Licentiere plugin Wordpress

Am un plugin care implementeaza plata cu cardul si sms prin Mobilpay pentru WooCommerce (Wordpress) si am o oarecare problema in a include o licenta impreuna cu pluginul/in sursa si anume nu stiu ce sa trec.
Sa trec un simplu “Acest produs a fost creat de si este interzisa copierea/revanzarea acestuia fara acordul autorului etc.”?

Se afla sau s-a aflat cineva in aceasta situatie pana acum? Caut ceva ce ar avea efect in Romania.
Plugin-ul il comercializez prin site-ul meu.

Multumesc anticipat.

Daca e facut pentru Romania (dupa vreo 10 minute de cautari am dat de vreo cateva exemple aici si aici) in rest, si asta e doar o banuiala, nu ar trebui cumva inregistrat produsul la vreo autoritate nationala?

Acesta este un tip licenta pe care ar trebui sa il trec pe site, ca un contract de licentiere. Eu am ceva asemanator pentru un SaaS pe care l-am dezvoltat si il pot adapta. Eram curios ce pot trece in codul sursa pentru cei care se intampla sa “gaseasca” pe la cineva pluginul meu, un minim de informare legala.

WordPress este sub GPL. Iar GPL zice cam așa:

The GPL (V2 or V3) is a copyleft license that requires anyone who distributes your code or a derivative work to make the source available under the same terms. V3 is similar to V2, but further restricts use in hardware that forbids software alterations.

Mă rog, varianta scurtă de aici. Varianta întreagă nu am avut niciodată răbdare să o citesc.

Iar un plugin WordPress este suficient de derivative work, nu? În urmă cu câțiva ani au fost discuții aprinse pe tema „sub ce licență pot distribui o temă?”

De citit/vizionat:

Din ce am citit despre GPL, pot vinde pluginul sub licenta GPL dar daca cineva il gaseste atunci il poate vinde mai departe. Ce aiurea.

Cu oareșce legătură:
http://devforum.ro/t/cum-alegeti-o-licenta-de-proiect/334

O chestie pe care ai putea să o faci este următoarea:

  1. Abstractizezi plugin-ul în așa fel încât să nu depindă de WordPress în nici un fel și îl faci o bibliotecă licențiată sub… ce vrei tu.
  2. Recreezi plugin-ul ce va fi, de această dată, doar un wrapper pentru biblioteca ta. Ce îl vei licenția sub GPL

Acum nu știu cât de compatibil este artificiul ăsta cu GPL, dar e o idee.

1 Like

@neamtua Îl licenţiezi dual - GPL + ce foloseşti de obicei.

@Mentalismus: nu cred că poți folosi o a doua licență incompatibilă cu GPL.

Dincolo de modelul de licențiere va fi impunerea respectării licenței. Citeam pe undeva că treaba asta este un full time job :slight_smile:

Eu îți recomand să licențiezi sub GPL, să vinzi abonamente și să asiguri update-uri periodice (măcar unul la una-două luni)

Asta fac deja, ofer suport tehnic telefonic si pe mail pentru plugin.

@iamntz @neamtua sau alegi GPL 100% şi vinzi licenţa cu utilizare unică sau extinsă, denumită şi licenţă pentru dezvoltatori - adaugi şi alţi procesatori de plăţi, alegi un serviciu de vânzări existent şi cu reputaţie - În felul ăsta scapi de marketing, servicii de plăţi, piraterie, etc.

edit:

Cei de la themeforest ştiu că foloseau dublă licenţiere. Dacă vedeau o temă pe alt site puteau să trimită o scrisoare către site-ul respectiv pentru că tot codul PHP care se combină în funcţionalitatea WordPress este distribuit sub GPL, dar CSS, JavaScript şi imaginile erau sub altă licenţă. CSS, JavaScript, imaginile pot fi separate (puse sub altă licenţă), mai puţin codul PHP - pentru că foloseşte funcţii WordPress, deci trebuie să fie GPL.