Laravel v10 Released - The Laravel Blog

Cred că de la Laravel v2 tot zic că îmi fac acel pet project cu Laravel. Încă nu a fost să fie. Poate v10? :sweat_smile:

2 Likes

Pfai, asta vine acum pentru mine personal ca un șut în oae… să mă explic! :laughing:

Vin după aproape jumătate de an în care am avut de portat un proiect oarecum mediu dar care a scalat. Băi, cîte dependințe de framework a avut băiatul ăla, cît cod a trebuit să rescriem din cauza magiei ăleia, că-n momentul ăsta aș putea scrie o carte.

S-a jurat solem, pe stilul cavalerii mesei rotunde, dar cu mătănii și oale și scuipat de șarpte, să nu se mai pună vreodată mîna pe Laravel în compania aia. Cel care va fi prins, i se vor tăia jos degetele.

Eu de pe la v5. :sweat_smile:

@RaduDiaconu De ce a trebuit portat? Si ce ai recomanda in loc pentru un prototip ceva rapid?

La Laravel deja e o problema pe unde te opresti, pentru ca sunt asa de multe chestii conexe, it’s crazy.

Daca vrei un starter kit, atunci ia un Breeze (care poate fi “simplu” adica cu Blade, cu vue/react sau cu nextjs). Apoi e alt starter kit adica Jetstream care e oleaca mai complicat.
Vrei api auth mai simplu ai Sanctum, vrei oauth ai passport.
Vrei sa folosesti roadrunner/swoole atunci ai octane.
Vrei admin panel atunci ai oficial Nova care e pe bani si zeci de altele open-source (mie acum imi place Filament).
Vrei UI pt queues tinute in redis ai Horizon.
Vrei sa faci development in docker ai Sail. Pe local pe macOS ai Valet.

Si mai sunt chestii pe care nu le-am folosit gen envoyer, echo, telescope, sociallite etc. Pe langa astea prin ecosistem sunt si Inertia, Livewire si alegerile pe care te mai obliga sa le faci.

Altfel, DX pentru chestii simple e excelent, si daca nu iesi niciodata din chestiile simple sau te limitezi in a face chestii the Laravel way, e super ok.

1 Like

Bun, și a fost migrat către ce anume? Tot php sau total altceva?

Nu înțeleg hate-ul :slight_smile:

Măi, nu-i heităreală, pe bune. Și chiar nu vreau să deturnăm topicul ăsta, fiindcă dacă mă apuc să scriu, îți zic, scriu o carte. Plus că acum îs și obosit și ofticat, deci nu-i combinația bună pentru asta :D. Dar cred că majoritatea știți la ce mă refer. Să-ți răspund la întrebare, tot pe PHP l-am migrat. Componente de Symfony personalizate pentru nevoile aplicației în combinație cu alte chestii, scrise de noi. Mă rog, poate revin în altă zi cu detalii, cînd oi’ fi mai odihnit și mai vesel. :smiley:

3 Likes

Chiar da, revin-o cu mai multe detalii. Chiar sunt curios de problemele pe care le-ati intampinat si de ce nu ati ramas pe Laravel, chiar m-am apucat saptamana trecut sa arunc o privire peste Laravel pentru ca si noi la munca folosim Laravel.

Subscriu. Avem un client cu Laravel, noi venind dinspre Symfony. Nu m-am obisnuit inca cu “Laravel way”, desi apreciez ca au dezvoltat un intreg ecosistem in jurul frameworkului.