Ma pot numi web dev?

Salut,

Numele meu este John.

Sunt nou pe forum.

Fac site-uri din 2008 (daca imi permiteti aceasta afirmatie ) pentru ca lucrez 90% cu WordPress (+WooCommerce), 5% OpenCart + alte CMS-uri.

Am “lansat” peste 400 de site-uri de acest gen pana acum. Majoritatea presupun modificari HTML, CSS, modest pe partea de PHP si JS, inca mai putin MySQL.

Sunt un freelancer (PFA), am 2 site-uri ( in ro si en prin care ma gasesc oamenii organic) sau ma întâlnesc cu diverse persoane, fac “vanzarea / sales pitch”, semnam contractul si fac treaba stipulata.

In plus am realizat campanii SEO si PPC cu diverse rezultate

Nu este un subiect prin care sa imi caut clienti noi! Sfaturile pot ajuta mai mult.

Acum urmează intrebarea mea,

Am o criza de identitate, mi se pare ca sunt un fel de “Jack of all trades, master of none”

Pana acum m-am complăcut in aceasta situație însa mi se pare ca gluma se îngroașă, am 32 ani, 2 copii și mi se pare ca nu realizez nimic. Le știu pe toate dar de fapt nu cunosc nimic.

In ritmul asta simt ca o sa eșuez. Ce sanse de evolutie as avea in industrie ? Ce ar trebui sa fac? Poate e vorba de mentalitate ? (am bac, licenta si master, toate 3 in IT ) Poate e vorba de certificari si cursuri actualizate / mai avansate ? Simt ca stau pe loc si industria noastra nu iarta.

Eu te vad bine de tot :slight_smile:

Esti cu mult peste peste medie. In industria noastra mai sunt si alte lucruri in afara de cod.

Merg pe 29 anul asta si nu am nicio certificare in afara de diploma de licenta si master.

Mulțumesc pentru incurajare Cosmin,

Fac site-uri in Wordpress / magazin in Woocomerce.

Mi se pare ca trisez cumva si cel mai dureros nu vad o evolutie in cariera (ce cariera !??) :slight_smile:

Nu vreau sa pozez intr-o victima. Pur si simplu sunt frustrat, plafonat, etc…

Sa ma pun cu burta pe carte ? Pe ce carte? Sau … ?

Pare ca ti-ai raspuns singur. :slight_smile:

Acum depinde si din ce persepctiva vrei sa aflii.
A mea de dev sau a unui om care face si business.

1 Like

Problema e ca ai din ce in ce mai putini clienti sau ce mai exact? Te-ai plictisit doar de lucru in Wordpress?

Salutare si mulțumesc pentru atenție,

As fi ipocrit sa neg un volum mai scazut de de clienti. Inca sunt, dar mai putini.

Nu m-am plictisit de WordPress. Este o platforma neprețuita (nelimitata) as spune eu, însa am avut foarte multe apeluri / contacte de la potentiali clienti care nu considera Wordpress o platforma potrivita pentru proiectele lor (numarul lor este in crestere) si asta aduce ceva presiune pe mine, suficienta sa ma faca sa cred ca in afara de sa ma învârt in vânzări si WordPress nu am treaba cu IT. Plus ca toți ma cred programator (genul care scrie TOT codul de la zero), vor aplicatii (Java, Python, C++) sau Android

Aici este conflictul meu.

Trebuie sa imi dezvolt studiile in partea de programare sau sa “semnez” contracte…

Problema este ca sunt bun la ambele, mediocru la fiecare in parte.

1 Like

Ia un proiect non-Wordpress (tot web based) mai simplu si da-i bataie. Cred ca ai skill-urile necesare sa inveti ceva nou si sa faci legaturi mai repede decat cineva care pleaca de la 0.

2 Likes

Frica si probabil lipsa de skills pentru ca primesc tot mai des astfel de cereri si sunt destul de complexe ( automatizari de comenzi, sincronizare cu fluxuri de produse real-time, integrare cu un anumit CRM, integrare cu software-ul lor de invoicing, pe langa un website responsive au nevoie si de aplicatie android + altele de genul acesta,

Solicitari ce ma fac sa ma simt incapabil si bineînțeles refuz contractul “ca nu ma duce capu’”

Eu am facut greseala acum multi ani sa disconsider proiecte de genul wordpress, drupal si altele de tipul asta, niste baieti de-i stiu si am lucrat cu ei s-au bagat puternic, eu nu frate eu fac aplicatii smechere, complexe, arhitecturi, api-uri, nebunii, volume de date, cloud, INJECTII IN CAP, intre timp oamenii au ajuns la zeci de angajati, meleoane si au scalat foarte elegant, eu nu sunt acolo cu toate ca am facut proiecte f misto si interesante dar pe nisa sau pentru anumiti clienti.

