IPFS the next protocol after HTTP

Aceasta tehnologie se bazeaza pe blockchain, ce mi se pare interesant este ca este gandita sa evite Distributed Denial of Services, informatia de pe net nu poate fi stearsa, si conexiunile sunt peer to peer.
Asa ca reclama ce zic ei:

IPFS is the Distributed Web
A peer-to-peer hypermedia protocol
to make the web faster, safer, and more open.

Tehnologia este open source, proiectele le gasiti pe github:

O alta idee interesanta mi se pare ideea de moneda digitala care sa nu poata fi controlata politic, si aici intra bitcoin, crypto currency, etc.

Desigur o alta problema este descentralizarea traficului, jumate din traficul pe internet este acaparat de facebook si google.

1 Like

Problemă de scalabilitate, hai să zicem că putem căuta rapid 1 milion de site-uri, dar după ce face algoritmul să nu aștept 5 minute după vreo resursă cu 50 de miliarde de fișiere în blockchain ?
Cică nu se poate face ddos… Eu zic că se poate bloca tot sistemul cu sute de botneți care adaugă câteva sute de mii de site-uri/fișiere pe secundă și nu fac upload. E destul să epuizezi resursele P2P pe câteva noduri locale și ai omorât internetul la o grămadă de oameni.

Sună bine, problema cu peer to peer e exact problema care există la torrente, dacă toți fac hit and run sau nu fac upload sistemul cade, e un sistem piramidal. Respectiv 80% din oameni au maxim 10 Mbps upload și 100 download, iar 20% din oameni au 1 Gbps download și 100-200 Mbps upload. Nu este fezabil, ai putea ușor profila nodurile cu upload mare și să le faci ddos, restul de oameni ar face internetul extrem de instabil sau greu de accesat.

Adică degeaba există un site pe pc-ul a 10 oameni din Brazilia dacă tu scoți un video cu 5 kb/s.
Chiar și cu peer to peer ar trebui centralizat și controlat fiecare utilizator ca să îi evite pe paraziți.

Ca să funcționeze IPFS 80% din oameni ar trebui să aibă conexiuni simetrice la upload/download și să încarce cel puțin ce descarcă.

1 Like

@isti37 detali tehnice mai gasesti explicate succint si pe wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/InterPlanetary_File_System

Exact ce ziceam, am dubii foarte mari că sistemul ar putea funcționa la scară globală.

Ideea e buna urmeaza contribuim sa o facem functionala :slight_smile:

Desigur sunt multe proiecte interesante pe internet, github dar cel mai important il consider crearea de un sistem financiar care nu poate fi controlat politic si desfintarea sistemului financiar, bancar, ideea e ca un astfel de sistem ar trebui sa fie descentralizat si sa nu fie controlat de o autoritate, stat, etc.

Un sistem financiar care își schimbă valoarea peste noapte fără nici un fel de explicație sau predictibilitate?

Ce ar putea fi rău în asta? :slight_smile:

3 Likes

Desigur din cate am inteles ca bitcoin-ul este construit dupa un model matematic care functioneaza fara a avea nevoie de o autoritate, poate sa mai fie adjustat, dar gandeste-te la avantaje, tari sarace precum india ar fi egale in lupta cu usa, ar fi o lupta egala.

Asta la nivel teoretic.

La nivel practic, nu trebuie decât să te uiți la evoluția bitcoin începând cu toamna lui 2013. Nici un model matematic nu îți explică creșterea bruscă de la ~100$/btc la ~1000$/btc.

Nu cred că societatea a ajuns la un nivel suficient pentru a accepta această idee.

1 Like

Sa nu uitam ca valoarea este data de context, orice moneda va si speculativa, pt. ca reprezinta o unitate din valoarea unui serviciu / produs.

IPFS sau ceva similar o sa fie necesar in viitorul apropiat in special cand o sa fie un sistem de fiscalitate bazat pe blockchain like technology. Orice document digital emis si semnat va fi necesar sa fie accesibil si peste 15-20 de ani prin acelasi URL, ca sa poti automatiza procesele.

Imaginati-va ca achizitionati o casa in 2018 si mostenitorii vostri in 2050 cand vor vrea sa vanda casa credeti ca vor fi la limita “va trimit actele pe mail dupa ce merg sa le ridic de la cadastru”?

Credeti ca prin 2000 puteati sa explicati cuiva conceptul de Bitcoin si sa-l considere fezabil?

Hai sa-ti explic bitcoin, o sa fie o moneda din praf magic de zana si ceva matematica si in 5-6 ani o sa aibe o capitalizare de piata de 40 miliarde de dolari, stai ca-ti pun si cifrele poate esti o persoana vizuala: $42,773,921,729.

Constant urmaresc startup-uri din zona:

  • IPFS
  • blockchain
  • digital identity
  • digital signature

Automatizarea de procese este o necesitate si inevitabil se va intampla in orice domeniu in care technologia va fi economic vandabila.

3 Likes

Ethereum în schimb este un proiect foarte interesant, problema este că e foarte greu de explicat să zicem unor avocați, politicieni, judecători, medici. E greu de explicat și unui programator.

Dar nu implică P2P ci doar blockchain-ul.

deci HTTP 3.0? :sunny:

Tot nu ai trecut peste GraphQL / REST 2.0 :smiley:

Revenind, Peer-to-peer web pe blockchain suna bine si cred ca o doar o chestiune de timp pana cand va fi adoptata. Cat timp? Greu de zis, tehnologia din spate mi se pare departe de a fi matura.

1 Like