IT-ul și clujenii. Industria care a transformat un oraș - documentar Recorder

Ma simt putin cam prost ca dau un link cu un clip care e pe locul 8 in trending din Romania, dar este vorba despre industria noastra, pana la urma.

4 Likes

Am lucrat cu foarte puțini Clujeni, pot să ii număr pe degete și sunt clujean. E puțin propagandă că IT-ul a ridicat Clujul, mai bine zis Clujul a fost ocupat de niște afaceriști care si-au găsit o nișă.

Universitățile au atras foarte mulți oameni din Moldova, secuime și orașe mai mici, care rămân aici indiferent de meserie.

Am o oarecare presimțire că aceste universități vor rămâne fără clienți cum totul devine mai scump. După nu mai găsești profesori, salariile în privat sunt mult mai mari ca la stat.

8 Likes

2ani juma de cand m-am mutat in Cluj cu jobul
Cum zice omul, e PR. Nu-i silicon valley, e mumbai

4 Likes

Totuși, mai bine să faci outsourcing pe IT decât pe pantofi.

Sursa: mai demult Oradea era cunoscută drept oraș de pantofari, era plin de fabrici de pantofi italieni, sau de fabrici de tot felul de subansamble mecanice, chestii ultra-low tech.

Sunt de-acord că tot e nevoie de un ecosistem sustenabil de produse proprii, sub branduri românești, dar trebuie început de undeva.

Șansele ca un programator să pornească ceva pe cont propriu după ani de lucru mult mai mari decât șansele ca cineva care lucrează-n confecții să-și lanseze propriul brand de pantofi.

2 Likes

Sa nu ma intelegeti gresit. Faci bani? Bravo, fa in continuare si fa mai multi.
Doar nu imi vinde cioara vopsita

2 Likes

Putin e putin spus. Propaganda tipic PNL-ista. Sa nu uitam de prezentele teatrale ale lui Boc la party-urile NTT DATA. Si n-au fost din admiratie pentru proiectele automotive si admiratie pentru inteligenta artificiala.

Cred ca este singurul documentar de pupincurism involuntar din istoria canalului Recorder. Clujul e un oras care doar mimeaza aristocratia vestica ca sa para mai cool. Dar uita de partea ei cenusie care e acoperita de surprinzatoarea piata imobiliara, unde isi are procent si inconfundabila doamna Udrea.

In contextul asta intra foarte bine poezia lui Eminescu cu somnoroasele pasarele pentru cei care pun botul la mainstream-ul asta de cacao.

