Java vs JavaScript

Pentru cine a lucrat cu ambele:
-care e mai fun?
-care se plateste mai bine?
-cum e freelancingul in cele 2?

Din ce am mai citit:

  1. Java foloseste springboot pentru backend si este folosit de firmele foarte mari in enterprise dev, proiecte putine pe freelancing dar mai bine platit, garbage collection etc, codul este mai safe
  2. JS are mai multe frameworkuri, mai flexibil, proiecte mai multe pe freelancing
  • Ham vs Hamster
  • Cal vs Calmar
  • Car vs Caracatiță

Observi un pattern? E cam aceeași legătură și la Java vs JavaScript

3 Likes

Java is to JavaScript as Car is to Carpet

3 Likes

Poftim? Daca vrei sa imi demonstrezi ca sunt doua lucruri diferite te ai facut de ras, sincer.

Ideea de comparatie erau 2 tehnologii pentru back end. Nu mi am insumat ca js e derivata java sau invers.

Voiam doar să-ți arăt doar că acel vs nu-și are locul. La fel de bine puteai pune Java vs Rust sau PHP vs JavaScript.

Din titlu mi s-a părut că vrei comparație între limbaje, nu între care e mai căutat sau mai fun. Comparația între limbaje e inutilă, unul e statically-typed, celălalt e dynamically-typed.

Care e mai fun nu cred că îți poți da seama decât dacă încerci să scrii proiecte cu ambele și să vezi care ecosistem îți place mai mult. La restul nu știu să-ți răspund.

Ambele au garbage collection.

1 Like

De ce sa nu si aiba locul? Nu inteleg.

Sunt 2 tehnologii care se folosesc pentru backend, respectiv web developing. Nu e ca si cum compar matlab cu python, intelegi ce zic?

Greseala mea aici.

Comparatie intre cum sunt ecosistemele, salariile, freelancingul, etc.

Nu stiu ce sa aleg pentru viitor, am inceput cu java si planuiam sa continui pe asta dar am dat peste un thread pe reddit care spune ca java pe freelancing e 0 si ca companiile enterprise sunt foarte boring.

1 Like

ambele sunt fun.
ambele se platesc bine.

3 Likes

@Nicusor Adesea la nivel de incepatori e o confuzie intre Java si Javascript, pe care am facut-o si noi (cei cu vechime) la inceput dar nu ne place sa recunoastem. E cam mere vs pere, ambele avand sufixul “ere”, si cam asta e ce s-a spus mai sus. Au proprietati comune (cresc in copac, sunt fructe) dar fac parte din alta familie.

De fapt Javascript e client-side, desi mai recent au trecut si pe server-side, pe cand la Java e invers, e server desi la un moment data erau si client-side, adica applets. Eu zic ca trebuiesc aruncate pietre in ala care le-a dat nume similar la inceputul facerii lumii.

Intrebarea ta poate e mai simpla: pe care cale sa o apuc sa castig mai bine. La care as raspunde, depinde ce te atrage, frumosul logic (JS) sau logica frumoasa (Java).

1 Like

Ideea de comparatie erau 2 tehnologii pentru back end

Atunci poate ai fi mentionat Node.js in titlu

1 Like

Companiile enterprise sunt foarte boring, dar se mai gaseste din cand in cand java si pentru freelancing. Mai rar decat cu javascript, dar se poate.

Eu am implementat in java atat aplicatii mobile cat si desktop. Freelancing. Backend, nu.
Idem pentru C#, dar acolo am facut si ceva backend la un moment dat.

Sigur ca se poate face comparatie intre limbaje, pana la urma ambele sunt limbaje, ambele au GC…

Se poate face comparatie pana si intre matlab si python. De exemplu inainte de a implementa asta in python: PythonCompphys/dft.ipynb at master · aromanro/PythonCompphys (github.com) am implementat in matlab (ok, de fapt am folosit Octave). Diferentele nu sunt chiar atat de mari incat cineva sa poata sa sustina ca unul dintre limbaje e ‘glontul de argint’.

Pentru freelancing as alege javascript, daca ar fi sa ma rezum la un singur limbaj.

2 Likes

Daca vrei freelancing, java not for you, companiie care folosesc java nu se duc si posteaza un proiect pe upwork, da poate se gaseste, dar asa rar ca nu e sustenabil, vb in cunostinta ca sunt java dev si ma uit cu jind la altii care au PFA-ul si fac mai multi bani din php, nodejs, python etc.

Eu in schimb platesc 40% taxe la stat ca salariat, bani dati degeaba.

1 Like

Uite de asta sunt bișnițarii faimoși: majoritatea asociază freenacing-ul cu Upwork sau alte platforme[1] :slight_smile:

Gândește-te la un freelancer ca la un … meseriaș. Genul de meseriaș pe care îl chemi să-ți repare instalația electrică. Crezi că meseriașii sunt pe o platformă care le aduce clienți? Sau funcționează ușor diferit[2].

Sigur, Upwork & co înlesnesc colaborările, dar cu siguranță nu este singura variantă.

Altfel spus: poate că nu sunt foarte multe proiecte pe limbajul X în platforma Y, dar cu siguranță sunt firme care ar plăti direct un meseriaș :wink:


  1. Nu mă refer la tine, individual, ci la percepția generală. ↩︎

  2. teoria mea este că ăsta este și motivul pentru care au fost atâtea încercări de platforme pentru meseriași dar niciuna nu a prins. ↩︎

1 Like

Salut @Nicusor

Perosnal uitandu-ma prin subiectele pe care le-ai creat pe forum, imi pare ca nu prea stii ce vrei sa faci. Ba APAB, ba despre juniori, ba java ca al doilea limbaj de programare.

Eu iti zic sa nu te gandesti acum la freelnacing si sa inveti bine oricare din limbaje. Ambele sunt platite bine in Romania, dar si in afara, suficient pentru planuri de viitor. Plus ca ai nevoie de expereinta in freelancing, asta ca sa ai un rate mai decent, mai mult decat un angajat.

Framework-urile de Java si JavaScript au multa magie in ele, magie pe care ar cam trebui sa o intelegi. Intr-adevar face tot heavylift-ul pentru tine, dar vor fi stuatii in care o sa vrei mai mutl decat poate sa ofere. Sau sa extinzi.


PS: Java poate rula prin JVM JavaScript (Nashorn) si GraalVM :smiley:

2 Likes

Nu ma gandesc momentan la freelancing, o sa ma gandesc la freelancing dupa 5+ ani de experienta.
La facultatea la care sunt eu nu prea sunt persoane interesate de programare (chiar daca e profil de automatica).

Am primit o oferta de munca dupa ce am aplicat pentru un post de java

Asta a fost acum ceva timp, crede ma cand iti zic ca daca nu ai pe cineva in domeniu/colegi interesati de domeniu, etc nu prea ai de unde sa ceri si un sfat. Mai ales ca nu vreau sa invat lucruri inutile (stiu, discutia ca java este doar un tool).

Oricum am inceput sa invat HTML/CSS/JS si sper ca in vara sa prind un internship sau un loc de munca remote. Nici nu mai schimb pe altceva, am pierdut jumatate de an cu java si cand am auzit ca nu prea renteaza pentru freelancing m am instristat, sincer :laughing:.

E complicat tare, facultatea e 0 pentru mine, prieteni in domeniu nu am. Prietena mea e in acelasi domeniu si chiar intr o discutie am dezbatut tema asta. Cand te angajezi si ti se cere sa invet x si y am o baza ca nu invat degeaba si o sa ma ajute, cand inveti acasa ai 1000 de lucruri in fata si nu stii de ce sa te apuci.