Intrebari legate de PFA/II/ alternative

Sunt angajat full time intr-o firma, insa am inceput sa iau proiecte de freelancing in timpul liber. Pentru ca vrea ca totul sa fie legal, as dori sa-mi infiintez un PFA (sau ceva asemanator) pentru a putea plati taxe. Am urmatoarele intrebari:

  • este PFA-ul cel mai avantajos? ce altceva as putea alege care sa nu necesite multe batai de cap/ acte & altele
  • ce anume trebuie sa platesc la stat? (cat % din castiguri si pentru ce anume – ex: venituri $1000 dolari / luna, cat revine statului, cat mie)
  • clientii sunt din San Francisco si Canada si platesc prin Paypal, este de ajuns o factura emisa din Paypal?
  • ma pot descurca fara o contabila?
  • ce cheltuieli pot adauga pe PFA? (software, hardware, etc)

Ce alte lucruri ar trebui sa stiu? Am tot cautat pe net si din pacate sunt mai dezorientat acum decat eram inainte de a deschide Google.

Multumesc! :slight_smile:

2 Likes

Sunt in aceeasi situatie, o sa incerc pe rand sa-ti raspund:

  • PFA-ul in aceasta situatie (am analizat mult timp si infiintarea unei firme tip SRL-D) este cea mai buna solutie
  • daca o sa ai venit constant il poti face pe CAEN-ul 6203 cu norma de venit, pentru domeniul IT poti sa faci o cerere prin care platesti o suma mai mica (aproape injumatatita) la impozit (aproximativ 1700 RON pe 3 luni => 800 Impozit, 500 - sanatate, 400 pensie (sumele sunt aproximative, eu am platit 1706, dar poate migra ± 100 RON, in functie de oras, eu sunt in Cluj, si am infiintat PFA-ul in martie anul asta)
  • Prin pfa poti sa emiti facturi si in afara tarii (cred ca trebuie inca ceva declaratie)
  • Da, normal ca te poti descurca fara contabila, iti descarci un program de generat facturi, eventual mai intrebi sfaturi de la cineva care deja a avut treaba cu asta (prieteni, forum etc.)
  • daca il faci cu norma de venit (6203) nu te intereseaza nimic, poti sa scoti banii oricand, in rest orice produse (de birotica, software si hardware - laptop, windows, office etc.) care sunt noi, inclusiv motorina
2 Likes

Multumesc pt. raspunsuri!

Fiind la inceput si avand relativ putini clienti, nu stiu daca venitul o sa fie constant (deocamdata inceputul este ok). Exista posibilitatea de a nu plati la sanatate & pensie, avand in vedere ca o fac deja din salariul de la job? Nu prea simt ca beneficiez de ele. (citisem undeva ca sunt optionale)

Inca doua probleme de care am uitat sa intreb:

  • locuiesc cu chirie si schimb apartamentul o data la 2-3 ani, pot face PFA-ul pe domiciliul unde am buletinul? (adica unde locuiesc parintii mei)
  • trebuie sa deschid un cont nou in banca special pt. PFA?

Am sa ma documentez si de ce acte am nevoie intre timp si daca nu sunt lamurit, revin.

  • daca sunteti in acelasi oras (cu parintii) atunci da, normal
  • da, iti trebuie un cont nou (care se deschide dupa ce iei hartiile de la REG Comertului)

Nu locuiesc in acelasi oras/ judet cu parintii. Ma gandesc ca e mai mare deranjul sa fac PFA-ul pe contractul de chirie si dupa sa il schimb de fiecare data cand ma mut…

Sfatul #1 este sa iei legatura cu un contabil din localitatea ta. Cred ca multi de pe forum au experienta cu fiscalitatea si legea din jurul PFA/SRL, dar nu cred ca suntem multi si contabili propriu-zisi, asa ca orice informatie trebuie luata cu un kil de sare. La fel cum nu te-ai baza pe sfatul nostru pentru informatii legale, medicale sau de reparat masina, nu te baza nici in domeniul asta. Iti trebuie nu mai mult de o ora cu un contabil, in care ii expui situatia ta ca sa te lamureasca. Multi fac treaba asta pro-bono, in ideea ca te abonezi la ei ca si client pe viitor; dar in cel mai rau caz te costa 1-5 milioane.