2 Likes
  1. Materialul este sustinut de ING Tech, care anul asta isi deschid centru de dezvoltare mare in Cluj si vor sa atraga oameni. Nu ii acuz pe cei de la Recorder cu absolut nimic pentru ca imi place contentul creat de ei in general si filmuletul asta prezinta o parte din adevar. Sunt multe de zis pe tema/subiectul asta, adevarat, dar nu aici vreau sa ajung.
  2. Ca IT-ul a ridicat Clujul/zona Clujului e o parte din adevar. Hai sa nu ne mai cacam pe noi (nu ma scuz pentru expresie) si sa fim ipocriti, ca nu se faceau atatea investitii in zona daca nu erau banii din IT (intr-un fel sau altul). Mai venea Emerson cu joburi de ingineri (non-IT), mai facea DeLonghi/Bosch fabrica la Jucu, se mai dezvolta Panemarul asa tare? Si mai pot continua lista mult si bine. La fel, au aparut multe afaceri mici si mijlocii, care desi nu au legatura directa cu IT-ul, au aparut pentru ca era nevoie si cerere. Iar stim cu totii ca astea sunt businessurile care tin tara sus. Si nu vorbesc de PIB, care e un concept total aiurea oricum.
  3. Mi-ar placea sa lasati politica si expresiile de genul “propaganda tipic x/clar finantat pe linie de partid de y/etc.”. Nu zic ca nu sunt adevarate sau partial adevarate lucrurile pe care le ziceti (desi nu tare enumerati dovezi concrete pentru astea), dar asta nu este specific Clujului. Daca ne uitam la marile orase din Romania, care s-au dezvoltat de-a lungul anilor catusi de putin (Bucuresti, Cluj, Timisoara, Brasov, Iasi, Constanta, etc.), toate au sau au avut probleme politice sau investitii facute cu ajutor (mai mic sau mai mare) politic. Repet, hai sa nu ne ascundem dupa deget.
  4. Referitor strict la piata imobiliara, tin sa va zic ca statistic tranzactiile mari imobiliare din Cluj nu se fac de catre “aitisti”. A, ca vin eu si imi cumpar cu credit un apartament de 2 camere ca sa nu pierd banii aia pe care ii dau ca avans in 5 ani? Da, ok, platesc pretul cerut, dar asta e 1 apartament. Tranzactiile mari si constructiile mari se fac de catre alti oameni de afaceri, majoritatea inafara judetului, “vinituri”, de multe ori chiar cu banii jos.
  5. Eu am lucrat cu extrem de multi clujeni de-a lungul celor 10 ani de cand lucrez in IT, dar asta nu este nicidecum relevant. Ca oamenii au venit la facultate, s-au angajat, poate s-au si casatorit si au ramas in Cluj? Poi nu inteleg ce e rau in asta. Ca “ne aglomereaza strazile”? Asta tine intr-adevar de lipsa infrastructurii si de lipsa unei viziuni concrete si concise din partea administratiei (primarii + consiliul judetean), respectiv, a felului in care se face politica la noi in tara, prin neasumarea deciziilor nepopulare de catre cei din conducere (exemple sunt multe, indiferent de culoare/partid politic, nu are sens sa intram in detalii).
  6. Ca zice lumea ca e PR cu Silicon Valley? Da, e mult PR, dar hai sa nu sarim calul, ca au inceput sa apara startupuri si firme mai mici/mari cu produse proprii si in Cluj/Romania. Mumbai mi se pare iarasi deplasat ca si comparatie, dar merge asa de dragul de a glumi. Aici in schimb hai sa nu uitam, ca suntem cu 32 de ani dupa revolutie (da, nu am trait in comunism, sunt nascut in '90) si inca incercam sa ne gasim calea, iar IT-ul nu este de atata vreme la un nivel raspandit si inalt in tara. Mi se pare ca nu avem mentalitatea asta in care ne asumam un eventual esec cu un business de orice fel (nu numai IT), pentur ca ce o sa zica lumea?! Nu fac exceptie de la regula asta, am mai avut cateva idei de-a lungul timpului pentur business, dar recunosc ca mi-a fost frica sa incerc sa pornesc un business, nu neaparat de frica opiniei oamenilor, ci pur si simplu pentru ca nu eram inca invatat si confortabil cu ideea de a nu reusi ceva.
  7. Eu am un mare respect pentru Metz si Oprean pentru ce au reusit sa cladeasca aici. Ca au facut decizii gresite si aiurea de-a lungul timpului, e clar, gen construirea turnurilor NTT pe Constanta, etc.
    Totodata, cunosc cativa dintre oamenii aia de care zice Metz ca i-a racolat de prin biblioteci si institutii ale statului si stiu cum se lucra pe vremea aia in Cluj din mai multe surse apropiate, nu a fost usor deloc.

Nu o sa ramana absolut nimeni fara clienti, stai linistit, ca si daca bubuie IT-ul in x ani, multi oameni nu o sa se mute de aici, ci o sa continue sa lucreze remote si o mare parte din bani tot aici o sa cheltuie, tot aici vor plati taxele, etc.

Ca si incheiere, mie mi se pare ca filmuletul asta e un excelent conversation-starter despre subiect. :smiley:

P.S. Astept hate-ul la ce am scris :imp: :laughing:

4 Likes

Nu știu ce se întâmplă dar în Cluj acum se circulă cu 30 - 50 de kilometri pe oră (înainte era 80 - 100 prin oraș) și e liber.

Altfel nu știu cine da 300.000 - 500.000 de euro pe o casă. Că numai de viața la apartament și de certurile pe locurile de parcare n-ai chef.

1 Like

Eu tot ce vroiam să zic e că nu doar IT-ul in sine a ridicat Clujul, e o combinație complexă de la administrație locală, studenți până la oameni de afaceri.

E aproape de Mumbai, firmele de produse au dat chix (exit), vezi Trilulilu, Zonga, HipMenu…
Arobs sta bine la fleet management si GPS. Am auzit de ceva cercetare ici pe colo, dar e puțin.

E adevărat că sunt multe proiecte faine la Cluj, dar am fost martor la ce se întâmplă când un proiect cu zeci-sute de oameni intra in stand-by.
Am avut colegi de la Nokia, care a fost cel mai mare dezastru din Cluj…
Acum vin multe firme de produs precum Bosch la Cluj, mult automotive, dar nimeni nu va mai cumpăra mașini noi.

