Laravel considered harmful

Laravel este noul WordPress? :nerd_face::nerd_face:

https://www.reddit.com/r/PHP/comments/131t2k1/laravel_considered_harmful/

3 Likes

Mai incepe cineva proiecte noi complexe cu PHP ?

Nu, le incepem in Javascript ca la fiecare 3 luni sa fim obligati sa le rescriem.

6 Likes

si ne plangem pe Devforum!

1 Like

nu, php-ul a murit acu 10 ani

Aș începe eu, dacă nu aș fi forțat de piața muncii să aprofundez altceva pentru că asta se cere (Java). Momentan lucrez doar la proiecte personale în PHP și e maxim nivelul mediu de complexitatea.

PHP a evoluat foarte mult față de 2004 când am început eu să programez în el. Însă librăriile și framework-urile sunt tot timpul un pic în urmă (pentru compatibilitate) și când se folosesc de aspecte mai noi ale limbajului, de multe ori aleg or arhitectură nu foarte optimă pe termen lung.

Cred și sper că încet-încet o să se maturizeze și ecosistemul PHP.

On topic: Ultima oară am lucrat cu PHP și Drupal. Drupal a devenit corporate bloatware de la versiunea 8 încoace, însă multe aspecte sunt foarte faine în el. Laravel n-am folosit. Am încercat de câteva ori și nu mi-a plăcut, însă n-am fost în stare să articulez de ce. Thread-ul de pe Reddit pare să facă asta mult mai bine.

1 Like

pffff, vezi că și pentru java se cântă prohodul de vreo 15 ani… :troll:

as it should

e moartea sa lucrezi pe codebase mare de java cu 10 ani vechime si sute de devi acolo cu diverse skillseturi

ecosistemul php (dar NU laravel) e foarte fain, dinamic, curba de adoptie de noi feature-uri facuta pt enterprise

3 Likes

Chiar am trecut prin asta si prefer de 10x sa lucrez pe codebase java de 10 ani decat pe codebase php de 2 ani. Singura conditie ar fi sa fie macar java 8.

Daca e codebase laravel, fug in directia opusa fluturand stegulete.

Poate e doar personal preference. Dar dupa o varsta nu iti mai pasa.

Asta nu inseamna ca sustin ca php e un limbaj nasol si nu ar trebui invatat. Au contraire, my friend.

Pentru enterprise? Cred ca nu ai lucrat în foarte multe enterprise dacă crezi ca ecosistemul php e bun pentru asa ceva.
Cu tot respectul pentru php în care am lucrat câțiva ani la un moment dat.

Buna asta :slight_smile:

Concluzie bazate pe date incomplete, dar buna ca gluma zilei

2 Likes

ba chiar da, uite am si povestit despre asta Georgiana Gligor - Silo-Based Architectures for High Availability Applications on Vimeo

mersi @dotkernel :metal:

3 Likes

Da, mai incepe. Cu Symfony in spate.

2 Likes

Nu ii pasa nimanui in ce e implementat atata timp cat banii fac BRRRRRRRR, eu am vazut proiecte enterprise in PHP la companii care valoreaza sute de milioane, saracii habar nu au ca de fapt sunt terminati si ca PHP e mort si e considerat daunator, ufff.

In curand o sa apara si: Express considered harmful, NestJS considered harmful, etc.

Daca credeti ca PHP cu Laravel e ciorbita… stati sa vedeti nenorociri facute pe Node cu TS, efectiv te doare mintea ce spaghete ies, cat de complicat poate totul sa devina si in ce hal se scriu proiectele “noi” unde jumate e magie, jumate meta-programare si inca jumate e cod :slight_smile: .

6 Likes

cred ca 90% din proiectele pe care le-am vazut si produceau erau scrise in italiana. si nu se supara nimeni, nu fugeau devii de el, business-ul nu-si dadea cu tesla-n oO din cauza ca-i spaghetii.
daca aduce bani atunci business-ul nu da doi bani pe ce-i in spate.

2 Likes

asta e proiecte “vazute” e nice and dandy, pe logica asta cobol e cel mai bun linmbaj, nu cred vre-un alt limbaj a rulat mai multi bani, omu aduce argumente corecte, nu mai tin minte de companie de trading a dat faliment pt ca au reporposed o variabila, pt situatii din asta ai final si imutabble, pana acum in java am gasit cel mai bn aplicat conceptele astea.