Invatamantul si programarea

Plecand de la stirea asta:

ce pacat ca in sistemul nostru de invatamant nu se implementeaza lucruri utile si care, pe piata, ar costa multi $.

Ca parte din teme sau examene, elevii ar putea sa implementeze bucati de functionalitate care, asamblate, pot fi folosite la scrierea de software cu o reala utilitate. Chiar si asamblarea in sine a partilor poate reprezenta o tema\task pentru elevi.
Exemple de software: portalurile de informatie ale facultatilor\liceelor, cataloage online, CMS, HCM pentru secretariate, etc

Sunt atat de multe lucruri interesante care ar putea fi facute.
Castigul material si profesional ar fi imens, statul si universitatile ar salva bani seriosi per total iar elevii ar putea in mod real sa aiba o experienta.

Plus, ma gandesc ce cool ar fi daca s-ar ajunge sa se construiasca in acest fel soft pentru lucruri mult mai mari. Ma amuz cand aud de fiecare data o stire ca iar s-a blocat card-ul/softul la medicii de familie, cand te gandesti ca traficul, stocarea, procesarea si complexitatea informatiei, chiar si la 1 milion de oameni, e mica pentru ce e nevoie la medicul de familie.

Stiu ca se fac unele lucruri in unele locuri in facultati, unde unii elevi mai pasionati fac unele lucruri pentru facultatea unde invata, dar ma refer la ceva de scara nationala, organizat si coordonat.

Un alt exemplu: zecile de proiecte inutile anual pentru examenul de diploma de la facultatea de automatica. Proiecte care, o parte covarsitoare din ele, sunt total aiurea si inutile.

Intrebarea mea e retorica, caci toti cunoastem motivele: in principal asta ar inseamna ca anumiti indivizi negustori nu mai castiga banuti din bisnita middle-man. Un alt motiv e ca e nevoie de coordonare, iar cu profesorii si laborantii actuali e foarte greu, salariile unora dintre ei e foarte mic.
Iar apoi, de ce sa faca cineva ceva, cand ne-am obisnuit sa nu facem.

Cand o sa vad un ministru al invatamantului sau al informatiei care vine cu un astfel de propuneri si plan, o sa inchin, cum se zice.

3 Likes

LOL, you gotta be fucking kidding me

Pare ceva oficial, este canalul YouTube al primarului

„Costul de implementare a softului e neglijabil, e vorba de câteva mii de lei pentru fiecare școală în parte”, a declarat Robert Negoiță. Amintim că 70 de școli din sectorul 3 au fost incluse în acest proiect-pilot.

UPDATE

Contactați telefonic, reprezentanții firmei Inteli Management Systems, au declarat că softul nu a costat primăria nici un leu, proiectul fiind suportat în întregime de această societate. „Proiectul e unul pilot, de încercare. Noi am venit spre autoritățile locale cu această propunere, pe care au acceptat-o. Toate costurile de implementare au fost suportate de firma noastră, fără impact asupra bugetului local. În aceste zile urmează discuții cu fiecare școală din sector interesată de acest serviciu, în vederea semnării de contracte de prestări servicii”, ne-a spus Constantin Simion, managerul firmei.

Ar fi interesant daca, in loc de un proiect random, ar primi “puncte in plus” (ajungandu-se la aproximativ aceeasi nota) pentru un proiect un pic mai slab, dar care sa poata fi folosit de catre stat si/sau orice apartine de stat. Spre exemplu, aplicatia de mai sus, ori un soft (mai bine site + aplicatie desktop care sa-i poata folosi API-ul) calumea pentru cardurile alea de sanatate, card pe care nici nu l-am primit.

Nu e suficient ca un profesor sau doi de la o oarecare facultate sa faca asta.
E nevoie de sprijin, organizare din partea statului care sa construiasca un cadru pentru asa ceva.
Mai concret, trebuie ca ministerul invatamantului si al informatiei sa creeze niste forme de colaborare in institutiile de invatamant ca sa se ajunga sa se produca soft in acest mod.
pana atunci, ei au alte probleme, ca de exemplu sa schimbe manualele si sa bulvereze intamantul in fiecare an.

