IT-drept pasiune

Buna seara,

Deschid acest topic,cautand oameni cu adevarat pasionati fe IT si nu “expertii” din ziua de astazi care nu mai au loc in “butoi” si dau pe afara.

Acestea fiind spuse,vreau sa continui,asteptand doar sfaturi bune.
Din copilarie am avut o pasiune pentru calculatoare si tot ceea ce tine de acestea.Ca orice copil de varsta mea,fiind oe atunci 3 categorii de oameni,ma incadram in cea de categorie medie in contextul partii financiare din familia mea.
Am avut primul calculator la varsta de 12-13 ani (2002-2003).Am pornit de la stadiul ala in care nu stiam exact ce este ala un monitor…sau un televizor :)) modul ala in care nu stiam nici care este butonul de pornire al calculatorului.Ca orice copil,la inceput eram pasionat de calculator pe parte de jocuri,muzica,filme.Eram neviit sa cer bani parintilor in momentul in care vecinul din cartier facea rost de un joc nou,pentru a il cumpara…de…eram la scoala si nu aveam banii mei.Acelasi lucru il faceam si de cate ori incercam sa mai invat cate ceva si buleam ceva prin minunatul windows 98 (ca asta era pe vremea mea) si nu imi mao pornea.Trebuia sa chem pe cineva priceput,contracost,sa mi-l repare.
Aveam aceeaso persoana care imi facea chestia asta,iar intr.una din zile,am fost nevoit sa gasesc pe altcineva sa faca acest lucru,persoana care mi.a si aratat pasii.
Am invatat acesti pasi,totul fiind diferit de ceea ce este astazi,pentru ca se facea din msdos.In fine…am platit pentru ultima oara si de acoli astazi stiu sa instalez si windows 10.
Am inceput sa intru din ce in ce mai adanc pe sub pielea pc-ului cand am terminat clasa a 8-a iar ai mei mi.au promis ca daca voi lua o nota acceptabila la capacitate,imi vor oferi un modem prin care ma voi putea conecta la internet (dial-up) in valoare de suma x (nu mi.o amintesc,dar presupunea o medie de 30-40 de minute pe zi).La ceva timp am avansat la provider de internet :).
Am fost pasionat de acest subiect pana prin 2008,cand…din motive necunoscute am cam renuntat.
In perioada de inceput m-am jucat cu diverse chestii,“furate” de la altii si invatate de pe internet.
Am creeat propria mea retea de cartier (fara acces la internet ca doar aveam dial-up) in care ma jucam cu prietenii,aveam un “jaf” de calculator pe post de server xe unde toti descarcau jocurile sau aplicatiile,aveam un programel care ne permitea sa ne sunam intr le noi pe baza adresei IP cat sa putem comunica si alte maruntisuri,timp in care prietenii mei stiau sa foloseasca calculatorul decat pentru Counter Strike…si totul era facut de mine.
M-am apucat de creeat site-uri (nu va ganiti ca prin limbaj de programare pentru ca deja ma depasea si nu am avut curajul sa fac acest lucru) prin diverse programele,template-uri si asa mai departe,site-uri urcate pe domenii gratuite sau platite.
In clasa a 9-a,la ora de informatica era cat pe ce sa fiu exmatriculat.Invatasem o mica tampenie care ma facea “hacker” scriind niste tampenii in notepad,salvand fisierul cu extensia .bat.
La scoala aceam calculatoare praf cu windows 95…porneau in 5 minute dupa ce apasai pe buton.Fisierul meu .bat (cu o iconita de fifa,astfel incat accesarea nu era facuta de mine) functiona astfel :
