Personal nu am avut probleme cu HP. Iti recomand sa cauti niste reviews pentru modelele respective, specificatiile pe hartie sunt doar o parte a povestei.
Ar trebui sa te intereseze si calitatea ecranului, boxelor, bateria, constructia, in functie de cum vrei sa il folosesti.
Eu lucrez mai mult pe laptop, ma mut din localitate in localitate, din camera in camera, il trantesc in bagaje. Le schimbam la 1 - max 2 ani, nu mai mergea bateria, nu mai facea contact incarcatorul, se rupea ecranul… pana mi-am luat un DELL. Foarte robust, dupa 2 ani nu are nimic. Daca il folosesti ca mine, ti-l recomand. Eu nu mai schimb marca.
Dell, eu am Dell Latitude 7490 si după 2 ani de utilizare se ține bine. Il găsești cu puțin noroc pe olx cu garanție de la Dell în bugetul tău.
Recomand docking station-ul Dell WD15.
In schimb avem câteva HP Elitebook-uri full option (cele mai bune pe care le poți lua de la HP) si la al meu s-a stricat ventilatorul, toate se mișcă prost și docking station-urile au multe probleme de compatibilitate. (BSOD sigur când îl pui și scoți)
Ti-as recomanda Dell Vostro si nu Inspiron, calitatea materialelor din care sunt facute este mai buna. Am folosit un Dell Vostro 8 ani, mai functioneaza si acum. Am facut upgrade la RAM si SSD, in rest nu am avut probleme cu el. Ulterior am trecut la Latitude 7490, si de un an folosesc tot un Dell, XPS. Nu as renunta la Dell.
De acord cu tine in privinta pretului. Pana la XPS cautam doar ecrane IPS mate, acum m-am obisnuit cu ecranul tactil si imi este greu cand trec la varianta clasica. E util mai ales daca dezvolti aplicatii pentru telefoane sau tablete pentru ca le poti testa usor cu Android Studio si ecranul tactil al laptopului.
Ca si calitatea electronicii si componentelor Dell Latitude mi se pare ca ofera mai multe. Dar atentie, Dell a decis sa foloseasca plastic solid pe carcasa. Imi amintesc de probleme cu Dell XPS-urile de dinainte de 2018, se incalzesc tare din cauza placii video Nvidia si se umfla bateria.
Daca te uiti atent la Dell Latitude (din 2018 cu i5 quad core, ca din 2019 probabil iti depaseste bugetul) vei vedea ca are un port usb-c care suporta Thunderbolt, dar nu numai ca suporta ci are si cel mai bun controller din aproape toate laptop-urile din 2018. Asta practic spune ca au avut grija sa puna componente bune pe placa de baza.
Dupa ce as recomanda ar fi probabil un Thinkpad Carbon X1, dar e foarte la limita in bugetul tau si SH.
Ce mai gasesti SH e Macbook Pro 2019-2018 de 13’ cu 16Gb RAM din Germania/Anglia. Avantajul major ar fi faptul ca ai access la crearea de aplicatii de iOS, mac si software de design exclusiv ca si Sketch, Framer si Figma. (sau daca vrei sa faci freelancing gandeste-te ca americanii au mac-uri)
Eu o sa fiu pro ecran lucios de calitate (IPS + touch screen) fiindca daca vezi bine si tii un monitor IPS cu anti-glare la 30 cm de ochi o sa vezi de parca are praf pe el pe alb dupa ce te uiti la alt monitor lucios.
Refuz sa imi iau sh, mai bine imi iau ceva mai slab dar sa stiu ca e nou :))
Cred ca pana la urma iau inspironul pentru ca are procesor mult mai bun, dual drive suport si garantie 3 ani. Hp ul iese din discutie iar acel latitude o fi el cu materiale mai de calitate dar are un i5 slabut si doar 256 gb ssd, ar trebui sa mai bag vreo 150 de euro in el pt un terra de ssd, pt ca nu are suport dual drive.
Oricum de remarcat ca e redus la 4000 de lei pe flanco, iar in alte locuri il gasesti la 5600 lei, semn ca e o oferta buna.
M as bucura sa gasesc un Latitude cu un I5 mai bun sau chiar un I7.
Vin din Germania/Franța & co, din surse… hai să le zicem dubioase. Ce explicație ai avea pentru un preț cu 25% mai mic decât cel din magazin?
Pe lângă treaba asta, au tastaturi din țările respective. E.g.
Poate fac eu ceva greșit de 12-13 ani. Am avut clienți și cu Mac și cu Windows și cu Linux și nu am avut probleme (ba, mai mult, habar n-am ce OS folosesc majoritatea clienților). Poți deschide fișierele Sketch și pe Windows cu câteva aplicații.
Poți detalia legătura dintre freelancing și americanii cu mac-uri? (de asemenea, știi că poți face outsource și spre alte țări, nu doar US?)
Știi că asocierea „americanii au mac-uri” este similară cu „românii sunt hoți”, da?
Surse dubioase sau nu, garantia e de la Apple daca are garantie. Daca nu sunt blocate cu un cont nu vad cum puteau fi furate sau luate din surse dubioase.
N-am zis ca o sa aiba probleme, am zis ca o sa ai un avantaj cand vine vorba de soft de iOS, mac si design. Eu inteleg ca poti deschide fisiere Sketch in Windows, dar e total alta chestie sa poti modifica direct componente de react/react native in Sketch pe mac daca nimeresti un proiect care foloseste acel sistem si doar sa poti deschide un fisier ca sa il vezi.
Prin americani ma refer la grupul tinta la care poate mai ai sanse pe internet cu freelancing, daca ai un mac si faci doar chestii care se pot face mai bine sau exclusiv pe un mac mi se pare rational sa ajungi sa faci freelancing mai rapid decat incercand sa faci ceva ce poate face orice indian/pakistanez/rus/samd cu cunostiintele necesare din dormitor. Te poti folosi de avantajul ca esti mai bogat si alegi un ecosistem mai de lux pe care concurenta nu si-o permite asa de bine.
Dar intradevar e doar opinia mea, nu am facut nici un studiu de caz cu date din surse bine alese, nu ma ocup cu freelancing si desigur nu am reusit sa fac mai mult decat maruntis din freelancing.
Nu cred ca e relevanta comparatia intre brand-uri. Oricum, aici depinde mai mult de specificatii si de racire, ele influenteaza in mod direct fiabilitatea. O racire buna inseamna un hardware fiabil. Per total, din cate stiu, cei de la ASUS au cele mai bune sisteme de racire.