Legalitate pentru intermediere servicii?

Salutare din nou!

Inca o intrebare la voi. Aveti idee ce cod caen sau ce trebuie din punct de vedere legal pentru creearea unui site prin care sa intermediezi servicii?

De exemplu: Gen tu intri pe site-ul meu, postezi ca ai nevoie sa ti se spele geamul, altcineva vine si iti face o oferta, tu o accepti si eu concep un comision.

P.S.: Nu spal geamuri :))

Nu prea poti intermedia asa servicii, se considera spalare de bani, munca la negru. (ala care vine sa spele geamul trebuie sa aiba contract de munca cu tine, nu poti trimite o persoana fizica, ai o gramada de impozite de directionat in locul corect, un cont colector la orice banca daca nu ai ceva prieteni sus pusi te rupe la comisioane)

Trebuie musai sa vorbesti cu un avocat bun si un contabil bun.
Daca faci intre SRL-uri e ok, dar cu persoane fizice pot fi probleme. (doar ca nimeni nu iti garanteaza ca in Romania firmele nu vor comunica direct dupa primul contact)

http://coduricaen.info/definitie-Alte-activitati-de-servicii-suport-pentru-intreprinderi-n-c-a-8299.html

Cu alte cuvinte…ce cod CAEN are uber in Romania? :slight_smile:

3 Likes

Ce e posibil, permis și bănos în SUA în Europa se poate să fie ilegal sau puternic amendat.

De aia în SUA un programator are $120 000 sau mai mult pe an și în Europa un programator e plătit mai prost decât tipele de la HR.

Paypal în Europa ar fi fost ilegal, pe când Elon l-a făcut, vândut pe miliarde și acum pleacă pe Marte. Credeți că în Europa nu erau câteva (zeci de) mii de oameni cu aceeași idee?

2 Likes

nu seamana cu modul in care functioneaza acest site


ps: nu fac recama site-ului

Exact gen uber, sau gen freelancer.com etc. Doar ca la uber soferii au nevoie de o forma de societate. Deci atunci cred ca e ceva mai usor. Firma uber ia banii de la client, ii colecteaza, le emite bon, iar soferul cu societatea lui primeste banii de la uber. Dar oare intre persoane fizice nu se poate?

dpdv legal nu ma pricep. site-ul respectiv este dezvoltat de o firma(scrie in coltul dreapta jos)
vezi mai multe pareri !

LE: la uber soferul este un colaborator din ce stiu

Evaziune fiscala, daca faci ceva iti trebuie SRL sau PFA. Bine, unii mai fac cate ceva unor prieteni fara bon/facutura, dar nu poti face asa ceva pe internet in vazul tuturor.

Uber exista in Romania doar fiindca au fost acuzati de transport ilegal de persoane si ei au dovedit ca de fapt e car sharing. (adica imparti masina ta, nu ii duci cu taxiul, nu iei bani)

Freelancer nu e posibil in Romania, cel putin nu intre persoane fizice, trebuie sa dai factura, iar daca dai tu factura in locul celui care presteaza serviciul ar trebui sa inchei un contract de munca cu el (foarte problematic).

O solutie ar fi sa infiintezi firma in Irlanda sau Estonia, legile de acolo mai mult ca sigur iti permit sa intermediezi fara contracte de munca. Dar cu firmele dai de VAT number (VIES), ceea ce e o problema.
Deci daca ai vrea sa fii la limita legalitatii ai plati si prelua bani de la persoane fizice prin Irlanda/Estonia sau alte tari care au legislatia mai ok, iar pentru persoane juridice utilizezi un SRL romanesc.

Iarasi, clientului tu tot ii vei da o factura cu o adresa din Irlanda, cu care nu face mare lucru in Romania, dar nici n-au ce sa iti faca fiindca nimeni nu lucreaza la negru pentru tine ci doar primesc banii prin site-ul tau.

1 Like

Cred ca ceva pe publicitate online. Practic esti un fel Pagini Aurii mai interactiv. Iti trebuie disclaimer legal ca cei care aplica la cereri de oferta au toate formele legale si ar trebui sa te feresti sa lucrezi cu persoane fizice.

Cu ce ar fi diferit de sectiunea de servicii diverse de pe olx sau de pe orice ziar? Sau de orice site de anunturi de vanzari (case, masini, electronice etc.). Pana la urma poate fi vazuta ca o taxa de publicitate pe care o percepe platforma pentru ca l-a lasat pe (1) cumparator sa-si posteze un anunt ca este in cautare de servicii sau (2) vanzatori sa-si posteze un anunt ca ofera serviciile respective.

@PalalaeC ortogonal de discutia cu coduri caen sau legalitatea intreprinderii, e bine de gandit daca e un business de facut pe spatele ideii asteia? Din citirle mele, intermedierile de servicii de genul “uber for plumbers/cleaning/electric repair men etc.” nu merg din cauza ca odata ce ai stabilit contactul initial cu un mester de care-ti place, este foarte usor sa apelezi la serviciile lui inafara platformei. Adica ii iei numarul de telefon, si amandoi scapati de taxa platformei. Nu e vorba de un serviciu tranzactional, ci mai degraba de unul continuu. Pentru referinta why homejoy failed.

1 Like

Pai cine vinde/ofera ceva pe olx/okazii si nu ofera factura poate fi foarte frumos acuzat de evaziune fiscala. (chiar sunt destul de multi care au patit-o)

Nu o patesti din prima, din primele 10,20,50 de vanzari, dar daca cresti si observa cineva ca esti vanzator frecvent 100% sare pe tine anaf-ul fiindca au mai facut-o.

Eu zic ca singura metoda de monetizare a unui site de genul e sa pui reclame, e prea complicat un sistem gen uber cu comisioane.

Yup, dar nu-si ia olx amenda. Isi ia vanzatorul care era in ilegalitate.

tu primesti banii de la X. oferi factura
Y (neangajat la tine) - presteaza pentru X
tu platesti pe Y din banii lui X si iti pastrezi o parte (comisionul)

Y e MUSAI sa aiba o forma de colaborare legala cu tine

  • daca e SRL, tre sa aveti un contract de colaborare
  • daca e pers. fizica, acum nu exista o varianta clara prin legislatie care sa acopere orice tip de activitate (de ex. drepturi de autor) dar poti face un contract clasic (chiar daca nu prea se obisnuieste) in care te OBLIGI sa platesti impozitele pentru venituri independente (undeva la 16%) pt orice suma ii transferi lui Y

ideea e ca statului nu prea ii pasa cine cati bani face atata timp cat isi primeste partea si faptul ca platesti tu aceasta parte si nu ramane la atitutinea lui Y (care poate nu vrea sa-i dea statului) e o varianta acceptata. bineinteles Y nu va beneficia de asigurare medicala sau pensie.

ps: asa functioneaza retelele de afiliere

Hm… Poate că ai scăpa de prea multe bătăi de cap dacă ai schimba puțin modul de funcționare a lucrurilor pe site și în loc să iei comision atunci când oferta unei persoane este acceptată, adaugi obligatorie plata unei taxe la crearea contului pentru cei care se înscriu pentru a presta servicii.

Nu știu exact ce cod caen ți-ar trebui în cazul ăsta, dar cred că ar fi mai simplu și n-ar mai da naștere la discuții care să pună la îndoială legalitatea unui asemenea site.
(bine, bănuiesc că ar fi și mai puțin atractiv pentru cei care ar presta servicii)