pe desktop exista iconita de fifa pe care un inteligent o accesa crezand ca este jocul in sine…nu se intampla nimic,aparea o fereastra neagra pentru o perioada scurta de timp si cam atat.Acea fereastra mica,copia in startup un alt fisier .bat care era “ascuns” de ochii celorlalti,astfel ca,la urmatoare pornire a calculatorului era lansata “nebunia” care stergea un fisier necesar windowsului 95 pentru a rula iar la cea de a 3-a pornire,acesta nu se mai incarca.Am facut trasnaia asta oe mai multe calculatoare de mai multe ori,iar “profu’” nu facea decat sa piarda weekend-urile 0e la scoala instaland '95-ul.Un coleg de al meu,cu note mici la informatica,m-a vandut pentru un 10 :)),cu chiu cu vai…am scapat.
Am avut primul laptop la un moment dat,dar nu si un router wireless ca in ziua de astazi :slight_smile: asa ca “l.am creat” cu o placa wi-fi de pe calculator.
Am incercat cam tot ce puteai sa te joci de acasa fara un curs sau alte chestii din astea si mi.a si placut.Am lucrat la un magazin cu specific IT…dar nu m.a atras ideea de a vinde componente si nu a le ansambla.Am facut si alte copilarii de genul…la un moment dat mi.am creeat propriul meu sistem de supraveghere din caryier :)) 3 webcamuri montate la geam,un program care imita miscarile mouse-ului facute de tine (pentru a schimba setarile luminozitatii pe timp de zi si de noapte si pentru a reporni sistemul pentru ca totul era menit sa restarteze calculatorul la 23:59l plus posibilitatea de a putea fi accesat de pe orice calculator.Plus alte prostioare de genul.
Pentru cei care au reusit sa citeasca povestea mea pana aici,acum totul pare simplu,dar aceste lucruri banale erau facute de mine fara un curs,timp in care prietenii mei de la acea vreme erau capabili sa dezinstaleze un joc doar prin “delete”.
Dupa 10-11 ani,realizez ca nu am mai avansat si am ramas in acelasi punct,punctul in care imi dai o firma noua care are 200 de calculatoare,imi dai componentele iar eu sunt capabil sa iti montez totul,sa iti instalez tot ce ai nevoie pe el,sa iti mufez si creez reteaua si sa ti-l dau in folosinta.Am deschis laptopul sau calculatorul doar in momentul in care softul telefonului a cazut…si decat sa platesc 2-3-500 de lei la un service,l-am putut face singur.In rest…nu prea l.am mai folosit…decat in situatii foarte rare.
Motivul pentru care am deschis acest topic,este faptul ca in ultimii ani,toate locurile de munca unde am lucrat (nimic pe parte de it,doar operare calculator in majoritatea) nu mi.au adus satisfactie,pentru ca am prestat munca doar pentru salariu,nu din pasiune ca sa obtin un salariu.Am ajuns la concluzia ca sunt nefericit pe parte profesionala si asta pentru ca nu fac ceva care sa imi placa cu adevarat,in timp ce vechea si adevarata mea pasiune a fost ingropata acum mult timp.Nefiind fericit cu ceea ce fac,afectez si sotie,copil si asa mai departe.Vreau sa reaprind flacara “pasiunii” sa incep niste cursuri (pentru ca nimeni nu te angajeaza pe ceea ce ai in cap,ci pe ceea ce ai pe hartie) unde sa ma perfectionez (it-ul fiind ramura care trebuie extinsa,tot timpul)…vreau sa fac ceva sa ma perfectionez,sa umplu golurile si sa imi gasesc de munca oe aceasta tema.Sa muncesc de drag,nu doar pentru salariu.Multii veti gandi ca wste orea tarziu…desi nu cred…am 30 de ani,am licrat 12…mai am cel putin 30.Am nevoie de sfaturi,pe ce sa ma axez si cum sa incep.Am nevoie de oameni pasionati,pentru ca doar un pasionat ma poate ghida.Va multumesc pentru timpul acordat acestei povestioare.

