Junior Web Developer

Salutare,

Momentan sunt clasa a 12-a si ma pregatesc de bacalaureat, dar m-am gandit ca ar fi bine sa am o viziune de ansamblu asa ca vin cu cateva intrebari de pe acum:

  • Ma pot angaja din anul 1?

  • Cam ce nivel al competentelor ar trebui sa am? Unii spun ca iti trebuie cunostinte generale si sa fii dornic de a invata lucruri noi, altii recomanda sa-ti faci un portofoliu pe care il poti arata angajatorilor.

Multumesc anticipat!

Salutare.

Ce competente ai acum? Ce limbaj cunosti? In ce zona te-ai vedea lucrand?

Salut @rmd,

Am urmat integral acest ghid http://javascriptissexy.com/how-to-learn-javascript-properly/ (inclusiv aplicatia), deci pot spune ca am notiuni generale in HTML, CSS, Javascript, insa nu stapanesc niciun framework momentan.

As vrea sa lucrez cu JavaScript, inca nu stiu daca front sau back pentru ca nu am experienta necesara.

Ai sanse la un internship pe front-end. La back-end deja vin alte cerinte.

Aha.

Asa cum zice si @Norbert, ai avea sanse la un internship pe front-end. Dar iti recomand sincer sa-l incepi in semestrul doi. Fa primul semestru cum se cuvine, iti cunosti si colegii, mai inveti si de la ei, vezi cum sunt profesorii, materiile s.a.m.d.

Pana atunci, ia bacalaureatul si in vacanta de vara pune mana si invata Javascript. Fa o aplicatie cat de mica. Invata sa lucrezi cu Github. Dezvolta apoi o aplicatie mai mare. Ideea este sa ai cate ceva facut pentru ca atunci cand mergi la interviu pentru internship sa arati angajatorului ceva palpabil. Cum gandesti, cum scrii cod etc.

1 Like

Am inteles ce spuneti voi, dar eu(daca ati urmarit link-ul pe care l-am pus) am facut aceste aplicatii mici. Acea aplicatie ceruta de autorul ghidului m-a trecut prin majoritatea snippet-urilor din “Professional JavaScript for Web Developers” de Nicholas C. Zakas + comenzi basic de Github + cursurile acelea simple de la codecademy, dar sunt constient ca ce am invatat eu reprezinta o portiune nesemnificativa din ce inseamna web development.

Care este urmatorul pas? Invat un framework? Fac 2-3 aplicatii cu vanilla js pentru a avea un portofoliu?

In mare parte din aceasta cauza vreau sa ma angajez cat mai rapid, pentru ca eu consider ca daca sunt inconjurat de developeri, voi invata si eu mult mai repede si mai eficient.

Desigur, pot sa ma insel, de aceea va cer sfatul.

IMO : Ar merge sa faci o aplicatie mai complexa , o idee proprie , in momentul in care ajungi la interviu sa poti sa explici de ce am facut asa , de ce am ales sa fac asa … sa vada cum te-ai gandit la rezolvarea problemei cap-coada.

Poti sa te apuci si de frameworkuri dar la internship nu cred ca se cere deja asa ceva. Plus exista riscul sa inveti o groaza la un framework , dar compania foloseste altceva ( nu e o pierdere mare , the more you know the better , dar in timpul ala puteai sa iti perfectionezi skillurile de baza ).

Da , clar vei invata mai mult la locul de munca. Nu se compara cu facultatea.

1 Like

Din experienta mea de student care s-a angajat din anul 2 si de om care a avut studenti angajati pot sa-ti spun o singura chestie: NU poti face la modul serios si serviciu si facultate. Una din 2 e facuta superficial.

Eu daca ma angajam din anul 1 probabil renuntam la facultate, asa m-am tarat cu 5 prin ea pana am terminat-o (la timp ce-i drept, dar n-a fost usor).

Acu depinde si ce facultate faci. Daca nu e una serioasa si oricum o faci sa ai o hartie, angajeaza-te fara probleme si fa un scop din acumulatul experientei. Daca insa vrei sa inveti ceva in facultate, statutul de angajat e cam incompatibil cu asta. Freelance, studiu individual & stuff e probabil mai potrivit.

4 Likes

Multumesc!

Vreau sa intru la FMI si din cate am auzit este destul de serioasa si daca intru nu are rost sa o fac doar de dragul de a o face, cum ai spus si tu.

Raspunsul tau mi-a adus o perspectiva noua: facultate + freelance.

Am aruncat un ochi pe oDesk si am observat ca majoritatea doresc aplicatii complete, deci ar trebui sa fiu fullstack. Am cautat eu superficial sau astea-s cerintele?

Stai și pe Elance sau Freelancer.com. Nu o să te îmbogățești din asta, dar de multe ori găsești task-uri de câteva ore sau zile ce-ți pot rotunji veniturile.

Sigur vei găsi și lucruri simple (e.g. slice-uri, integrări cu diverse CMS-uri) sau bugfix-uri pentru site-uri/aplicații existente.

1 Like

Mersi!

Ar fi o prostie sa cred ca drumul acesta este unul usor si rapid, stiu ca este mult de munca si e nevoie de timp sa ajung un developer bun.

GSG, eu cand m-am angajat prima data ca junior php developer (am facut si inca fac front-end, respectiv css, js si html, deci e foarte asemanator cu ce cauti tu) am avut ca proiect de angajare un magazin online facut de capul meu care se pare ca a fost destul de apreciat.