1 Like

Nevasta este învățătoare și chiar dacă nu era fix același sistem, profesorii erau nevoiți să treacă notele și absențele de două ori: o dată în catalogul clasic (ăla pe hârtie) și încă o dată în catalogul electronic.

Care catalog era buggy, mergea când avea chef, cu UI tâmp ce genera frustrări enorme. În plus, jumătate din cadrele didactice sunt analfabete când vine vorba de PC-uri :slightly_smiling:

Prin urmare, după câteva luni de elan, s-a renunțat.

Mult mai utilă ar fi dotarea fiecărui cadru didactic cu un smart phone, atribuirea unui cod QR fiecărui elev (eventual printat pe vreo etichetă în genul matricolelor dinainte de 1990). Când e vorba de notat, se scanează QR, se dă nota. Simplu :slightly_smiling:

Dupa cum stim toti deja, e un cerc vicios intre incompetenta si furaciune.

Desi pare greu de crezut, din contactul pe care l-am avut mult timp cu multi oameni in afara, mie nu mi se pare ca Romania exista pe harta dezvoltarii de software mondial, sau, daca e sa fiu mai optimist, cel mult suntem vazuti mici in toate si-n tot.

Da, sigur, avem exceptii, se mai aude pe aici, pe colo, de olimpici, de vreo firma sau produs de success, dar guess what, foarte multe tari au asa ceva.

Imaginea cu tiganii nu e singura si cea mai mare problema. In mod real, foarte multi straini nu stiu nimic de Romania sau au impresia ca noi suntem in totalitate agricultori si ca toti facem focul la soba, dar nu din rea intentie, ci pur simplu pentru ca nu stiu nimic de noi.
Strainii nu ar crede de exemplu ca avem un internet foarte rapid, larg raspandit in tara si foarte ieftin. Nu e ceva extraordinar, dau doar un exemplu, internetul e important pentru dezvoltare software.
Pentru aceasta impresie de tara care aproape nu exista, putem sa multumim, inca o data, iubitilor conducatori pe care i-am ales democratic, cu manutele noastre.

Dar revenind la software, impresia mea e ca multi dintre straini nu ne vad ca o piata reliable, numeric si din pct de vedere al cunostintelor, ca o forta de munca in dezvoltarea de software. Daca unii mai stiu de noi, nu cred ca putem face fata. Prefera pe altii, de exemplu e mai “traditional” sa alegi Rusia, desi mai scumpa ca Romania. Ma refer la firme care cauta sa faca outsourcing, vor programatori, QA, manageri, etc, tot tacamul.

1 Like

2013: “Romania Among Top 10 Outsourcing Locations Globally”

http://www.outsourcing-journal.org/cee-2/915-romania-among-top-10-outsourcing-locations-globally/

1 Like

Uiti sa faci distinctia intre software-ul scris pentru stat de o firma Y la supra pret care ia un template de 15$ si incropeste ceva si programatorii din zona privata care scriu cantitati uriase de high quality code, features and products.

1 Like

Da, sunt multe articole de genul asta scrise de romani.
Si articolul din link-ul tau e scris de un PR la o companie romaneasca:

A market overview by Tünde Székely, Publication Chair Romania, German Outsourcing Association and PR Manger at Codespring, Romania.

In toate articolele e acelasi pattern. Se vorbeste de orasele mari Bucuresti, Cluj, Iasi, centrele universitare, indecsi, de ranking-uri, potential regional, bla bla bla.

In viata reala, unde sunt bani mai multi, articolele de PR “nu prea” au cautare.
Noi nu suntem cunoscuti macar geografic, ce sa mai vorbim de dezvoltare de software. Cum vii de la vest spre est, dupa Germania, Polonia/Ungaria doar Rusia exista. Restul e weirdo, awkward, bizarre, no-name.