Nokia de exemplu a adus mai mulți bani la Cluj ca toate firmele prezentate in video in ultimii 10 ani și s-a evaporat.

Comparația cu Mumbai cred că vine din frustrarea plafonării. Este adevărat că sunt mult mai puține proiecte de produs decât proiecte de servicii. În proiectele de produs te dezvolți mult mai ușor dar durează de regulă puțin. În proiectele de servicii te plafonezi mai repede și durează mai mult. Cei care știu care este consecința să tot schimbi joburile/proiectele “ca pe șosete” înțeleg la ce mă refer.
Eu cred că ar trebui să fim mulțumitori pentru acest fenomen care a devenit IT-ul. Nici mie nu-mi place calitatea indiană a softwareului, dar stereotipurile nu ajută.

Of topic:

Am fost într-un orășel din Belgia în concediu și am rămas plăcut impresionat de faptul că acolo se respectă regulile de circulație. Chiar nu se depășește viteza legală deși mi s-a părut că semnele de circulație sunt cam haotice. Bicicliștii sunt aproape sfinți. Este drept că este altă cultură și nu este recomandat să rupi niste reguli de context, dar mi-a dat de gândit.

Pentru ce îți trebuie 100 prin oraș? Când îl duc pe fiu-meu la gradi mi se pare că merg repede dacă am 50 constant.

2 Likes

Perfect de acord cu prima afirmatie, dar unde vroiam eu sa ajung ii ca de la IT a prins lumea curaj. Pe principiul trebuie sa fie ok ceva colo daca la astia le merge bine.

Legat de exemplele de produs, de Zonga nu stiu sincer, Trilulilu nu a dat chix ci a fost rebranduit si “repurposed” dupa ce a functionat o vreme si piata cerea altceva, HipMenu a fost cumparat de catre Foodpanda, lucru care se intampla cu multe startupuri/firme mici oricum si lumea e happy. A, legat de Trilulilu si Biris, el s-a reprofilat, e un fel de angel investor acuma, deci daca aveti careva idei bune, mergeti la el si daca ii place ce povestiti, se baga cu bani. :slight_smile:

Nokia a adus multi bani, da, dar au fost prosti, nu am alt cuvant. Stateau comozi, fara pic de inovatie, ca se credeau regii junglei. Management prost fara pic de viziune si aparent neancorat in realitatea lumii in care traiau.

Fara suparare, pot cataloga asta numai ca si trolling. :stuck_out_tongue:
De acord cu @alex.io unde dreaq vrei sa mergi cu 100 IN Cluj, si si mai important de ce?
Nu sunt exemplul respectarii vitezelor nici eu, dar inafara de urcarea de pe Turzii din Obs pana la Faget si drumul prin Sfantu Ion nu tare ai unde sa circuli cu viteza oricum.

Legat de preturile la case, da, sunt scumpe, iar pandemia le-a mai scumpit un snitel. Daca s-a inteles din wall of textul ala scris mai sus ca as sustine ca Clujul e cel mai tare oras, nu, nu sustin asta. Preturile astea eu cred ca o sa determine lumea sa ajungem ca in Germania, multi vor sta in chirie, inclusiv in case. Btw, exista o caruta de case de inchiriat in Cluj, nu trebuie sa dai 300-500k pe una sa o cumperi. :slight_smile:

Nu as incadra o vanzare a unui produs(exit) ca fiind un chix. Sergiu Biris parca a vandut Liverail catre FB la un moment dat. E ok, zic eu.

1 Like

ha ha

  • filler 10 chars

I don’t get it… :thinking:

IDK despre Cluj in mod particular, dar in Bucuresti si in toata tara sunt deja mai multe companii de produs. Am o lista cu 20-30 cred. Deajunse cat sa stai toata cariera la ele schimbandu-le din 2 in 2 ani. E un trend in crestere pentru ca, dupa mine, once you go product you never go back. Mai avem pana sa prindem alte tari, chiar si din Europa de Est, dar nu mai e ca acum 10 ani cu siguranta.

5 Likes

Da, iar daca privim din perspectiva startup-urilor anul trecut a fost cel mai bun din istorie din punct de vedere al atragerii fondurilor, 116,9 milioane de euro . (sursa: În plină pandemie COVID, investitorii și-au plasat banii în startup-urile românești (raport pe 2021) )