Introvertit, Asocial, Antisocial

Continuare a discuției de aici.

Ca introvertit pot sa-ti spun ca imi pare rau ca ma consideri asocial, de asemenea pot sa-ti spun ca nu sunt neaparat mai inteligent, mai priceput ori experimentat in comparatie cu o persoana extrovertita.
Daca sunt mai priceput voi fi pentru ca am dedicat mai mult timp pasiunii, nu pentru ca sunt introvertit.

Daca nu vorbesc cu tine sau cu altii este pentru ca nu avem interese comune si nu-mi face placere sa vorbesc despre subiecte irelevante care nu duc nicaieri, daca avem interese comune ma vei considera extrovertit.

Introvertit si asocial nu sunt sinonime, unul reprezinta un tip de personalitate iar celalalt este o tulburare.

1 Like

Cu siguranță ai înțeles ce a dorit să spună, iar aceste nuanțe nu schimbă cu nimic sensul comentariului de mai sus :smile:

E greu de crezut că un extrovertit ce nu ratează nici un moment să-ți povestească absolut orice detaliu din viața lui va intra la fel de ușor în flow ca un introvertit.

PS: eu din definiția asocialului și cea a introvertitului înțeleg aproximativ același lucru. S-ar putea ca de tulburarea aia menționată de tine să sufere antisocialii.

1 Like

Doi introvertiti cu subiectul potrivit de discutie vor intra in flow la fel de greu.

Ce face un antisocial, asocial si un introvertit la o petrecere?

Antisocialul ii va omora pe toti.
Asocialul va cauta un loc retras.
Introvertitul isi va cauta prietenii / persoanele cunoscute ori care ii prezinta interes.

Termenii nu au nicio legatura unul cu altul.

Asocialul este o tulburare si un nivel al antisocialismului, necesita tratament. Nu m-am simtit atacat ori ofensat in ciuda postului pe care l-am lasat doar ca este ciudat, este ca si cand as face referire la extrovertiti si i-as numi clovni. Ori ceva de genul :smile:.

Dexonline este dictionar explicativ, are termeni care nici nu au legatura cu realitatea. Iar eu in faza cu trairi interioare nu ma regasesc si habar n-am ce inseamna, un introvertit are mai multe caracteristici nu exista o definitie exacta care sa-l caracterizeze exceptand termenul in sine.

LE: Evident ca am inteles ce a vrut sa spuna, de altfel gasesc informative posturile pe care le-a lasat.

3 Likes

Cred ca merge un split topic deja :slight_smile:

Iar referitor la noul topic (introvertiti etc.):

2 Likes

Recunosc faptul ca am furat termenul de asocial de aici de pe forum, pt ca am observat ca nu are o conotatie negativa in sine. Spre deosebire de antisocial. De acord sa il interschimbam cu introvertit, desi nu e neaparat cazul. Eu de exemplu pot fi socia(bi)la, dar daca se nimereste si imi sta capul la cate o problema si sunt pe ganduri, nu particip cu toata fiinta la trebusoara sociala in desfasurare. Asta nu inseamna nici ca-s introvertita, pt ca nu ma preocup de o traire interioara, o problema de rezolvat nu poate fi catalogata drept asa ceva. Bine, acum au trecut cativa ani peste mine, nu ma mai consum asa ca la 20 :smile: deci se observa mai putin.
Greu de formulat ideile intr-un fel in care sa poata fi intelese de toti cei care le consulta si in acelasi timp sa nu fie percepute ca atac la nici o persoana. Sunt chiar curioasa voi cum comunicati lucrurile astea fara sa starniti valuri.

2 Likes

I don’t like people. Especially the stupid ones.

Am o reala problema in a face small talk & shit. Simt cum pierd timpul aiurea.

4 Likes

Da, ca restul omenirii asa ce-i place sa piarda timpul aiurea…

Meh, e trendy sa spui ca esti mizantrop vezi draga-Doamne, ca nu esti un “people person”, ca esti congenital incapabil de small talk. Yeah. Right. E trendy de cand s-a incetatzenit teoria schopenhauriana de “lonely hero” conforma careia a fi ursuz inseamna a nu fi o oaie, a-ti mentine calitatea aproape, de parca simpla comunicare ar eroda-o. Tu stii cati pusti spun asta? Shit, kid… Si apoi ii vezi la interviuri, la simple intruniri de zi cu zi, la piata sau in autobuz, in timpul “curtarii” ca habar n-au si se screm in a sa scoate doua vorbe frumoase din gura. Tare usor mai e sa taci.

In primul rand a face small talk nu e mereu un lucru rau. In al doilea rand, nu esti capabil de a face un lucru atat de mult sub standardele tale? Oh c’mon, humor us, mere mortals.