“P.s. imi cer scuze pentru anumite greseli de scriere”.

2 Likes

Deci vrei sa faci o schimbare care sa fie in domeniul IT, adica sa fii programator, corect?
Uite ce ar trebui sa faci ca sa devii un programator:

  1. Alegi ce vrei sa faci
  • sa zici ca vrei sa fii programator e ca si cum ai zice ca vrei sa fii sofer. Ok, dar ce fel de sofer? Pe tir? pe taxi? Pe BMW? Pe Logan? etc. Sau de fapt vrei sa fii mecanic auto?
  • ca programator trebuie sa te gandesti ce platforma ti-ar placea mai mult(web, desktop, mobile, backend, etc.), ce limbaj ti-ar placea(Javascript, C#, Java, etc.) Sau poate vrei sa fii tester?
  1. Dupa ce ai ales, trebuie sa te pui pe invatat
  • partea buna e ca sunt cursuri online care te pot ajuta(gratis sau pe bani, in engleza sau chiar si in romana), si sunt si cursuri oferite de scoli de IT, dar astea sunt toate contra cost. Daca ajungi aici, discutam despre avantaje si dezavantaje si o sa-ti dam niste recomandari bune.
  1. Dupa ce ai capatat niste cunostinte de baza, cauta un internship sau un job entry-level
  • pregateste-te sa lucrezi timp de 2-3 luni pe gratis sau pe salariul minim, pentru ca nu toate firmele platesc internship-uri, deci e bine sa-ti pui niste bani deoparte pana faci pasul asta. Concentreaza-te pe adunat experienta, nu bani, si o sa vezi ca pe termen lung o sa merite.

Pe parcurs o sa fii descurajat de multe ori, pentru ca e greu si asta e adevarul. Cu cat inveti mai mult cu atat o sa-ti dai seama ca sunt si mai multe lucruri pe care nu le stii, dar o sa ai nevoie de rabdare. O sa pierzi ore sau zile intregi ca sa-ti iasa o chestie simpla si ori o sa fii mega fericit cand reusesti si o sa mergi mai departe ori o sa renunti si te orientezi catre altceva. Oricum, eu iti urez mult succes daca vrei sa te apuci de asta :slight_smile:, si daca pot sa-ti raspund si la alte intrebari scrie-mi aici sau contacteaza-ma in privat.

5 Likes

N-am mai văzut de mult un text atât de lung și atât de prost formatat :slightly_frowning_face:

Fals. În toată cariera mea am fost întrebat de diplomă de vreo 3 ori. Și atunci de obicei ca să fie pusă la dosar, după ce semnasem contractul. Nu că ar fi contat la angajare. Cunosc oameni care au studiat stomatologie, dar au făcut carieră ca programatori. Nu am auzit pe nimeni care să fie refuzat că n-are diplomă.

Întrebă-te mai degrabă ce skill-uri ai tu care pot fi valorificate. Uită-te la anunțurile de angajare, vezi ce se cere, și vezi câte știi de acolo. E mult mai probabil ca skill-urile tale să nu se potrivească cu așteptările tale de la job și scuza cu diploma să fie doar așa de ochii lumii.

E foarte posibil ca skill-urile tale să nu aibă valoarea pe care ți-o imaginezi tu pe piață. De exemplu, e fain că știi să faci rețele, dar probabil sunt alți zeci care știu să facă asta acum și care își caută de lucru. În cazul ăsta diferențierea se va face după ce știi să faci în plus. Nu trebuie să te descurajezi, trebuie să descoperi ce chestii se cer, de ce e nevoie pe piață.

Dacă indentifici adevărata problemă ai șanse mai mari să poți trece peste impedimente și să-ți găsești de luru decât ascunzându-te după scuza că “diploma contează” și ne-făcând mare lucru (sau făcând cursuri inutile doar de dragul diplomei).

Bazat pe istoria ta, cred că ai avea șanse mai mari la joburi de junior pe administrare/support. Acolo lucrurile sunt de obicei foarte adaptate pe client/companie și lumea se așteaptă să angajeze oameni pe care mai apoi să-i învețe/adapteze la ce au ei. Studiile sunt mai puțin relevante și “critical thinking” e mult mai important. Unele firme organizează așa zise academii, unde iau oameni fără pic de experiență și-i educă în domeniu ca mai apoi să-i angajeze dacă se remarcă pe parcurs.

În programare e greu de zis cum te-ai descurca. E clar că poți încerca și că o să reușești să faci chestii și în domeniul ăsta, dar la ce nivel o să ajungi e greu de prezis. E foarte ușor să devii programator, însă e foarte greu să ajungi un bun programator.

Din lunga ta istorie cu calculatoarele deduc că te-ai jucat și ai aprofundat doar lucrurile care ți-au plăcut. Din păcate în domeniul IT trebuie să te lupți și cu chestii care ție nu-ți plac și nu sunt neapărat interesante, dar pe care clientul le cere. De multe ori cerințele nici nu au logică, dar clientul le vrea și tu trebuie să execuți. Nu uita, clientul o să fie cel mai probabil cineva cu mult mai puțin cunoștiințe tehnice decât tine, dar care insistă să ia deciziile de genul. Dacă vrei să lucrezi în IT trebuie să fi dispus să lucrezi și în situații de genul. Nimic din ce ai scris nu descrie situații de genul.

