Linux Kernel Teaching

This content is based on the Operatings Systems 2 course from the Computer Science and Engineering Department, the Faculty of Automatic Control and Computers, University POLITEHNICA of Bucharest.

https://linux-kernel-labs.github.io/refs/heads/master/index.html

2 Likes

Interactive Map of Linux Kernel

Prima data am compilat kernel-ul de linux cand eram in facultate, se spunea ca daca iti compilezi kernel-ul de linux si il rulezi apoi pe acelas procesor merge mai repede, desi am patit odata sa nu imi mai boot-eze linuxul si a trebuit sa pun kernel-ul vechi.

Doar o data? :slight_smile:
Eu am compilat kernel-ul ala de m-am plictisit. La un moment dat chiar pentru cluster care folosea noduri diskless, cu bootare din retea.

Apropo: https://lwn.net/Kernel/LDD3/

2 Likes

Aveti un feedback pozitiv de la rularea unui cluster diskless pe o perioada mai lunga de timp?

Nu prea. A fost o perioada incipienta cand trebuia facut mult cu bani putini. Au fost o gramada de calculatoare ā€˜normaleā€™ puse pe rafturi normale, etc.

Pana la urma s-a ajuns la de-alea mai specializate, cu xeoane (dual), etc, si cu hard diskuri in ele.
A fost destul de overkill sa se transmita aiurea prin retea date care erau doar temporare si mergeau stocate local pentru reutilizare.

Pe de alta parte daca ai multe noduri cu hdd-uri, se strica hdd-urile alea intr-o veselie :frowning:

1 Like

Nu stiu daca in ziua de azi mai merita sa. compilezi un kernel cu exceptia situatiei cand dezvolti masini specializate (sau distributii). Altfel calculatoarele au ajuns suficient de puternice cat sa ruleze distributii generale in conditii de performanta. O compilare artizanala fara sa sti exact ce module iti trebuie te cam poate lasa fara anumite functionalitati sau drivere chiar daca aparent poti beneficia de un plus de viteza.

Depinde ce intelegi prin ā€˜suficient de puterniceā€™. De fapt, nu vor fi niciodata suficient de puternice.