Job la stat in IT - da sau nu

Da sau nu?
Merita sa lucrezi in domeniul IT la stat
Prin la stat, ma refer la tot ce tine de Guvernul Romaniei, agentii, institutii, companii detinute de stat, etc

Il ultimii 2 ani, am vazut ca salariul a inceput sa devina mai competitiv(m-am uitat pe niste grile).

Ofera lucrul la stat beneficii?

Am avut ocazia să văd mecanismele în domeniul IT la stat și par să fie similare cu cele din cadrul corporațiilor.
Mie mi se pare că există probabilitatea plafonării profesionale.

Uneori da. Depinde foarte mult de situatia particulara.

Sa zicem, poti lucra in cercetare si chiar poti invata ceva.

4 Likes

Dacă mergi pe principiul orice provocare poate fi o ocazie de a învăța, da. Dacă nu te interesează că te plafonezi și vrei doar un job călduț, iarăși, da.

La stat poate fi ok depinde insa profesional unde te situezi. Cineva de la mine din familie a lucrat la stat in IT :slight_smile: Acum e la pensie…deci informatiile pe care le dau mai jos s-ar putea sa nu mai fie foarte actuale.

La stat se cresc foarte multi juniori care dupa 3-4 ani pleaca pe salarii mult mai mari la corporatii gen IBM, Oracle, etc care la randul lor ii pun sa lucreze la implementari…tot pentru Stat.

Iti trebuiesc NEAPARAT studii superioare de lunga durata. Licenta adica. Masterat daca aspiri la functii de “sef birou”, “sef serviciu” sau “director”.

La stat nu merge cu faze de genul…“boss…eu nu am bacu’ luat…dar sunt autodidact…am invatat nodejs singur de la un baiat pe udemy…iti fac un todolist de n-ai timp sa expiri…”, Majoritatea tech-ului este enterprise(java, ibm, oracle). Se platesc multi bani pe licente anual. Dar nu ai ce face…au nevoie de suport.

Daca nu ai studii superioare te vor incadra la “referent” si nu ai cum sa mai cresti de acolo decat daca dai un alt concurs.

Majoritatea implementarilor le fac vendorii mari. IBM, Oracle…Siveco, Teamnet :laughing: Nu vei face tu implementari majore, dar vei avea sansa sa contribui. Probabil dupa ce intra in mentenanta.

Sunt constienti ca au nevoie de oameni buni si cu experienta insa nu prea ii pot tine. Grilele de salarizare de la stat sunt fixe si…chiar daca salariile sunt mai mari la stat in alte sectoare…in IT nu e chiar acelasi lucru si nu prea se pot bate cu sectorul privat.

Cam atat :smiley:

1 Like

Nu astea sunt criteriile de la stat dacă aspiri mai sus. Studiile, nu prea contează nici alea, doar diplomele… care se pot lua de pe oriunde.

La stat este interesant dacă ai rate, vrei o viață liniștită sau ai un proiect personal la care să lucrezi după ce ai stat la birou. Și la stat poți avea stres, dar poți ignora un șef tâmpit pentru că e mai greu cu datul afară.

Cam aici intra si profesorii de informatica de la liceu: ce sa te astepti de la ei, e clar ca sunt slabi altfel ar fi intrat la privat. Am cunoscut insa si unul care lucra part-time la privat, lucru de admirat, insa era la un liceu care nu mai prea avea treaba cu informatica, deci lejereala totala.

1 Like

Pe vremea mea, profii de informatica au predat matematica si au fost convertiti la profi de info. Sunt destul de plafonati avand invedere ca predau acelasi lucruri si nu stiu cant de mult s-a schimbat programa.

Dar da si ala este job la stat.

Eu asociez munca in IT la stat cu niste mosi dintr-un centru de calcul care scriu FoxPro si mai freaca niste rapoarte pe o imprimanta matriciala.Cam asta era treaba in tineretea mea si in orasul meu natal.
Nu am auzit pe nimeni sa lucreze la stat (doar in firme care au contracte cu statul) . Personal as fi foarte incantat sa lucrez la stat daca mi s-ar permite sa lucrez remote si in conditii similare cu privat (chiar si pe salarii mai mici).

da de securitate cibernetica si munca la serviciile de informații de ce nu vorbeste nimeni?

1 Like

Pentru ca nu e voie :joy:

2 Likes

Mi-am sters mesajul, n-are rost sa incerc sa va conving ca exista oameni competenti peste tot.

2 Likes

De acord, daca se poate trece peste problema banilor, atunci la SRI, armata sau MAI m-as astepta sa gasesti oameni f competenti, care sa lucreze la rezolvarea unor probleme cu adevarat relevante. SRI recruta acum 9 ani prin Cluj la Nokia cand s-a inchis firma, au venit cu niste povesti frumoase si era clar ca au deja oameni buni, de genul sefi de promotie. Pana cand a intrebat cineva de salarii, dupa care n-a mai fost nicio intrebare :slight_smile:

Mie mi se pare că joburile la stat sunt o extensie a oamenilor pe care de copii tot timpul altcineva a avut grijă de ei și ei nu și-au bătut capul cu nimic. Aspirații putine, viață simplă.

Evident nu e chestie universală dar cunosc o grămada așa, chiar părinții le făcuseră rost și de locul la stat. Nu IT evident. E ciudat să vezi oameni de 25-30 de ani cu părinții la interviu.

Altul mi-a zis sincer. Bă manu, nu toată lumea se descurcă singuri, ăia care nu îs în stare dar au noroc merg la stat, iar aia care nu au noroc merg la fabrici la munca de jos. Unii oameni vor pur și simplu să facă minimum posibil și să treacă prin viață cu minimal friction.

Și ce mă enervează este că statul fix asta încurajează și genul ăsta de oameni atrage.

Adică dacă intrebi de ce dau salarii mai mici ți se zice direct, pentru că e un job sigur din care vei ieși doar la pensie. Nu poți fi cu toate. Și pe undeva au dreptate.

De asta nu putem avea autostrăzi și proiecte mari cu genul ăsta de oameni. Se refac studiile și proiectele intr-o veselie pentru că sunt făcute de genul ăsta de oameni fără nici o motivație sau măcar capacitate de a performa.

Dar sunt fericiți că nu pot fi dați afară.

Exista o alta problema:
Daca esti bun de ce ai lucra la stat in loc sa iti faci o firma si sa te bagi direct pe un contract, atribuire directa sau o licitatie dedicata daca tot ai pile ?

1 Like

Poti sa lucrezi la stat si fara pile, tu ai impresia ca orice fraier ia contracte asa lejer cu statu?

1 Like

Da, e mult mai ușor să obții un job decât un contract. De obicei pe un contract bătaia e mult mai mare că e o sumă mare de bani la mijloc.

Pe post trebuie să te trezești in fiecare zi și să mergi la job deci nu atrage atâția oameni.

1 Like

cel mai bine : secretar într-o primărie de comună