Ce legatura au firmele capusa care fac afaceri cu statul cu puterea Romaniei ca si piata de outsourcing in software dev?
Eu nu spun ca in Romania nu se scrie software de calitate. Eu incercam sa discut dintr-o perspectiva macro, si din perspectiva faptului ca in continuare outsourcing se face mai mult in alte tari, ca strainii aleg alte tari.

As avea o rugaminte sa dezbatem pe larg in alt thread chestiunea legata de potentialul romanesc de outsourcing, caci e off-topic total. Stiu ca eu am fost primul care am adus cumva in discutie asta, dar as vrea sa o continuam in alt topic.Discutam cu placere acolo.

Niste argumente solide aici? Anecdotele personale nu sunt valide pentru o generalizare de asemenea proportii mai ales cand propriile anecdote personale (i.e. ale subsemnatului) sunt in completa contradictie cu cele prezentate si da putem deschide un alt topic - pare interesant, partea cu argumente in special.

deoarece:

are doza masiva de cinism i.e. ignori software-ul de calitate scris de zona privata pentru ca altfel nu vad cum ai ajuns la partea cu:

Eu incercam sa spun ca Romania nu mi se pare populara ca destinatie de outsourcing, comparativ cu India, Rusia, Filipine, Pakistan si alte tari.
Daca ar fi asa, ar trebui sa avem 10x ori mai multe firme de dezvoltare care sa faca outsourcing, nu mi se par atat de multe firme de software, cel putin in Bucuresti. Unele firme sunt reciclate, si-au schimbat denumirea.
Nu am spus nimic de calitate. Aparent, cica aici am avea ceva puncte in plus fata de altii din alte parti.
Acum o vreme, unui strain ca sa-si deschida o firma aici, i se parea o aventura birocratica. Sau cainii in haite care umpleau bulevardele, chiar in zone centrale din Bucuresti. Sunt aspecte care, pentru o tara care oricum traditional, nu e o destinatie prea populara de business, conteaza mult.
Dar nu-i bai man daca nu ne intelegem sau nu suntem de acord.

Ok, cate firme mari de outsourcing sunt in Pakistan si cate sunt in .ro? Normalizate la: populatie, context economic (birocratia si legi imbecile pt firme), venit, conditii etc.

Ideea nu este a fi the internet contrarian ci de a avea argumente in spate decat mi se pare.

LOL, really? Daia te-ai contrazis pripit incontinuu?

Eu sincer zic ca habar nu am pe ce ne contrazicem concret, cu ce anume nu esti tu de acord. Dar cred ca nu e ceva neobișnuit pentru forum-uri.

Daca ma uit la lista de reply-uri care le-ai dat, ai inceput prin a cita doar faptul ca am spus ca Romania nu mi se pare o destinatie populara de outsourcing si ai dat un link catre un articol trivial scris de un PR de la firma de outsourcing romaneasca care vorbeste de fapt, de potentialul romanesc bazat pe statistica, indecsi, etc si oricum mai mult regional.
In plus, oricum, nici nu am zis ca Romania nu are potential, n-am zis nici ca e mai proasta calitativ, nici ca-i cea mai buna. Cred ca a 3-a oara cand incerc sa explic.

M-ai prins. Am gresit, Pakistanul poate nu e un exemplu deloc bun. Dar intre Pakistan si Romania pentru multi nu e nici o diferenta.

Ultimul meu reply este concis si are o intrebare scurta si la obiect. Evitata apoi printr-un ad hominem + straw man. Ma opresc aici.

I see, case closed then.
Good job man, mersi de conversatia plina de idei, comentariile tale au avut continut si am reusit sa aflu niste pareri interesante.