Ca idee, si din experienta mea, care are un freshness de 3-4 luni.

  1. PFA-ul nu este cel mai avantajos. Din mai multe motive

Taxare. Inainte de 2016, se plateau niste taxe foarte mici ca PFA. Ilar de mici, s-ar putea spune. Din 2016, nu mai este cazul, din multe motive, despre care s-a tot scris (cauta pe net “cod fiscal 2016 avocatnet” si gasesti schimbari si comentarii). Taxele pe care le platesti sunt undeva la “mijloc” intre ce plateste un SRL si ce plateste un angajat normal. Conform unor calcule facute de mine, depinzand de nivelul de venit, lucrul in sistem real sau cu norma etc, se putea ajunge ca taxele ptr SRL sa fie 13.5% din venitul total iar pentru PFA sa fie 23%. Diferenta destul de mare. Trebuie vorbit cu un contabil si stabilit exact structura venitului, ca sa stii cum o sa arate taxele la final. O sa fie de platit impozit pe venit, CAS si CASS ca si contributii majore si obligatorii, pe orice venit ai, chiar daca esti salariat etc.

Batai de cap PFA-urile sunt mai putin bataioase de cap decat un SRL, in termeni birocratici. As zice ca PFA este un 5 iar SRL un 12 pe scara batailor de cap [1]. Un minus pentru PFA este ca veniturile trebuie cumva estimate pentru quarterul viitor (la norma de venit conform unor declaratii si valori standard, pe cand in sistem real, bazat pe ce venituri ai avut in quarterul trecut), iar taxele se platesc indiferent daca ai realizat sau nu veniturile respective. Estimarea o face ANAF-ul, pe baza unor acte emise de tine. Daca fac o greseala, si poti paria banii de bere ca fac, orice ai platit in plus nu iti este restituit, ci este considerat credit pentru taxe viitoare. SRL-ul plateste doar pe ce venit a realizat. Un plus pentru PFA este ca ai oricand access la bani, pe cand la SRL banii se iau, in principiu, odata pe an, ca dividend. Un minus pentru PFA este foarte integrat cu persoana ta fizica, atat fiscal cat si legal. Nu mi-a fost clar, de exemplu, daca as cumpara un televizor cine l-ar detine - Horia Coman sau Horia Coman PFA? De asemenea, daca esti dat in jucecata sau ai datorii, raspunzi cu tot patrimoniul, inclusiv bunuri folosite inafara activitatilor profesionale (gen casa sau masina). La SRL, nu este cazul, el actionand ca un scut si izolare. Raspunzi cu patrimoniul firmei, dar casa si masina sunt oke. E haios si la dizolvarea unui PFA, situatie in care trebuie sa-ti vinzi tie bunurile tale, si sa platesti impozit pe venit pe ele. Trebuie facut lucrul acesta si la SRL, dar acolo macar bunurile erau ale societatii. [2]

2.Acoperit de raspunul la 1.

3.Ar trebui sa le emiti o factura, pe care o inregistrezi in contabilitatea ta. Nu stiu ce “greutate” are factura emisa de Paypal, si daca nu cumva este mai mult pe post de “chitanta” (dovada ca cineva ti-a platit tie ceva), decat “factura” (inregistrare in contabilitate ca cineva trebuie sa-ti plateasca ceva).

4.Dap. De asemenea, poti scrie servere web in assembler. Nu inseamna ca e o idee buna.

5.Poti deduce orice cheltuieli ai in scop de serviciu - asta inseamna tot de la masina de “firma”, calculator, pana la cheltuieli cu protocolul, gen cico cu un client, si agrafe. Asta inseamna ca nu se aplica taxe asupra lor, ci doar asupra diferentei dintre venit si cheltuieli deductibile. However situatia nu este simpla. Bunurile mari au amortizare, si deductibilitatea se aplica in mai multi ani (pentru o masina poate sa fie 4 ani perioada de amortizare, si conform programului de amortizare, poti deduce 1/4 din valoare in primul an, 1/4 in al doilea etc.). Unele cheltuieli poti fi deduse in anumite limite. Protocol pana la 2% din venit, benzina si cheltuieli cu masina doar 50% etc. Sunt tot felul de reguli si exceptii la ele de care trebuie sa fi atent.

Bottom line - contabil + gandeste-te bine daca PFA este ce vrei.

