Laptop personal pentru programare. Ce aleg intre a sau b?

Salutare comunitate! Pentru ca ador sa va sacai cu intrebari care pot conduce la contradictii (desi nu imi doresc asta in mod direct) as vrea sa va cer o parere vizavi de ce laptopuri folositi.
Am avut un macbook pro 13 din 2011 care a tinut pana anul acesta pe la inceput dupa care a murit. Am incercat varianta macbook pro 15 i7 varianta 2019. Initial e foarte simpatic, rapid, trackpad dar… nu consider ca la cat lucrez cu el as scoate maximul de pontential dintr-o scula de genu. Asa ca am zis sa optez pentru un macbook pro 13" 2019 dar aparent foloseste ram DDR3 si sunt doar 8GB ceea ce ma sperie putin chiar si la nevoie mele de web developer.

Pentru wordpress nu conteaza neaparat ce folosim. Cat avem ram de multe taburi in chrome.
In schimb mai fac aplicatii FE cu framework-uri ca Angular si poate ceva django si spring in curand. As vrea sa cer daca stiti o alternativa optima de laptop la putere mare pana in 7k lei care sa nu fie apple. Si daca se poate si doriti. Sa ma luminati de ce acest tip de sistem mi-a luat mintile? Ce pierd daca renunt la brand si ce castig de la alti competitori.

Multumesc in avans pentru opinie!
PS: Va rog nu transformati acest topic intr-un pc vs mac. Inteleg preferintele, ma intereseaza ce pot face in mod practic. Sunt suficient 8GB ram pentru ca MAC OS? Daca nu de ce si ce optiuni ar fi mai bune in opinia voastra.

Cred că o să fie puțin greuț să renunți la ecosistemul apple. Eu în locul tău aș lua un renewed 2015 cu mai mult RAM. Altfel poate un Asus ROG.

eu folosesc cu succes thinkpaduri.
s-au potrivit cel mai bine nevoilor mele de freelancer / developer / etc, dar nu as putea sa recomand punctual ceva pana in 7k pentru ca nu am testat (ce am ales eu este oarecum peste buget).
totusi, daca as fi limitat la suma asta… as cauta tot un thinkpad in care sa prioritizez / maximizez ce am nevoie.

later edit: am uitat sa mentionez ca folosesc linux in 99% din timp, dar compatibilitatea cu windows este maxima.

1 Like

se poate sa adaugi memorie suplimentara, daca asta e problema; chiar si la configuratia cu cel mai slab procesor

eu am dezvoltat aplicatii web pe un air acum 2-3 ani timp de cateva luni si a mers tot, fara sacadari

Dell-urile xps de 13 au si ele 16 gb ram: https://www.amazon.de/dp/B07MFBTJ27/ref=mp_s_a_1_2?keywords=dell+xps+13&qid=1571676476&sprefix=dell+xps+1&sr=8-2

2 Likes

Ca ultilizator de mac si de pc (in acelasi timp :slight_smile: ) iti recomand sa ramai pe mac la laptop dar cu 16 gb minim de ram si miiinim 256 stocare, iar daca iti permiti ia-ti 13" cu 4 porturi thunderbolt sau 15".

Am 32 de gb si pe pc si pe mac, pana de curand aveam 8 pe mac si puteam sa lucrez dar incepe sa faca swap si mai ales daca ai containere/masini virtuale nu e ce trebuie, acum se poate lucra, dar nu dai atatia bani ca sa il schimbi intr-un an.

Din cate vad faci front-end, pe PC o sa ai probleme cu calitatea display-urilor, in rest ai dell latitude 7490, thinkpad T490/T495 sau alte produse dell/lenovo.

Daca renunti la mac, deci implicit la display bun, poti sa iei ceva de genul asta: https://www.olx.ro/oferta/laptop-lenovo-ryzen-7-512-8gb-vega-10-sigilat-IDcTJJF.html si sa ii pui ram (asta nou e vreo 4000 de lei).

*edit: nu cumpara macbook-uri pro 2016-2018 SH, o sa ai o gramada de probleme cu ele, tastatura, cablu display, etc.

1 Like

Eu sunt la a 3-a generaţie de Thinkpad-uri. Acum am un T590, cu i7 / 16 GB RAM / 512 GB SSD. L-am urât o perioadă, pentru că au schimbat layout-ul tastaturii şi nu nimeream literele. În rest, sunt extrem de mulţumit, cel puţin ca sprinteneală. Am pus Linux pe el, dar Windows 10 într-o maşina virtuală se simte ca şi cum ai rula Windows pe o maşina reală, dacă pui fullscreen nici nu-ţi dai seama că e VM. N-am reuşit să rulez nativ un MacOS pe el (poate şi că nu m-a interesat foarte mult), dar Catalina rulează lejer in qemu şi VirtualBox.

Ca buget e undeva la vreo 7.5k prin magazinele online.

2 Likes

Eu il l-am pe acesta
https://altex.ro/laptop-lenovo-legion-y530-15ich-intel-core-i7-8750h-pana-la-4-1ghz-15-6-full-hd-8gb-hdd-1tb-ssd-128gb-nvidia-geforce-gtx-1060-6gb-free-dos-negru/cpd/LAP81LB0049RM/

Am dat 5100 (l-am prins la reducere). A venit cu 8 gb ram, dar am mai pus inca 8 pe care am dat vreo 200 si ceva de ron.

PS: Mac-urile din ultimii ani au tot felul de probleme. Ba cu tastatura, ba cu thermal throttling.

Ar trebui sa iei in considerare si daca ai nevoie de vreun soft care exista doar pe OSX, caz in care poate va trebui sa folosesti VM in Linux / Windows. Si probabil ar trebui sa iei in considerare daca vrei sa vinzi laptopul dupa o perioada, ceva de la Apple va pastra un pret mai bun.

In cazul tau nu cred ca ai avea multe beneficii in afara de o economie la buget daca iesi din ecosistem, nu ai nevoie de hardware super puternic pentru ce vrei sa faci si nu ai zis nimic de gaming. Dar da, cauta ceva cu 16gb de ram.

Pentru web development pe MacBook ai nevoie de 16GB RAM.
Pe partea de laptop-uri, Apple e inca in top, datorita trackpad-ului (dar si display-ului, bateriei si constructiei), deci nu ti-as recomanda sa alegi un alt producator.
Ultima versiune de MacBook Pro vine cu problemele rezolvate pe partea de cooling si keyboard, insa, cooling-ul si durata de viata a bateriei raman mai bune pe generatia Late 2015.
Daca gasesti un MacBook Pro Late 2015, cu 16GB RAM, go for it. Are retina display, baterie, cooling bune, constructie solida.
Altfel, poate va trebui sa cresti bugetul.
L.E. daca nu ai deja, cauta un prieten cu firma platitoare de TVA, si cumpara laptopul direct fara TVA de pe cyberport.de sau notebooksbilliger.de (+ transport in jur de 50 EUR).

1 Like

asta e putin frauda, iar firma poate avea dureri de cap mai mari decat diferenta pe care nu o platesti pt tva.