Laptop de mare viteza pentru dezvoltare software

Pentru dezvoltare software Windows, .NET, Web + altele, 3 IDE de VS2015 deschise in paralel, plus vreo 40 tab-uri Mozilla incarcate, plus cateva PDF-uri deschise, ce laptop + configuratie ar fi necesar?
Preferabil display de 13’’ (15’’), i7, 32GB RAM, SSD de 250-500gb. Dell M 4800 sau MAC 13’’ cu Windows? Display de 24-27’’ Apple, rezolutie ~5400, plus tastatura si mouse extern; laptop-ul va fi folosit mai mult in desk-station, ca unitate centrala, dar ideal sa fie f. puternic, mic si usor :slight_smile: Multumesc anticipat pentru orice sfaturi, recomandari :slight_smile:

mmm. nu. mai bine mergi pe Dell and co. De altfel, as sta departe de 13": cam toate au dual-cores in ele. Pentru ceea ce specifici ai nevoie de un quad, un SSD NVMe si mult RAM.

O varianta interesanta: Gaming Laptops - Laptop Computers for PC Gaming - Razer Blade💻 | Razer United States

1 Like

Folosesc un MacBook Pro model vechi quad-core cu 16GB RAM cu o masina virtuala pentru win10, dar in rest am cam aceleasi necesitati ca tine, cu niste proiecte ASP.Net destul de mari. Nu m-as baga la dual core, dar fara masina virtuala si/sau cu proiecte mai mici, s-ar putea sa fie deajuns si asta.

1 Like

Servus Horia,
Ce recomanzi?

Multumesc Marian :slight_smile:

1 Like

La 13 inchi, nu te cam chiorăști? Eu mă gândeam să-mi iau un laptop de 17.

O grămadă de bani e un laptop semibun (4000+ RON), dar alea ieftine au ecrane TN și tastaturi oribile.

sau MAC 13’’ cu Windows?

Si de ce ai lua un Mac sa pui Windows pe el :blush:

Te contrazici în o mulțime de lucruri, prima propoziție (întrebarea) are sens, restul e WTF.
Nu ai precizat un buget…

Dacă ai bani ia un Razer sau un Dell XPS de 14/15 inch de ultimă generație cu ecran 4k și preferabil cu procesor de desktop. (e 14 inch fiindcă nu are ramă) Mac e o glumă proastă în ultimul timp.
Nu îți trebuie mai mult de 16 gb ram la ce ceri, respectiv nu prea găsești laptop-uri cu 32 gb ram dacă nu pui tu. (la câteva laptop-uri de ultimă generație ram-ul e lipit pe placa de bază, deci grijă)

Arunci banii pe fereastră dacă îți trebuie un laptop ca unitate centrală… În 3000 de lei ai pc custom made cu 16 gb ram DDR4, un Core i5 generația a 7-a (cu mult peste core i7-ul din laptop-uri), un SSD Samsung 850 Evo de 256Gb și eventual o placă video Nvidia 1030 ca să ai 2 monitoare.

Dacă n-ai bani uită de 13 inchi sau 14 inch(fără ramă) și performanță.
Eu mi-aș lua așa ceva :

Dar e foarte slab la partea de placă video (nu are decât integrată)…
Generația veche cu 15 inch are :

Sau îl mai poți lua de prin Germania, Anglia, Olanda configurat pe site. Nu am găsit niciunde razer în România.

Dell 7559 intel Quad core, foarte usor upgradabil.

System76 ?
Da, merge si Windăuz pe ele

1 Like

Nu prea pot sa fac o recomandare pentru ca nu ma pricep la treburile astea. D’asta am si optat pentru mac-uri intr-un final acum vre-o 2ish ani. Voiam sa stiu ca iau ceva OK fara sa depun tot efortul sa caut, sa vad, sa compar, sa inteleg diverse configuratii si cum se pupa toate. Nu-i cel mai mare sau cel mai tare sau cel mai ieftin, dar e un produs bun.