MARE greseala sa nu dai ce cere piata, nu conteaza ce idei ai tu in cap, conteaza ce vor altii sa plateasca, eu m-am fript, n-o faceti si voi. E irelevant cum te numesti atata timp cat aduci valoare prin munca ta, poti sa iti spui antreprenor, CEO, ninja, vampir, pirat.

10 Likes

Atât timp cât din mana ta au ieșit site-uri, te poți numi web developer sau, in română, dezvoltător de pagini web. Mai ales daca vorbim și de scris cod.

Lăsând asta la o parte, ce zice Kleampa nu zice rău.

Eu te-as întreba următoarele:

  • Știi să folosești git sau alt sistem de versionare de cod?
  • Știi să construiești sau macar cum funcționează o infrastructură mai complexa de servere? Ceva cloud based?
  • In afara de php, ai mai lucrat și cu alte limbaje de programare?
  • Vreun proiect de-al tau a trecut de un trafic susținut de cel puțin 10 requests / second?
  • Ai lucrat într-un context mai mare de 3-5 programatori pe o perioadă de cel puțin 6 luni?

Daca răspunsurile la întrebările de mai sus sunt nu, atunci poți să folosești întrebările ca sa îți ghidezi evoluția ta mai departe în carieră.

Nu e musai, poți să continui sa faci ce faci și acum, daca ai succes cu asta (așa cum definești tu succesul). Însă dacă vrei sa evoluezi, aspectele menționate mai sus îți pot fi ghid.

Simplul fapt că îți pui aceste întrebări e de bun augur, din punctul meu de vedere.

4 Likes

O abordare pragmatica,

why fix something that isn’t broken

Doar ca eu vad problema din alt unghi.

Eu înțeleg că te-ai plafonat.

Cu WP poți face zeci de tipuri de site-uri, chiar și headless. Prin faci te referi la instalat/configurat/tema sau mai creezi plugin-uri, te bagi în cod oriunde.

Caută un proiect mai special, un wp ca si backend pentru react/vue… sau chiar ceva mobile cu Flutter/React Native de exemplu ca să te extinzi cu minim de efort.

2 Likes

Decat sa fac Wordpress, mai bine pun marfa pe raft®

3 Likes

Exact, aici este treaba.

As vrea sa ma numesc dezvoltator de pagini web. Si ma simt ca pentru a ma numi asa trebuie sa îndeplinesc anumite cerințe. Nu doar sa fac site-uri unde prind mai rapid, mai greu, etc…

Faptul ca sunt mai mult Lone Wolf nu ma ajuta in evolutie, conteaza sa ai si experienta in echipa ( nu? )

Mai pe scurt, majoritatea întrebărilor tale sunt un hard No.

Am avut mai multe proiecte aduse de mine ca SEO (on-page si off-page) la 40k uniques per day ( circa 8 domenii )

Sunt limitat in programare si asta ma frustrează.

Este foarte important într-adevăr cum se definește o persoana ca având succes profesional.

Eu nu sunt mulțumit si ma simt un pic “frauda” în sistem.

Mai zi ceva

:slight_smile:

Lucrător Comercial

2 Likes

Multumesc pentru reply,

La fel si întregii comunități devforum pentru toate mesajele,

In cei 13 ani de cand fac chestia asta am avut solicitari din cele mai diverse.

M-am băgat in cod (HTML, CSS, PHP) si mai putin la nivel de JS, JQuery, MySQL

Prea putin de laudat totusi, mai mult am modificat / sters / adaugat cod. Foarte puțin cod scris de mine de la zero. Multe “ajustări” …

Dezvoltator software inseamna curiozitate fata de cum functioneaza lucrurile. Revenind cu picioarele pe pamant, e ciudat ca ai ramas in sfera Wordpress. Nici mie nu-mi place Javascript-izarea industriei, dar tot m-am uitat peste React sau Typescript, nu-mi place WP dar tot m-am uitat cum functioneaza.

Daca nu ai dezvoltat aplicatii de-a lungul celor 13 ani poate pur si simplu programarea nu te intereseaza atat de mult. Si nu o zic ca un repros ci ca o observatie fara vreo judecata atasata.

In fond intrebarea e: esti fericit? Asta e tot ce conteaza.

Nu sunt fericit și desigur, mi se pare ca nu am ieșit din zona de confort.

M-am complăcut cu faptul ca am avut venituri suficiente.

Acum ma vad într-o situație ingrata, am stat asa, in ape mici si iată-ma in 2022 fara strategii de cariera

Ce vrei sa inveti?