Linux vs Restul - ediția 2023

Windows 11 + WSL = :heart:

Pe server + app dev doar Linux mă interesează și atunci WSL, cu Docker in WSL, sunt importante. Și Powershell că am CTRL+R pentru search in history (asta posibil sa fie ceva script adăugat, nu mai știu), client SSH și ssh-agent (Powershell pentru mine e un fel de Edge care e util doar ca să descarci Chrome).

Am stat vreo jumătate de an pe Arch, câțiva ani pe desktop Ubuntu (cu dual boot pe Windows pentru 70% din situații în care nu mergeau microfonul de la niste căști banale cu jack mic in Ubuntu) și m-am întors la Windows.

Windows e OS-ul in care niciodată nu am avut probleme cu sunet, cu drivere, cu faptul că Bluetooth pe Ubuntu nu merge simultan mic+sunet, ci doar una: input sau output (bah, sunteți nebuni?), nu am observat că papa considerabil mai multa baterie cand rulează un film pe YouTube (de tine vorbesc Ubuntu!).

Iar Mac îmi arată cât e de ridicol de cate ori dau oricum obscen de multi bani pe un laptop nou non-Mac. Mă uit la Mac si observ ca mai trebuie sa pun vreo 1000€ că sa am un CPU Intel MAI VECHI cu o generație și să am un căcat de bara cu touch deasupra tastaturii in loc sa am touch pe tot ecranul (eventual RAM și/sau SSD mai puțin, să știi de ce dai 1000€ in plus!). Right. Hai pa.

Sunt foarte legat de linie de comandă Linux, administrare servere Linux, dezvoltare Python pe Linux, Docker etc. Dar WSL + mașini in cloud (wink-wink) îmi rezolvă problema și Windows îmi dă un sistem stabil care nu îmi stă în cale.

Secundar, MS Word are dicționare foarte bune și mai ceva aplicații Windows pe care le rulez lunar și nu trebuie sa îmi bat capul cu emulatoare Windows pe Linux. In rest, la Outlook am renunțat de vreun deceniu sau mai mult, are suita Google Workspace tot ce ii trebuie + beneficiile cloud: Docs, Sheet, Gmail, Keep, Slides, Drawings, Drive etc.

PS: aștept să mă pună odată și pe mine pe lista cu update Windows la acel build 2H…-nu-stiu-cat ca sa nu se mai blocheze WSL cu consum de CPU la 90% după ce ai revenit a 3-4-a oară din stand-by. Singurul moment când aud ventilatoarele la ale mele 8 core-uri fizice/16 logice. Asta ca sa nu ziceți că nu sunt probleme in paradis. :slight_smile:

2 Likes