[1] Iar un grup de firme offshore in tax-heavenuri ar fi 100, ca sa avem referinta :slight_smile:
[2] Mi-e inca neclar punctul acesta, deoarece pare extrem de counter-intuitive

4 Likes

In situatia ta cred ca rezolvarea este mult mai simpla. De fapt se infiinteaza PFA ca sa poti emite facturi, ca sa platesti taxe nu este nevoie de PFA.

In cazul tau intrucat clientii tai nu sunt interesati de factura platind prin Paypal, cred ca este suficient sa declari veniturile ca orice cetatean, prin declaratia D201 - venituri din strainatate:

3 Likes

Daca se poate face printr-un simplu formular este perfect! Clientii nu imi cer sa emit factura si mi-ar usura foarte mult munca.

Sa inteleg ca la finalul anului trebuie sa depun hartia respectiva, sa trec castigurile si sa astept o eventuala “factura” de la ANAF pe care sa o achit? Nu sunt lamurit din documentul respectiv legat de cat % trebuie sa platesc.

Niste informatii de la ANAF (2013). Scanand repede pare sa se aplice doar veniturilor de natura salariala, nu celor din activiati independent #notanaccountant

Da, de la ANAF va veni o decizie de impunere cu valoarea datorata ca impozit, in functie de natura veniturilor, probabil 16% in cazul tau.

Mai există şi variantele întreprindere individuală sau microîntreprindere ca alternative la PFA.
Care e varianta mai avantajoasă cred că depinde de la caz la caz şi trebuie să-ţi faci nişte calcule.

Cert este că eu cunosc destul de mulţi din domeniu, care au ales întreprindere individuală în loc de PFA (deşi cunosc mai mulţi cu PFA) şi mi-au spus că era mai avantajos pentru ei (nu mai ţin minte detalii).

Dacă ţin bine minte, cred că un dezavantaj la întreprindere individuală este că spre deosebire de PFA nu ai acces lunar la venit (posibil trimestrial… nu mai ţin minte exact).

Părerea mea este că vei avea cu toate multe bătăi de cap şi cel mai bine angajezi pe cineva inclusiv la înfiinţare să-ţi rezolve actele, în caz că nu ai surplus de timp liber şi răbdare. :slight_smile:

Nu e necesar să angajezi un jurist/contabil să le rezolve… ajunge să fie o persoană care a lucrat în domeniu şi care a avut cât de cât contact cu Registrul de Comerţ ş.a.m.d. şi să aibe ceva contacte.

Când mi-am făcut eu PFA-ul, am găsit o pensionară care cu ceva ani în urmă a lucrat la finanţe şi mi-a rezolvat înfiinţarea pentru 50 RON.

Eu unul nu cunosc pe nicicare să lucreze fără contabilă… ce-i drept, majoritatea au găsit ceva cunosţinţe pe post de contabili.

Eu unul am întrebat la finanţe şi mi s-a spus că nu se poate fără (posibil să fi fost o minciună, nu ştiu) şi iară am găsit ce ceva cunoştinţă care era de meserie contabil.

1 Like

Nu te incadrezi la declaratia 201 pentru ca ce vrei tu sa faci se numeste “prestare de servicii” si trebuie sa te autorizezi la ONRC si inregistra o forma juridica. Pe declaratia 201 platesc impozit cei care obtin venituri din investitii, drepturi de autor, (profesiile liberale au un statut special similar)…etc.

@teotite
Intreprinderea individuala si microintreprinderea nu este acelasi lucru, sunt forme diferite.

2 Likes

ok, dar care e diferenta intre ele?

Daca n-ai lucruri mai bune de facut cu banii plateste taxe. Pur si simplu ii dai inapoi banii clientului daca are ceva de comentat cum fac chinezii si n-ai probleme cu fiscul.

In rest cand am fost presedinte de bloc aveam locatari care isi faceau 2-3 firme pe luna pentru proiecte ca sa faca rost de bani, le bagau in faliment si scoteau banii ca sa nu plateasca taxe aiurea. (trebuiau facturi ca sa incaseze banii dar n-aveau nevoie de firma)

1 Like

TL;DR

Pe scurt, varianta mai buna ca si PFA pe norma de venit nu exista.

Alta varianta aproape la fel de buna ar fi SRL-D.
Cum ziceau si colegii, depinde.

