Layout tastatură custom, cu diacritice din mai multe limbi

În contextul discuţiei despre promovarea ortografiei corecte în cadrul forumului, vroiam să zic că eu m-am obişnuit să scriu cu diacritice după ce am scris o lucrare de doctorat (doar redactare :slight_smile: ) în română, iar de atunci mi se pare cel mai natural/normal lucru (atât pentru cel care citeşte, cât şi pentru care scrie).

Deoarece în acea lucrare erau foarte multe denumiri în germană, franceză, maghiară şi italiană (şi eram nevoit să schimb foarte des între layout-uri), mi-am configurat un layout de tastatură custom (cu următorul tool) care conţine diacriticele de la toate aceste limbi.

Având în vedere probleme care apar de cu ‘ş’-urile şi ‘ţ’-urile româneşti (mai ales la diferite fonturi) am inclus şi altenativele de origine turcească (cele cu sedile), în imediata apropiere a variantelor româneşti.

Este asemănător cu layout-ul “Romanian - Programmers”, unde diacriticele se obţin cu Alt Gr, dar am folosit literele vacante (care nu au variante cu diacritice) pentru a map-a cele din limbile străine, cât mai apropiate de litera în cauză (cu prioritarea următoare: RO => DE => FR => HU => IT), după cum se poate vedea jos:

Dacă este util cuiva acest layout, am upload-at mai jos kit-ul instalabil, precum şi o scurtă documentaţie.
Dacă nu vă place acesta, puteţi folosi şi tool-ul de configurare, dar ţin să vă previn că nu e f. user-friendly.
KbdRoPC.zip (358.8 KB)

Și eu scriu cu multă ușurință în română, dar de multe ori folosesc devforum de pe telefon și acolo nu vreau să mă chinuiesc.

Când am la îndemână un ecran de laptop și o tastatură pe măsură, am ales o metodă diferită de a lui @teotite, implicită pe mac. Am activat meniul corespunzător în menu bar

și doar îl folosesc atunci când am nevoie:

La fel am procedat și eu. Mi-am pus Control-Alt-L pentru schimbarea limbilor și în 2 zile m-am obișnuit să schimb limbile și să scriu cu diacritice.

Și eu folosesc mult telefonul, dar acolo încep să scriu fără diacritice, cu tastatura în limba română, și folosesc sugestiile pentru a introduce varianta corectă. :slight_smile:


Pe lângă asta, pe Windows 10, Word Flow e disponibil și pentru limba română. :smiley:

2 Likes