Și pe viitor încearcă să-ți structurezi textul astfel încât să fie lesne de citit (punctul nu ține loc de cratimă, spațiu după punct sau virgulă, rând gol între paragrafe etc). Contează mult, mai ales în domeniul IT, unde oamenii citesc toată ziua, și știu să aprecieze ceva ușor de citit. Cred că orice angajat HR ar ignora mail-urile scrie așa. Să nu mai zic că denotă și educare și respect pentru cititori.

IT-ul e un domeniu foarte competitiv. Diferențele între angajați sunt infime de cele mai multe ori. Trebuie să te diferențiezi cu tot ce poți. Conduită, scris, comportament, comunicare etc. Faptul că știi să faci chesti tehnice reprezintă de multe ori doar o mică parte din ce contează la un interviu. Mai ales că ce e astăzi relevant tehnic, poate să nu mai fie peste un an și că tehnologiile se schimbă ca sezoanele.

4 Likes

Indiferent de meserie, intotdeauna e ceva ce nu-ti place, chiar daca per ansamblu iti place foarte mult ce faci. Intotdeauna e ceva acolo, chiar si mic, care, cand esti nevoie sa-l faci, iti zici "Meh… Gizăs, this sux :scream: " .

Iti zic eu, n-ai nevoie de sfaturi, stii ce ai de facut. Ai nevoie de chef. Toti avem nevoie de chef si stim ce avem de facut, stim ce ar trebui sa facem si nu facem. Mr. Chef e un mare bulangiu, pleaca in vacanta uneori.

Daca am inteles problema ta, cu parere de rau iti zic ca nu o sa găsești rezolvarea problemei tale pe forum-uri. Nici nu stiu de fapt care e intrebarea ta, care e scopul post-ului tau. Sa ne impartasesti ca ti s-a luat si ca vrei altceva mai cool, sa-ti placa? Toti vrem asta, intotdeauna e “the next level”. Si, iti dai seama sper, ca nimeni nu te poate ajuta concret? Trebuie sa faci singur schimbarile. Schimbarile doare.

1 Like

Pe langa ce au raspuns colegii de breasla, las aici niste linkuri la resurse foarte utile pentru a te (auto)ghida in marea de confuzie a developmentului.

Pe github o sa gasesti si “awesome lists”, sunt compilatii de resurse currated.
Evident, sunt si alte domenii pe care le pot completa colegii. De exemplu platforma .net, embedded development, SAP-ABAP(de asta doar “am auzit” de la fosti colegi de facultate, habar n-am despre).

Roadmapurile si mindmapurile mi se pare cele mai utile in a ghida un incepator sau chiar pentru a reveni asupra propriilor cunostinte pentru o reimprospatare.

Opinie personala, dar cred ca cel mai usor ar fi sa experimentezi un MEAN/MERN stack. E mai usor sa pastrezi acelasi limbaj pt toate layerele. Javascript in cazul asta, desi honestly… s-ar putea ca in zilele noastre nici JS sa nu mai fie simplu cu tot clusterfuckul de tool-uri asociate.

glhf

Misto acel roadmap de Java, dar mi se pare ca mai rau incurca. Sunt prea multe lucruri.

:slight_smile:
Parerea mea !

SAP (APAB), am inteles ca este bine platit, dar este cam o nisa.

