Sfatul #1 este sa iei legatura cu un contabil din localitatea ta. Cred ca multi de pe forum au experienta cu fiscalitatea si legea din jurul PFA/SRL, dar nu cred ca suntem multi si contabili propriu-zisi, asa ca orice informatie trebuie luata cu un kil de sare. La fel cum nu te-ai baza pe sfatul nostru pentru informatii legale, medicale sau de reparat masina, nu te baza nici in domeniul asta. Iti trebuie nu mai mult de o ora cu un contabil, in care ii expui situatia ta ca sa te lamureasca. Multi fac treaba asta pro-bono, in ideea ca te abonezi la ei ca si client pe viitor; dar in cel mai rau caz te costa 1-5 milioane.
Ca idee, si din experienta mea, care are un freshness de 3-4 luni.
- PFA-ul nu este cel mai avantajos. Din mai multe motive
Taxare. Inainte de 2016, se plateau niste taxe foarte mici ca PFA. Ilar de mici, s-ar putea spune. Din 2016, nu mai este cazul, din multe motive, despre care s-a tot scris (cauta pe net “cod fiscal 2016 avocatnet” si gasesti schimbari si comentarii). Taxele pe care le platesti sunt undeva la “mijloc” intre ce plateste un SRL si ce plateste un angajat normal. Conform unor calcule facute de mine, depinzand de nivelul de venit, lucrul in sistem real sau cu norma etc, se putea ajunge ca taxele ptr SRL sa fie 13.5% din venitul total iar pentru PFA sa fie 23%. Diferenta destul de mare. Trebuie vorbit cu un contabil si stabilit exact structura venitului, ca sa stii cum o sa arate taxele la final. O sa fie de platit impozit pe venit, CAS si CASS ca si contributii majore si obligatorii, pe orice venit ai, chiar daca esti salariat etc.
Batai de cap PFA-urile sunt mai putin bataioase de cap decat un SRL, in termeni birocratici. As zice ca PFA este un 5 iar SRL un 12 pe scara batailor de cap [1]. Un minus pentru PFA este ca veniturile trebuie cumva estimate pentru quarterul viitor (la norma de venit conform unor declaratii si valori standard, pe cand in sistem real, bazat pe ce venituri ai avut in quarterul trecut), iar taxele se platesc indiferent daca ai realizat sau nu veniturile respective. Estimarea o face ANAF-ul, pe baza unor acte emise de tine. Daca fac o greseala, si poti paria banii de bere ca fac, orice ai platit in plus nu iti este restituit, ci este considerat credit pentru taxe viitoare. SRL-ul plateste doar pe ce venit a realizat. Un plus pentru PFA este ca ai oricand access la bani, pe cand la SRL banii se iau, in principiu, odata pe an, ca dividend. Un minus pentru PFA este foarte integrat cu persoana ta fizica, atat fiscal cat si legal. Nu mi-a fost clar, de exemplu, daca as cumpara un televizor cine l-ar detine - Horia Coman sau Horia Coman PFA? De asemenea, daca esti dat in jucecata sau ai datorii, raspunzi cu tot patrimoniul, inclusiv bunuri folosite inafara activitatilor profesionale (gen casa sau masina). La SRL, nu este cazul, el actionand ca un scut si izolare. Raspunzi cu patrimoniul firmei, dar casa si masina sunt oke. E haios si la dizolvarea unui PFA, situatie in care trebuie sa-ti vinzi tie bunurile tale, si sa platesti impozit pe venit pe ele. Trebuie facut lucrul acesta si la SRL, dar acolo macar bunurile erau ale societatii. [2]
2.Acoperit de raspunul la 1.
3.Ar trebui sa le emiti o factura, pe care o inregistrezi in contabilitatea ta. Nu stiu ce “greutate” are factura emisa de Paypal, si daca nu cumva este mai mult pe post de “chitanta” (dovada ca cineva ti-a platit tie ceva), decat “factura” (inregistrare in contabilitate ca cineva trebuie sa-ti plateasca ceva).
4.Dap. De asemenea, poti scrie servere web in assembler. Nu inseamna ca e o idee buna.
5.Poti deduce orice cheltuieli ai in scop de serviciu - asta inseamna tot de la masina de “firma”, calculator, pana la cheltuieli cu protocolul, gen cico cu un client, si agrafe. Asta inseamna ca nu se aplica taxe asupra lor, ci doar asupra diferentei dintre venit si cheltuieli deductibile. However situatia nu este simpla. Bunurile mari au amortizare, si deductibilitatea se aplica in mai multi ani (pentru o masina poate sa fie 4 ani perioada de amortizare, si conform programului de amortizare, poti deduce 1/4 din valoare in primul an, 1/4 in al doilea etc.). Unele cheltuieli poti fi deduse in anumite limite. Protocol pana la 2% din venit, benzina si cheltuieli cu masina doar 50% etc. Sunt tot felul de reguli si exceptii la ele de care trebuie sa fi atent.
Bottom line - contabil + gandeste-te bine daca PFA este ce vrei.
[1] Iar un grup de firme offshore in tax-heavenuri ar fi 100, ca sa avem referinta 
[2] Mi-e inca neclar punctul acesta, deoarece pare extrem de counter-intuitive