Cred ca am petrecut prea mult pe forum :smiley:

Implicare din partea profesorior? Glumesti nu? Hai sa-ti zic eu cum e la mine la facultate ( Mate-Info din Brasov)

Pai, sunt 4 tip-uri e profi.
1
aia batrini, care nu mai au nici un chef de predat, iti e sila sa mergi la orele lor, fac materia sa ti se para cea mai plictisitaore chestie

2
profu ala, care vine la laboratr, iti tranteste un exemplu de cod pe mail, facut de el acasa si iti zice sa te uiti peste el si sa faci, fara nici o alta explicatie… apoi ramane cu nasu’ in telefon/laptop toata ora. Daca-l chemi sa te ajute, vine… dar nu iti da un raspuns concret la intrebarea ta, nu stie de ce nu merge, si iti spune cum ar face el…

3
profu ala frustrat, foarte ocupat(majoritatea profesorilor mai “tineri” sunt si angajati la diverse firme (mereu si agitat, care vine la ora cu sila, si iti raspunde de sus, de parca nu e treaba lui sa fie profesor. Daca ii ceri ajutorul, iti spune sa cauti pe net, ca nu are timp sa vina…

4
profu ok :slight_smile: , vine la ora, aduce un laptop, un proiector si ceva placere :smiley:
pune proiectorul pe tabla si face exemple programe, pas cu pas, explicand la fiecare linie ce se intampla
si de ce. Vreau sa mentionez ca acestia sunt o raritare, am avut parte numai de un asemenea profesor in 2 ani pana acum.

Mentionez faptul ca asa sunt profesorii la laboratoare. Cursurile sunt si mai rele :smiley:
Am crezut ca liceul este asa, si daca o sa merg la facultate o sa fie mult mai fain, dar dezamagitor.

Trebuie sa faci singur, acasa, sa poti prinde ceva.
facultate.scop = diploma;
facultate.cunostinte = null;
:smiling_imp:
… si slava domnului ca s-au inventat forum-urile.

La Universitatea din Bucuresti, la Mate-Info, Informatica, avem ratia 1:1:1:1, cu aproximatie, din ce-am inteles si de la celelalte serii.

Defapt, as adauga si 5
Proful scria cod cand era mai tanar, acum doar iti explica ce ar trebui sa faca acel cod, dar este posibil sa nu faca fix asta, ca nu a mai scris cod de ceva timp. Insa are un ochi format pentru a zari cod cu probleme.

Asta e la orice facultate. Nu esti programator daca nu stii sa folosesti Google pentru cercetarea unui orcare subiect ti se da. Aici e de inteles, te pregatesc pentru viata de dupa facultate

1 Like

Nu știu de unde ideea că învățatul are loc într-o încăpere, fie ea de liceu sau de facultate.

Învățatul are loc în creierul fiecăruia, acolo nu poate intră decât fiecare în parte.

Singura diferență e în cât de mult și cât de bine te ghidează cineva.

În plus, fiecare are nevoie de o cantitate diferită de ghidaj, unii au o înclinație naturală spre programare, alții trebuie să se forțeze și vor rămâne mereu mediocri.

Totul e relativ.

Eu pe cursanții mei de exemplu nu îi învăț multe lucruri tehnice, îi învăț să analizeze o situație, să exploreze singuri, să se autoeduce și să se înțeleagă pe ei înșiși. E drumul mai frustrant, dar le permite celor cu înclinație naturală să evolueze exponențial și mai ales pe propriile picioare apoi.

4 Likes

Te inteleg ca vrei sa te promovezi cu orice ocazie si in diverse forme (de cele mai multe ori esti arogant, incat ma intreb daca realizezi ca de fapt te compromiti, caci din cei care citesc aici, cati ar vrea sa te plateasca sa te asculte sau sa-ti fie coleg macar, dar asta e o alta problema), insa acum esti off-topic.

In acest thread nu vorbeam ca profesorul e cel care trebuie sa faca elevul un programator profesionist, deschizandu-i creierul si turnandu-i in cap cunostinte. Vorbeam despre altceva.

Închei citând un clasic: [quote=“dakull, post:16, topic:2445”]
Ma opresc aici.
[/quote]

Bai bai

1 Like