Singurele sugestii sunt truisme:

  • Doar SSD-uri si cat mai mari.
  • Sa fie cat mai usor. Chiar daca vrei sa-l folosesti pe post de desktop, o sa trebuiasca sa-l cari dupa tine de deajunse ori incat sa nu vrei 4 kg de calculator dupa tine.
  • Ai grija la partea de build quality - spec-sheet-uri nu prea acopera asta, asa ca ai nevoie sa te uiti la review-uri propriu-zise. Dar e o diferenta intre un corp de aluminiu mat si un plastic lucios. Aici tre sa te uiti si la evolutia liniei de la producator. Daca au variatii mari de calitate, gen un an au o versiune buna, urmatorii doi una proasta si tot asa, nu-i un semnal bun.
  • Impaca-te cu ideea ca nu e o masina de gaming. Iesi mai usor cu placi video integrate sau mai simple. N-o sa antrenezi nici retele neurale pe ele, dar asta-i viata.
  • Ai grija la toate componentele esentiale. Doar cu procesor si placa video nu faci un calculator bun. Si la SSD e interesant de vazut throughput si IOPS in diverse configuratii ca sa stii la ce sa te astepti. Mai ales pe partea de dev e important sa ai IOPS mare. Pe consumer not so much.
2 Likes

or: grow some PC-builder manhood and create a mini-ITX powerhouse (Ryzen or Intel X99/X299)

e.g.:

1 Like

Multumesc “isti37”. Nu e vorba de buget, ci de sa fie “putermic”, rapid, usor si cu iesiri pentru 2 monitoare de 24’’. O “bijuterie” de 13-14’’, cu un display obisnuit, apr. 2kG, transportabil intre locul de munca si casa - deci va fi folosit cu 1-2 monitoare de 24’’, tastatura externa, mouse.

Asus a lansat de cateva zile ROG ZEPHYRUS GX501. Este ultrabook 15inch, 18mm, 2.2kg, i7-7700HQ, GTX 1080, 1080p cu 120hz si G-Sync, 24GB DDR4-2400, 1TB NVME, hdmi 2.0, USB Type C si cateva porturi 3.1… cred ca n-am uitat nimic. Asta fiind versiunea de top care cred ca era vreo 4500$ in Canada.

E posibil sa ma insel in unele privinte, cauta modelul si vezi.

Pentru browser eu mi-am instalat o extensie care salveaza taburile sa stiu ca le am acolo pentru orice eventualitate, dar am constatat ca si daca le am deschise de multe ori oricum uit de ele. Asa macar am taburile salvate dar nu mai stau sa ma chinui cu zeci de taburi.

1 Like

Sunt faine astfel de sisteme, dar cel putin mie mi se pare destul de deplasat sa dai mii de euro (chiar daca dispui de ei) pe un laptop. Se face programare de multi bani pe calculatoare mult mai slabe dar absolut suficiente. La banii astia poti sa iti faci un server de masini virtuale si cu un laptop decent sau peste medie lucrezi in conditii exceptionale. In plus e mult mai ok (cel putin din punctul meu de vedere) sa nu ai totul intr-un laptop super performant pentru ca pot exista cazuri speciale (accident,furt,…etc) unde, daca ai in vedere continutul, paguba pate fi mult mai mare decat banii de pe laptop…

This looks much better: https://www.facebook.com/LinusTech/videos/1325156590914116/

Multam Vladimir! Ce extensie folisesti pentru tab-uri? Acel model de laptop e un vis pentru orice developer…

Eu, folosind Google Chrome am utilizat un timp OneTab dar câteodată pierdeam taburi, acum taburile mi le administrez cu Clutter Free (ca să nu am duplicate) și Fast Tab Switcher (pe care l-am setat pe ctrl+shift+, ca să schimb taburile rapid din tastatură cu căutare).

Chrome cu 60 de taburi deschise (îmi împart taburile pe ferestre în Windows 10 și închid chrome din task manager ca să le pot da restore când lucrez) îmi utilizează 5-6 Gb de RAM, mă îndoiesc ca tu vreodată să folosești mai mult din ce ai precizat.
Deci de aici presupun că 16Gb îți sunt mai mult decât de ajuns. Mai sunt și situații rare când folosesc ceva gen ImageMagick într-un program și îmi bagă 10-20gb de memorie virtuală pe SSD, dar nu e problemă.

Te poți descurca și cu 8GB ram la programare/design, fiindcă dacă ai un SSD și pui memoria virtuală pe ea ( îi scade la jumătate viața dar asta e), nu te va afecta. Eu am 8GB ram și 30-40 Gb liberi pe C: cu un Samsung 850 Evo, pot deschide photoshop, illustrator, chrome cu 60 de taburi, visual studio code cu un proiect mare și winscp, total commander, 3-4 pdf-uri, 10 arhive în winrar fără să simt că sunt pe swap. Viteza mare de acces la RAM e relevantă doar fără un SSD sau în jocuri, CAD/CAM 3D.