Limbajul de programare Php este pana la urma Back-end sau Front-end sau amandoua?

Limbajul de programare Php este pana la urma pentru Back-end sau Front-end sau amandoua? Am tot urmarit divere anunturi de angajare sa vad ce se mai cere in piata. De exemplu pentru Front-end Developer am gasit mai multe anunturi in care se specifica si ‘‘Comfortable working with PHP / MYSQL’’, ‘‘Experience with coding Php 7’’ ect. Va rog cei cu experienta consistenta in programare pana la urma cum sta situatia? de ce firmele cer sa stii si Php pentru partea de Front-end? Multumesc pentru raspunsuri…

Back end 100%.

1 Like

Exista doua moduri de a face un site:

  1. Scrii frontend-ul ca si o pagina statica si adaugi javascript care ia si trimite toate datele la un api/api-uri (utilizand JSON/XML/Websockets/Event sourcing) si totul se re-randeaza pe client pe un singur fisier html chiar daca pare ca te duci de pe o pagina pe alta. (metoda se numeste single page application)
  2. Scrii backend-ul sa randeze o pagina HTML dupa un template, adica fiecare template contine HTML/CSS/JS dar datele nu sunt trimise de un API ci la fiecare buton apasat esti trimis la o alta adresa (GET/POST) pe care ti se raspunde cu o pagina HTML randata de backend. (metoda se numeste server-side rendering)

PHP-ul a fost gandit pentru a doua metoda de a crea site-uri, iar de aici frontend pe php inseamna de fapt sa stii sa folosesti un sistem de templating (HTML/CSS) sau un framework si ceva JS dar nu ca sa iei datele de pe un API.

Mai sunt si struto-camile, in ziua de azi e posibil aproape orice, poti rula un server de php direct in browser.

6 Likes

El e de back-end, dar daca te chinui putin il faci si de front-end.

1 Like

Dacă php e interfață la un API atunci din punctul meu de vedere e front-end.

Pentru că nu aplică nimeni pentru full stack atunci când oferta se rezumă la oportunitatea de a face parte dintr-o echipă tânăra, fructe prospete și bonuri de masă.

12 Likes

BAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA NU CREEED :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :joy: :joy: :joy: :joy: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

GG man, GG! @Floki

Cred ca acolo e un middle tier.

si daca php randeaza html-ul si nu ai deloc js, unde mai e front-endul?

deci… am stat si am citit de vreo 5 ori. poate inca nu si-a facut efectul cafeaua, poate nu vad bine, poate-s prea adormit si nu inteleg ce-ai scris…

asta-i una din cele mai mari prostii pe care le-am auzit in ultumul an

3 Likes

Backend. Din 1995 pana acum!

Atentie!
Inca mai exista persoane la HR (sau chiar upper managemet :face_with_hand_over_mouth: ) care cred ca javascript este acelasi lucru ca java :grin:

6 Likes

doar la HR?

Manageri? :slight_smile:

1 Like

Cred că întrebarea lui @bucur este pentru recruiteri și ar putea fi rescrisă așa: „dacă PHP este pentru backend, de ce în joburile de frontend se cere php?” Greșesc?

3 Likes

poate ar trebui sa incepem cu pasul de inceput (pun intended)…
cum definim front si back?
poate e un defect al meu (din vremuri antice cand nu eram prea organizat si nu aveam programatori asa de nisati), dar nu imi e prea clar ce intelege lumea prin front-end si back-end si unde e linia care le separa.

Cel mai bine se observa daca ai o aplicatie SPA (frameworkurile js) ca si frontend si un API ca backend, sau aplicatii pe MVC unde viewul este clar frontendul.

Cand am avut si eu o tentativa sa invat php (acum multi ani) si scriam tot codul intr-un fisier (php, js, html si css), sa-mi explice si mie cineva care era backend’ul si care front’endul :smiling_imp:

front-end => cod care rulează pe client (browser)
back-end => cod care rulează pe server

2 Likes

asta zic, lucrurile nu sunt la fel separate pentru toata lumea (si prin lume ma refer in primul rand la proiecte).

deci aici php este front.

adaugare: desi nu este o definitie, mi se pare un exemplu excelent pentru front vs back

aici php nu e front

si ca sa servesti un html catre un browser ca sa il “ruleze”… il generezi pe baza unui template (view).
codul de acolo ruleaza pe server.
zici ca ar fi de backend?

Pana acum cativa ani (pre-node) era si intrebarea cu JS pe backend.

:facepalm: