Laptop programare / ~4500 lei

Salut. Am nevoie de cateva pareri despre un laptop, dorit de o cunostinta pentru a invata programare.

Laptop Lenovo v330 i7 8550U

Nu stiu cat de potrivit este, sau daca exista alternative mai bune. Conteaza sa mearga Visual Studio, SSMS, tooluri pentru c# fara probleme. Are 512 gb ssd, 12gb ram, placa video ddr4 strict pentru programare cred ca este suficient.

Nu ma pricep la specificatii, pot sa-l compar cu laptopul meu, luat in urma cu 2 ani (costa 5000 lei atunci), Asus i7 7700HQ, 16 gb Ram, 128GB ssd (o sa-i pun 512gb) + 1TB hdd. Eu sunt nevoit sa-i fac upgrade pentru ca windowsul ocupa peste 60gb, si-a facut updateuri pana i-a venit rau si mai am doar 200mb disponibili … sacadeaza uneori (e normal, din cauza asta :))) / parca acum e mai rentabil sa mergi direct pe versiunea doar cu ssd (spatiu de stocare ceva mai mare acum, nu gluma aia de 128)

edit: s-a marit putin bugetul. cel mai probabil ramane de ales dintre : Asus ROG / Lenovo Legion
Multumesc

Pt cineva care vrea sa invete programare este mai mult suficient.

De ce este nevoie de ssms si alte tool-uri pt a invata C#? :confused:

SSMS pentru Sql Server, am prescurtat prea mult :rofl: Postmen, Docker… altele nu mai stiu :crazy_face: Incearca sa treaca din mediul de testare (aplicatii .Net Core) la dev … i-am recomandat in locul unui curs de 2000 euro (si 12 luni durata, gen invatat basic java, php, c# / “nu stiu de ce e nevoie sa inveti 3 limbaje, cred ca e strategie de marketing pentru cine n-are ce face cu banii”) si multe promisiuni, sa isi ia un laptop bun si sa inceapa usor cu tutoriale de pe udemy (sper sa nu fiu injurat dupa) :woozy_face:

E o achizie (cel mai probabil) pentru urmatorii 4+ ani, deci … merita o investitie ceva mai mare

1 Like

ROG doar daca se mai si joaca din cand in cand, altfel Legion.

Mi se pare o gluma in 2019 sa zici “vreau sa invat programare” si sa incepi cu stackul microsoft. Sau sa lucrezi pe deviceuri cu rezolutia indicata. Cu greu incape un IDE acolo.

5 Likes

Personal ti-as zice sa ii spui sa inceapa pt moment cu c#, aplicatii de consola. Ca ide este ok si visual studio. Insa o alternativa, poate fi si vs code
Pt Docker si altele este timp. Dar un pic mai tarziu :slight_smile:

4 Likes

Şi eu sunt de acord că dacă nu ai de gând să te apuci să faci aplicaţii desktop, nu are niciun sens să-ţi baţi capul cu Microsoft. Dacă faci aplicaţii web, întotdeauna va fi mai simplu şi mai ieftin să hostezi acea aplicaţie pe Linux. Mai degrabă ar fi mai util să te familiarizezi cu arhitecturile şi filosofia *nix, o să te loveşti mereu de ea. Da, ştiu că exista .net pe Linux, dar ce rost să-ţi baţi capul cu un “alien” când ai jdemii de tool-uri mult mai potrivite, din start gândite pentru *nix.

1 Like

Sunt destule firme mari care aleg tech-stack-ul in functie de ce technical support se invarte in jurul lui. Poti merge cu 100 de argumente si primesti inapoi … super, dar .NET e de la Microsoft.

Avand in vedere ce s-a intamplat cu Zend, sunt convins ca sunt destui manageri care se felicita ca n-au permis PHP in Enterprise.

In alta ordine de idei, nu prea inteleg faza cu gluma @ Microsoft. Cred ca tine de fiecare sa nu ramana blocat intr-o anumita platforma.

2 Likes

N-am înţeles-o niciodată pe asta cu “dar e de la Microsoft”. Şi ce-i cu asta, de când Microsoft e o companie în mâinile căreia mi-aş încredinţa viaţa şi afacerea? :slight_smile:

Pur si simplu unii au impresia ca fiind o corporatie gigant, produsele lor (inclusiv cloud-ul) sunt mai secure decat la altii. Extra, se poate incheia un agreement de technical support pentru orice, iar unii dorm mai bine noaptea. In special cei de la security - din banci, de exemplu.

1 Like

stati ca discutia s-a dus mult pe langa :))))

A facut un curs basic de Java, dupa care a ajuns intr-o companie de outsourcing destul de cunoscuta la noi pentru un internship pe testare. Pe timpul internshipului a lucrat cu Java, dar, dupa cele 3 luni a fost repartizata pe un proiect nou, unde se foloseste C#/.NET Core Web API, implicit SpecFlow pentru testare. In echipa mai este un tester senior … dar care nu o indruma ca pe un incepator si lucrul asta nu ajuta prea mult. Asa i-a rasarit ideea sa plateasca 2000 euro pentru un curs bun si recunoscut (ce spuneam in mesajul anterior), dupa care sa inceapa sa aplice pe pozitii de dev. I-am recomandat ca nu e o ideea prea buna, si ca mai bine ar incepe sa invete mai mult acasa, din tutoriale, ca sunt destule pe net si ieftine, sa vada daca ii place si se descurca pe dezvoltare, cu limbajul respectiv, dupa care, pentru inceput sa incerce sa faca transfer in actuala echipa de la tester la developer, pentru ca in timpul in care acasa va invata dev, la munca va cunoaste inevitabil aplicatia ce este dezvoltata acum de colegi (sau daca nu se poate pe actualul proiect, macar in cadrul companiei, pe un altul). Ar fi o trecere mai usoara si mai rapida, decat daca ar ramane tester si ar incepe un curs de 12 luni, dupa care sa inceapa sa caute un alt job. Limbajul s-a nimerit a fi C#, n-a fost nicidecum alegerea ei :laughing:

De acolo am ajuns sa deschid acest topic, ar fi mult mai benefica achizitia unui laptop si studiul individual acasa, zi de zi de zi, faptul ca va putea intelege din ce in ce mai mult aplicatia de la munca pe care face teste, toate astea personal imi par mult mai benefice decat un curs platit.

Ca o paranteza … si eu am inceput cu C#. Am avut noroc de un senior cu experienta ce m-a ajutat cand nu am stiut unele lucruri, exista si o documentatie destul de stufoasa pe internet, stackoverflow e plin de topicuri C#, si pentru un incepator, mi-a parut destul de usor de invatat.:crazy_face: Pana atunci, facusem siteuri simple in php procedural, si n-am crezut vreodata ca pot ajunge sa inteleg ceva mai mult de atat din programare :yawning_face:

a ramas Legion

multumesc

2 Likes

Orice laptop cu >=4 nuclee si >=16gb de ram (aici poti sa iti faci tu upgrade, dar sa fii atent sa ai slot liber) iar la stocare orice ssd >128gb.

E plin olx-ul de thinkpad T480 de la 2000 de lei in sus, nu mai aruncati aiurea cu banii, iar la 4500 de lei gasesti un macbook pro 13" 2018 SH.

3 Likes

mac de 13 aveam si eu in minte, dar daca oamenii insista sa inceapa cu c# pe laptopuri de gaming nu mai sunt multe de zis; spor la invatat!

3 Likes

Eu mi-am luat un laptop care ar fi mai degrabă pentru gaming.
Are CUDA și ar fi capabil pentru AI.

1 Like

Este o alegere buna. Am si eu unul si sunt foarte multumit de el.

Eu mi-am luat acum cateva zile, un Thinkpad T460s, i5-6300 Quad, 16GB Ram (asa l-am gasit,nu vroiam in mod special), SSd, tastatura iluminata, FHD, trecand de la un T440, care era putin mai slabut si nu avea fhd. Pentru ce fac eu , e mai mult decat ce-mi trebuie.

Eu am gasit Dell Latitude 7490 cu i7, 16 gb si 512gb ssd la 2500 lei in Cluj, e o optiune decenta in special cu docking station-ul WD15 sau orice alt dock thunderbolt.

In opinia mea mai bine iti iei un laptop capabil de thunderbolt la viteze bune pentru un razer core si iti iei un GPU separat. Laptop-urile non-business class nu suporta bine thunderbolt…

Laptopul sa fie portabil, dar cand ai nevoie de gpu sa fie o optiune.
Eu iarasi sunt de acord ca n-ai nevoie de GPU dedicat pentru programare, web design daca nu faci jocuri.

Foarte bun prețul, deși nu stiu ce procesor are.

Dacă e mai bun ca ăsta mă oftic:
Intel® Core™ i7-8750H pana la 4.10 GHz, Coffee Lake, 15.6", Full HD, IPS, 8GB, 256GB SSD, NVIDIA® GeForce® GTX 1060 6GB

Nu recomand sa iti iei Lenovo.In afara de Thinkpad,celalte sunt de proasta calitate. Am avut mari probleme cu marca aceasta. La ultimul laptop Lenovo mi s-a ars placa de baza, dupa nici un an de utilizare. Nu recomand marca Lenovo. Acum mi-am comandat un Xiaomi Pro care sper sa fie mai bun decat Lenovo.

1 Like

Eu zic ca Lenovo nu e atât de rău, din moment ce este ticsit de Thinkpad-uri în Staţia Spaţială Internaţională :slight_smile: Ce-i drept, e Thinkpad, nu alte porcării. Eu sunt al 3-lea Thinkpad (R61, T520, T590) şi n-am avut niciodată probleme pe partea electronică. Cele mai multe probleme au fost din cauză de prea multă tăvăleală (tastaturi, alimentatoare, ventilatoare îmbâcsite cu praf, conectori oxidaţi).

1 Like