Lucinda framework

Autorul este roman. El zice ca s-a inspirat din Spring si conceptul de Servlet din java.
Ce parere aveti ?

1 Like

Ce licență are? Are vreun repo?

Aici zice GPL

Oricum l-am invitat pe forum sa ne zica mai multe detalii :smiley:

Si pare ca aici este repo-ul

45 times faster than Laravel … dar ce te faci daca intr-o zi autorul decide sa abandoneze proiectul ?

2 Likes

https://phalconphp.com/en/ e cel mai rapid framework pentru PHP daca te intereseaza performanta.

Scopul PHP-ului in 2019 e sa faci ceva simplu si rapid, performanta e foarte buna fata de cum era in 2010, duci lejer zeci de mii de utilizatori inainte sa fie o problema Laravel in sine pe servere ieftine.

1 Like

Atunci sa nu mai folosim php-ul pt aplicatii enterprise :troll:


PS: Raspunsul este o gluma !

Sunt foarte putine multinationale care lucreaza cu PHP dintr-un motiv bun. Cele care folosesc PHP au oameni care stiu sa iti scrie oricand un framework similar si au deja scris propriul framework sau stiu absolut totul despre PHP, plus cunosc multe alte limbaje. (grupul de varsta de 30-40 de ani) Mai ramane doar grupul de oameni care nu au timp si folosesc o platforma facuta cu PHP sau acum incep sa faca ceva cu PHP, acei oameni sigur nu lucreaza la o multinationala si Laravel le satisface mai mult ca sigur cerintele de performanta.

Eu pur si simplu am scris ca eu cunosc Phalcon-ul ca si cel mai rapid framework pentru PHP si garantat n-ai cum sa il depasesti cu un framework scris doar in PHP la care singurul avantaj pare ca e mai rapid. Pur si simplu un for ruleaza mai rapid decat in php-ul simplu (atentie, doar in 50% din cazuri ca si JIT compilerul poate fi rapid)

Acelasi lucru pe care-l faci si cu Laravel dupa 3 ani?

2 Likes

Initial am vrut sa stau deoparte, dar haideti totusi sa punctam niste lucruri, intr-o ordine aleatoare:

  • cine isi compara codul cu laravel e la categoria non-enterprise
  • Zend a fost cumparat acum cativa ani de Rogue Wave, anul asta au dat afara inclusiv pe Zeev (urmand sa mentina dpdv comercial doar Zend Server)
  • studiati Symfony4 si mai vorbim dupa
  • Zend Framework si Symfony sunt enterprise, ZF e acum Laminas
9 Likes

Va recomand sa faceti un cod review(repo-ul e mai sus). Eu am facut si…ma rog, sa zicem ca nu ma incadrez in “publicul tinta” al acelui framework.

V-as recomanda insa sa faceti un cod review si la Symfony 4 daca aveti 5 minute. Si trageti singuri concluziile.

In alta ordine de idei , si chiar nu as vrea sa intru in polemica cu nimeni, dar in 2019 sunt proiecte PHP care tin mult peste 100M unici pe zi. Fara sa cheltuie o avere pe servere si hosting.

In 2019 limbajul e doar un tool. Nu prea mai cred in discutii gen limbaj/framework alfa e de n ori mai rapid decat limbaj/framework beta. Da, cred in discutii despre frameworkuri ce sunt mai enterprise friendly decat altele. Cred in best practices si in cateva alte (putine) principii care au rezistat timpului indiferent de moda.

In 2019 arhitectura din spate e cea care conteaza, e cea care permite aplicatiei tale sa suporte milioane de useri sau doar 100. Unii si-au dat seama demult de treaba asta iar acum sunt big tech.

8 Likes

PHP e folosit intr-un layer de logica/rendering, ceea ce genereaza trebuie cache-uit si servit de alt server, de load balancer. Baza de date devine o problema mult mai rapid decat performanta la orice framework de php in utilizarea de zi cu zi. Mai e situatia cand cineva incearca de exemplu sa iti faca ddos prin deschiderea a prea multor conexiuni la mysql (daca stochezi sesiunile/logurile in mysql)

Totusi as prezenta ce poate golang daca e sa vorbim de performanta pe backend: Timp de raspuns/pornire masurat in nanosecunde, nginx nu iti serveste un fisier static in acest response time, ce consuma 100mb memorie cu php-fpm+nginx consuma 5-10mb cu go (ma refer strict la algoritmi), nu ai nevoie de nginx, nu ai nevoie de memcached, nu ai nevoie de mcrypt, se compileaza de pe orice arhitectura pe orice arhitectura cu un parametru de comanda, aproape instant, are tipuri ceea ce ajuta mult in intelegerea codului scris de altcineva fara documentatie, scrierea de teste e triviala, trebuie sa tratezi obligatoriu fiecare eroare.
Cat iti ia sa inveti golang ? In jur de o ora si ceva cap la coada pe site-ul https://golang.org. Cat iti ia sa inveti PHP ? Peste un an si abia dupa ce te impusti in picior in toate felurile inveti sa configurezi apache/nginx ca sa fie sigur, daca nu folosesti direct un framework sigur o iei pe coaja. La go nu ai ce configura.

3 Likes

Sustin povestea cu Go-ul, mai putin ora aia care cred ca e mult mai… lunga :smile:

2 Likes

Sustin tot ce ai zis, in 2019 arhitectura din spate e ceea ce conteaza nu neaparat limbajul (sau chiar framework-ul) folosit.

@isti37 lasand la o parte limbajul, care este f easy de invatat, care sunt avantajele go vs restul ? In ce context crezi ca ar fi o alegere mai buna ?

  • cross platform - scrii pe windows, scoti binar pt orice arhitectura
  • rapid
  • gandit pt concurenta, multithreading usor
  • un fel C al zilelor noastre
    @Floris_Stoica_Marcu, am editat !
    :slight_smile:
    Mai multe info -> @geosoft1
2 Likes

Vorbesti de go? Am vazut ca se pot face si jocuri folosind go :))

  • cross platform - scrii pe windows, scoti binar pt orice arhitectura
  • rapid
  • gandit pt concurenta, multithreading usor
  • C al zilelor noastre

Cam aceleasi lucruri se ziceau si despre C++ :slight_smile: Experienta mea cu Go a fost una mai putin buna, mai degraba as scrie ceva in C++ decat sa reiau Go-ul. In primul rand nu este un limbaj matur si de aici pleaca multe. De exemplu: lack of good debuggers. Ai incercat vreodata sa decompilezi ceva binar de go. Un haos.

In al doilea rand, cate codebase-uri frumoase, bine structurate stii tu care sunt scrise in C? Sunt foarte putine. Eu zic ca de-abia in 5 ani va deveni Go mai “matur”. Poate atunci sa mai incercam odata o comparatie cu C-ul.

1 Like

Pai si atunci dirijori de tech stack de la emag sau pornhub de ce se mai chinuie cu php cand sunt atatea avantaje pe golang?

1 Like

Dupa cum am zis, acolo sunt oameni cu 10-20 de ani experienta care iti programeaza in orice limbaj, au ales php-ul fiindca asa s-a pornit si stiu exact ce fac.

Plus n-as fi convins ca php-ul e de laudat, ci mai mult talentul programatorilor, greul e dus de load balancere (nginx/haproxy…) care servesc raspuns-uri cache-uite de la php. Sigur au si mult cod legacy in spate.

2 Likes

Am avut ocazia sa vad codul php de la pornhub. E f slab. Sa nici nu discutam de frameworkuri.

5 Likes