Iti recomand sa discuti cu un contabil, 30 de minute si te lamureste cu tot ce trebuie sa sti.

2 Likes

Intreprinderea individuala are obligatiile fiscale pe care le are si PFA-ul.
Microintreprinderea este un SRL care are cifra de afaceri pana in 100.000euro pe an, plateste 3% impozit pe venit, in rest mai platesti darile ca persoana fizica cand retrage dividendele. Microintreprinderea nu poate face deduceri.

Nici contabilul nu iti poate spune care este mai profitabila daca nu ii spui cu aproximatie veniturile si cheltuielile.
E bine de stiut si ca un contabil taxeaza mai mult pe SRL, pentru el este mai bine…

1 Like

din nou, diferenta dintre ii si pfa este…?

Some info here.

Paragraful de aur ar fi:
""“Singura diferenta dintre aceste forme de organizare consta in faptul ca, in cazul decesului intreprinzatorului persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale mostenitorii pot continua intreprinderea, daca isi manifesta vointa, printr-o declaratie autentica, in termen de 6 luni de la data dezbaterii succesiunii. Cand sunt mai multi mostenitori, acestia isi vor desemna un reprezentant, in vederea continuarii activitatii economice ca intreprindere familiala.”""

În altă ordine de idei, e destul de tâmpită situația la noi. Avem PFA, II, IF, SRL, SRL-D etc, cu fiscalitate diferită cât și organizare juridica diferită. Ar trebui să simplifice și să fie doar SRL-uri și atata pe partea de întreprinderi mici.

3 Likes

Un alt articol relevant http://gestiunepfa.ro/cod-fiscal-2016-pfa-sau-srl-microintreprindere/

3 Likes

Pentru inceput PFA e ok pentru ca e mai simplu, insa in sistem real costurile sunt mult mai mari decat la SRL. Motivul e ca impozitarea se face pe profit, iar in domeniul in care activam noi cheltuielile sunt foarte mici comparativ cu incasarile. La norma de venit sunt cazuri in care PFA e mai avantajos.

Nu recomand SRL-D decat daca stii foarte bine in ce te bagi, pentru ca sunt mai multe conditii care trebuiesc indeplinite. Una din ele este aceea ca jumatate din profit trebuie reinvestit in primii 3 ani. Trebuiesc puse foarte atent in balanta avantajele si dezavantajele inainte de a alege aceasta varianta.

Tocmai am venit de la contabil unde am discutat de trecerea de la II la SRL. La II/PFA pana acum se platea cam 32% din profit (16% impozit pe profit, 5,5% CASS, minim 10,5% CAS), iar din 2017 sunt sanse foarte mari sa creasca undeva peste 40%.

La SRL Microintreprindere (cifra de afaceri sub 100000€) se plateste doar 3% din incasari (iar cum cheltuielile sunt oricum foarte mici raportat la incasari, avantajul este mare fata de 16% pe profit), 5% pe dividende, adica atunci cand scoti banii din firma si inca 5,5% pentru sanatate tot atunci cand scoti dividendele. Daca tragi linie comparativ cu PFA/II in sistem real cheltuielile sunt cam de 2-3 ori mai mici.

Nu stiu cat e de fezabil pentru firme foarte mici, pentru ca sunt cheltuieli mai mari cu contabilitatea, iar alt mare dezavantaj e ca nu ai acces la bani la fel de usor ca la PFA/II. Dividendele se pot scoate doar la inceput de an pentru anul precedent, iar alti bani se mai scot doar prin salarii sau cheltuieli directe ale firmei.

In concluzie, pentru freelancing part time PFA sau II sunt cele mai potrivite pentru simplitate, ramane sa iti faci un calcul in functie de incasari si cheltuieli pentru alegerea intre norma de venit si sistem real.

Pentru ceva mai serios, unde e vorba de sume mari, recomand SRL pentru ca are costuri mai mici (plus alte avantaje).

Ca de obicei, cand e vorba de o alegere intr-un domeniu in care nu ai experienta, cel mai bine e sa faci o estimare cat mai aproape de realitate (incasari, cheltuieli, etc) si cu cifrele in fata sa consulti un specialist care te poate ajuta sa iei cea mai potrivita decizie pentru tine.

3 Likes