Pe langa dezvoltarea de soft, pt colegul nostru mai avem

  • Q and A
  • DevOps
  • Elemente de PM (chiar si partea de pm) (si stim ce naspa este sa ai un pm slab)
  • Software support (Level2)
  • DBA
  • multe altele

Salut.Una peste alta sa inteleg ca aceasta este “harta” :


Iar eu trebuie sa incep cu primul punct :
Bun,primul lucru fiind sa invat ce sunt aceste lucruri,corect?Adica sa aprofundez.
Hai sa o luam asa,http si https trebuie sa cunosc diferenta intre conexiunea normala si cea securizata.sarind la punctul ftp,m-am jucat in perioada aceea la modul ca am creat o miniatura de site si am folosit client ftp sa urc fisierele pe acel site.stiu ca exista diversi clienti si asa mai departe.m-am jucat si pe partea unui server ftp,incercand sa imi creez ceva in reteaua locala (pe post de joaca) de a-mi urca diferite fisiere pe acel server ftp (ca o joaca,puteam face asta cu un cablu de retea,stick etc.)
Vreau sa stiu daca am plecat pe drumul cel bun,si daca am imteles sensul acestei harti.Daca trebuie sa aprofundez sau nu…daca merita sa merg mai departe sau sa ma opresc aici.
Command line,m-am jucat si cu el.La modul de a copia fisiere prin el,de a creea directoare,sterge si etc.

1 Like

Te rog sa fii sincer,sa imi spui daca am priceput cam ce trebuie sa fac.Eu am inteles asta : iau fiecare task in parte (gen http si https) cat sa inteleg ce inseamna defapt,merg mai departe,ajung la command line,vad ce inseamna,ma joc eu el,la modul basic pentru inceput si tot asa.Este ok?

Înainte să începi cu protocoale & co, eu îți recomand chestii mai de bază. Cum lași spațiu după semnele de punctuație, cum începi paragrafe, chestii d’astea.

5 Likes

Iti multumesc pentru recomandare.Am sa incerc sa tin cont de ea.Vreau sa invat ceva sau sa incerc sa invat ceva.Nu sunt ironic si nici nu imi plac lucurile ironice.Nu te vad sa imi fi dat vreun sfat legat de ceea ce m-ai intrebat,mi-ai dat un sfat despre limba romana.Numele topicului fiind IT…nu cred ca am scis “mam,miam,fi cuminte” sau alte chestii din astea.Nu sunt nici proferos de limba romana si nici blogger,dar nici analfabet nu sunt.Totusi,voi tine cont de sfatul tau si voi incerca sa invat sa scriu in felul in care tu sau altii o cer.Ceea ce vreau sa intelegi este ca vreau sa invat altceva si nu gramatica sau alte lucruri de genul.Incerc sa cer un sfat si un ajutor.Mesajul lung si greu de parcurs,nu vreau sa arate ca “vai,ce stiu eu sau ce stiam eu sa fac”,am vrut sa explic ca poate din 10 copii care eram in acea retea,am fost singurul care a fost interesat sa faca acele lucruri,pasionat sau cum vrei sa o numesti.Asta nu inseamna ca nu puteau face si ei lucrul ala,daca era pe placul lor.Nimeni nu s-a nascut invatat iar asta nu inseamna ca daca ti-a placut sa canti la vioara,poti sa ajungi programator sau mai stiu eu ce.Si tu ai fost ca mine,ai pornit cu un ajutor sau un interes.De ce tot timpul trebuie sa ne lovim de oameni care sa ne descurajeze?De ce omul nu poate spune “fa asta,asta si asta,poate ai sa reusesti”?Omul e bun pe criticat si descurajat.Multumesc,iar ca o mica paranteza,cand scriu aceste mesaje,o fac de la munca (unde nu pot sta cu telefonul continuu in mana),iar pentru a te salva de intrebarea “de ce nu o fac in timpul liber?” se datoreaza faptului ca nu am prea mult timp liber.As fi putut sa iti scriu mesajul cu paragrafe,asa cum probabil oti doresti,precum un blogger,nu o fac pentru ca nu vreau sa invat noci limba romana,mai bine de atat si nici sa ma fac redactor sau altceva.Daca scriu un soft sau mufez un cablu de retea o pot face si cu faptul ca las spatiu intre semne de punctuatie sau nu fac fraze separate.

1 Like

Uite sfatul:

Ce spui tu sună așa: nu am acordat suficientă atenție limbii române în primii 30 de ani, dar sigur-sigur-sigur o voi face cu un limbaj de programare.

Nu îți cere nimeni să scrii opere de artă pe forum, dar cât respect crezi că arăți comunității trântind un perete de 500+ cuvinte aproape deloc formatat?