Cand scrii despre small talk atat de persiflant (exista oare o traducere care sa NU fie caustica? “palavrageala”?), cred si eu ca nu-ti place. Dar interpreteaza ca pe-o lubrifiere comunicativa, ca un intro de scurta durata, ca o modalitate de a atenua stanjenitoarele momente cand n-ai ce spune, ca un exercitiu “superior”, in care iti etalezi abilitatile atat de cizelate de a comunica. Trebuie ca stii sa palavragesti, fiind atat de versat in arta vorbitului. Trebuie ca in viata ta atat de importanta sa-ti gasesti pe alocuri cele 5 minute coborandu-te pe la noi.

Eu unul ador palavrageala. O fac atat de rar. Numai pustanilor le place sa se dea cocosi ca ei regurgiteaza numai calitate. Esti al n-alea.

1 Like

Atunci când vorbesc cu cineva, dacă respectivul vorbește despre lucruri neinteresante, trebuie să fac un efort substanțial pentru a… asculta și procesa ce aud. Pur și simplu mă detașez de ce se întâmplă în jurul meu și încep să mă gândesc ba la una, ba la alta („am uitat să iau pâine”, „unde o fi cel mai apropiat ATM”, „unde e nordul”, „câți pași sunt până la cel mai aropiat stâlp”, „de ce ușa se deschide spre stânga și nu spre dreapta” etc). Iar toată treaba asta se întâmplă complet involuntar. Și e valabil face to face dar și atunci când mă uit la un film sau conferință, ascult un podcast etc. Cu diferența că la cele din urmă pot să dau puțin înapoi și să reiau firul narativ.

Ca să-ți faci o părere despre cât de mult o iau pe arătură când mă întâlnesc pentru prima dată cu persoane noi: la zece secunde după ce am făcut prezentările nu mai știu numele celui/celei cu care stau de vorbă. Și aici nu zic de întâlniri de grupuri de zeci de persoane ci întâlnire 1:1. E oarecum stânjenitor să mă întâlnesc cu X, întind mâna și zic „salut, sunt Ionuț” iar X să-mi răspundă „da, ne-am mai întâlnit de vreo patru ori”.

Deci nu e vorba de superioritate, e vorba de cum funcționează creierul unora :smile:

Eu eram sarcastic. N-am zis niciodata ca e vorba de superioritate de fapt, in realitate. Dimpotriva.
Insa eu vorbeam de atitudinea lui, care ea se da drept superioara.

Edit:
Si prin palavrageala eu inteleg o convorbire adeseori scurta despre trivialitati si fotbal. Nu despre diatribe emetice ale unuia care si-a gasit vasul in care sa se toarne. Pe ala nici nu-l ascult. Ma uit la el si ma gandesc la altceva, in timp ce aprob gol, ca si tine.

2 Likes

@nush te ambalezi inutil.

Am si specificat (in mult mai putine cuvinte decat tine) ca e o “problema”, macar din perspectiva sociala si tinand cont de cutumele societatii si cum functioneaza ea.

De cativa ani (de cand am imbatranit) am inceput sa realizez cat de usor pierzi timp cu cacaturi inutile si neimportante (pentru mine cel putin) si am inceput pe cat posibil sa limitez pierderile. Evit cat pot sa vorbesc la telefon, prefer sa merg pe scari decat sa astept liftul cu vreun vecin cu care n-am nimic in comun si sa fim nevoiti sa vorbim cacaturi. D-astea.

2 Likes

Nu-s ambalat, ci nitzel plictisit, deci cu chef de “small talk”.

Ai imbatranit, zici? I-auzi. Te-as fi luat drept un cowboy tinerel.
Problema, zici? Daca era o problema, de mult nu se mai facea (small talk).

Cred si eu ca esti asa de aprins (patos de imberb, nu gasesti?) fiindca necesita atat de mult efort din partea ta: sa eviti vecini? Sa nu mai vorbesti la telefon? Nu crezi ca le dai cam multa putere? Fii mai barbat, will ya, si refuza-i pe fatza. Sau ca mine, uita-te la ei, saluta-i si taci. Fii un mizantrop ingenuu nu un wannabe. Cand ai sa fii mai eliberat de presiunea de a-i evita, ai sa te calmezi si ai sa devii mai intelegator. Nu docil, ci intelegator. Nu extravertit, ci intelegator. Nu amabil, ci intelegator.

1 Like

Problema pentru mine, nu e o problema in general. Nu chiar imi pasa ce face lumea cu timpul propriu.

Daca mie nu imi place o chestie sau am o problema, consider ca nu trebuie musai sa fiu badaran cu restul lumii.

Intelegator cu?

Intelegator cu oamenii.

Tu vrei sa fii si sociabil, si lasat in pace. Nimic mai frumos. Dar!
Problema ta e dihotomia “badaran ori nefericit/sociabil”. Nu tre sa fii badaran sa fii lasat in pace, tre sa fii ferm si cu bun-simt.

Or de asta iti dai seama cand scapi de atitudinea aia de “fuck y’all”.

Pai daca voiam sa fiu sociabil, faceam ceva in sensul asta. Pui semnul de egalitate cu “fericit” pare-mi-se.

tl;dr: depinde de context - we share a different multiplicity based on context and more importantly the people we interact with. Black and white views se aplica adolescentilor.

2 Likes