ului. Iar in 5 ani poate o sa am nevoie de o firma cu vechime.

Cu bilantul contabil cred ca tine si de contabil si de activitatea din SRL.

In cazul meu, am schimbat jobul si angajatorul nu are prezenta in RO, PFA-ul e cea mai buna solutie din toate punctele de vedere. Ma gandeam sa mai incerc experimente cu saas-uri si sa le tin PFA, iar daca prind tractiune le-as muta pe un nou SRL separat.

Am gasit un calculator bun aici

Cele mai mici taxe sunt la micro, dar nu cu mult, la PFA s-ar merita din punct de vedere al asigurarii medicale. (doar 600 lei diferenta fata de micro fara asigurare cu 3600 de lei decontati - contabilul)

1 Like

o alta chestie: daca ai venituri doar din dividende de la o firma unde esti unic administrator si fara angajati, practic esti nebancabil (adio credite)

1 Like

Ignora calculatorul ala. Nu e bun.
Daca esti angajat pe firma, de exemplu, si faci programare, ai scutire de impozit pe salariu.
Nu stiu ce salariu au bagat aia acolo in calculator, dar indicat ar fi sa-ti dai salariul minim pe economie.

Asta ar fi de luat in considerare.
Nu am scutire, daca fac PFA il fac oricum pe vechime in domeniu, nu pe vreo diploma.

Ar mai fi inca o optiune si anume sa pun PFA-ul undeva cu norma mai mica, teoretic e complet legal doar sa gasesti locatia. La ~40000 de lei norma si mie mi-ar conveni mai bine.

Recomandarea mea e să te orientezi către o bancă locală „brick and mortar” din următoarele motive:

  • Dacă la un moment dat vei aplica la anumite fonduri guvernamentale/europene pentru IMM-uri, acestea se obțin de obicei prin CEC, BT, BCR.
  • În general, suportul clienți oferit de aplicații și start-up-uri internaționale lasă de dorit. Ăsta e un domeniu în care nu vrei să ai surprize vreodată; așadar, nu îl trata doar ca pe un card de cumpărături în Euro.
  • Am dorit să mă înscriu și eu în 2019, dar am fost refuzat (aproape imediat; cred că de un robot?), deși am respectat întocmai toate cerințele și regulile impuse. Ce m-a bulversat când am cerut politicos să aflu motivul și cum aș putea remedia problema, e faptul că am primit un răspuns stereotip, dar care include și fraza următoare:

I won’t be able to share more details as to why this happened.

Nu știu dacă între timp s-au schimbat lucrurile, dar pe Discourse-ul lor am mai întâlnit câțiva oameni, de alte naționalități, care au întâmpinat exact aceeași problemă.

P.S. Primul an e gratuit la toate băncile românești. Diferă doar interfața și în privința asta toate sunt proaste după ce te-ai obișnuit cu neo-băncile de pe mobil. Verifică taxele de administrare și comisioanele, dar la business n-ai cum să le eviți oricum.

1 Like

SRL-ul merita din mai multe puncte de vedere. Iti mai pui și mașina pe firma și mai scazi din cotația dividendelor.
La început tuturor le este frica de faptul ca nu pot scoate bani dintr-un srl. Eu consider ca asta nu este o problema dacă ești cu taxele la zi plus ca nu sta nimeni sa facă control unei firme mici cu taxele la zi.

3 Likes

Ce nu am inteles inca din legislatie e daca esti automat asigurat daca esti obligat sa platesti CASS pe dividende sau trebuie sa mai faci ceva.

Legat de Revolut in 2019 inca nu lucrau cu Libra Bank, acum daca deschizi un cont Revolut ti se deschide un cont Libra bank care raspunde conform legislatiei din Romania.

PFA-ul mai are un mare dezavantaj si anume faptul ca raspunzi cu averea personala, pe cand in cazul unui SRL raspunzi cu patrimoniul firmei.

Eu as recomanda oricui doreste sa deschida un PFA sau un SRL sa ia legatura cu un contabil care sa ii expuna toate implicatiile, iar apoi sa decida in cunostiinta de cauza si nu din ce a citit online.

3 Likes

Daca o dai in ilegalitati, treaba asta nu te protejeaza deloc, daca esti administrator.

Pe mine Revolut m-au convins sa fiu precaut legat de ei la ultima verificare de fonduri. Mi-am retras toti banii (din actiuni, din vault-uri, tot)

  1. Totul a durat o zi intreaga, timp in care m-au intrebat aceleasi lucruri de cel putin 4 ori (Cine e sotia mea, cine e omul caruia ii platesc chirie)
  2. Mi-au cerut “Tax Form” - care in Romania e Declaratia Unica. Ei nu stiu de ea. Mi-au cerut varianta care nu e completata de mana. Dupa ce le-am explicat ca formularul se completeaza de mana, mi-au refuzat ca nu e semnat de vreun functionar. La mine pe Declaratia Unica doar imi arunca o stampila unde completeaza un numar si o data. Nu semneaza nimeni nimic.
  3. M-au intrebat de nenumarate ori cat platesc chirie - chit ca le-am facut o copie a contractului de inchirie, dar probabil fiind in romana, nu au inteles unde e scrisa suma.
  4. M-au intrebat de ce chiria nu e trecuta in Declaratia Unica.
  5. Mi-au cerut extras de cont cu plata chiriei din contul bancii din Romania - chit ca eu o platesc din Revolut.
  6. M-au intrebat de 7 ori cine e clientul meu - dar nu mi-au cerut contractul cu el. A trebuit sa vin eu sa le sugerez ca poate le trebuie.
  7. M-au intrebat de ce folosesc cardul meu din Romania pentru Top-Up si sa le trimit un extras de cont in care sa apara plata spre Revolut (WTF?!)
  8. M-au luat la rost ca de ce nu am cod de TVA pe factura catre client (de fapt si clientii mei cereau codul TVA - chestia e ca in Romania poti face bani buni fara a fi necesar sa platesti TVA. La ei, peste 10 000 de euro pe an = platitor de TVA)
  9. La final mi-au scris: Good news! You are not a criminal. Mesajul era de natura cum ca eu as fi fost un infractor si am reusit sa-mi dovedesc nevinovatia.
  10. Desigur totul mi-a fost blocat pana am trecut prin aceleasi intrebari cu mai multi oameni.

La suportul Revolut sunt numai indieni (Rakesha, Kushal, Ravi, numai nume britanice), n-au habar de legislatia fiecarei tari (ceea ce poate fi un plus, ca nu stiu ce sa dea daca vreun stat cere date despre un client) si probabil cineva s-a plictisit si a zis ca imi da voie. Nimic din interactiunea cu ei nu mi-a dat impresia ca oamenii aia inteleg engleza, daramite sa inteleaga documentele ce le primesc.

P.S. Sunt pe planul “Metal”.

7 Likes