1 Like

In imaginatia ta,in felul in care scriu cuvintele cu -i sau -ii,cum folosesc semne de punctuatie,crezi cumva ca sunt Ion care toata viata lui a fost cu vaca la pascut pe camp?

Sunt constient ca nu sunt as in limba romana si nici nu vreau sa par.Nu sunt analfabet si nici toba de carte,synt pe la mijloc.
Deci,repet,nu sunt Ion care vrea sa devina programator,nu sunt x care stie sa trimita un e-mail si gata…sunt cel mai bun…nu sunt nici Bill Gates.

Vreau doar sa invat ceva,daca se poate,nu inseamna ca am sa si realizez ceea ce imi doresc.

Dar stiu,ca daca o persoana vede un anumit potential in mine,pot scrie si ca un analfabet,va avea grija sa ma ajute sau sa ma invete.
Ti-am explicat,pot structura textul,poate nu asa bine precum o faci tu,dar…

Te-ai gandit si la faptul ca poate tu,ai 20.000 de postari pe diferite forumuri iar eu doar 5-10?Te-ai gandit si ca fiecare om e diferit in felul de a se exprima,intelege sau a proceda in anumite lucuri sau situatii?

Eu am spus ca vreau sa fac ceva ce imi place,sa instalez calculatoare,sa le montez,sa fac retele sa invat programare sau orice lucru de genul…dar te-ai gandit ca poate pot mufa cabluri si atunci cand scriu “te.ai” si asta pentru faptul ca nevoit fiind sa scriu mai mult pe ascuns,poate ma ajuta sa scriu mai repede?

Nu cred ca esti un om care sa nu inteleaga “te.am si te-am”…

Intrebare serioasa: PMM de la ce vine? Pasiune si Multa Munca?

1 Like

Inteleg ca te vede seful dar totusi, daca faci aliniate nu salvezi decat doar niste new line-uri. Care-s sansele sa te vada seful cand faci new line-uri? Eu zic ca 10 new line-uri e nimica toata :lying_face:

Uite de exemplu, in raspunsul tau dinainte, ai scris 1969 de caractere. Daca faceai 10 newline, asta insteamna 0.5% din numarul de caractere totale scrise. Ce sanse sunt sa nu te vada seful cand scrii 99.5% din textul ala si sa te prinda in cele 0.5%?

Ok,daca fac aliniate,asa cum va doriti,revenim la subiectul principal al acestui topic?

Care-i subiectul topicului, care-i intrebarea ta concreta? Vrei sa inveti, noi cu ce te putem ajuta/indruma?

No offence, dar mi se pare un lucru de bun simt sa stii sa scrii cat de cat corect si sa iti organizezi ideile.

Noi te ajutam, dar omiti faptul ca mesajul tau este greu de inteles si de citit. Ieri, cand l-am citit prima oara, nu am inteles nimic. Drept urmare si offtopic-ul din thread


Poti sa iti editezi mesajul apasand pe cele 3 puncte si apoi creionul de editare


Nota
Nu te supara pe ce am scris :slight_smile:

1 Like

Nu,vine de la numele meu.Care este pegatura cu IT-ul?

Dar daca tot esti atat de buna in structurare de text,ce spui sa incerci si profesor?

Intreb pentru ca mi se pare ce esti mai atras sau mai pasionat de gramatica decat de It.

Daca erai pasionat de It,includeai si parerile de lb romana in frazele tale…dar si raspunsul la intrebarile mele.

In schimb,vad ca ai ramas setat pe acelasi subiect.

Ok,poate ca nu este corect din partea mea sa scriu asa…dar oare din partea ta este corect sa judeci atat?

Ce anume vreau,concret?Am explicat ce stiu sa fac,am intrebat daca am sanse si se merita sa invat programare.

Am explicat ca nu vreau sa o invat doar pentru bani ci si din placere.

Imi doresc materiale,sfaturi,pas cu pas de ka cine poate si cine doreste sa ma ajute.

Te rog nu fi agresif caci ma pierd cu Firea repede :angry:

Materiale… despre ce? Ce ai vrea sa inveti concret?

Chiar azi am pus asta:

https://devforum.ro/t/frontend-masters-sale-save-38-by-upgrading-to-a-yearly-membership/10255/

Pentru 150$ ai câteva sute de ore de materiale.