Mac OS vs Windows 10 pentru web development

Am optiunea sa trec de pe un laptop cu Windows 10 full-option (cu probleme) pe un macbook full-option.

Am utilizat doar Linux si Windows 10 in ultimii 3 ani si sunt ingrijorat de faptul ca Windows 10 ofera mult mai multe lucruri din fabrica (respectiv gratis) ca Mac OS X.

Foloseste cineva o tastatura mecanica si un mouse normal cu un mac, e acceptabil ?

Ce naiba ar putea oferi Win mai mult decât Mac? Nu uita că pe Mac ai tot ecosistemul disponibil pe *nix-uri, de exemplu prin intermediul https://www.macports.org/

1 Like

Lucrez pe Mac OS, Linux si cand nu am incotro Windows. Mac OS e de departe paltforma favorita, in mare parte pentru ca este un fel de Linux, dar finisat, stabil si care arata foarte bine.

7 Likes

Cu tastatura nu ar trebui sa ai probleme, iar la mouse daca nu folosesti Magic Mouse si nu te impaci cu acceleratia poti folosi SteerMouse, la $19.99.

Eu mai folosesc HyperDock (6.95€) ca sa dau scroll up/down pe title bar pentru full screen/minimize si pentru window previews, si Transmit ($45) pentru FTP, SFTP, Amazon S3, etc. pentru ca nu imi placea FileZilla si nu aveam alta alternativa, cum era WinSCP pe Windows.

Nu prea ai pe ce alte utilitare sa dai bani, iar restul programelor sunt cam aceleasi si la aceleasi preturi ca pe Windows.

Referitor la lucruri din fabrica, e discutabil. Multi zic ca pentru dev ofera mai multe lucruri din fabrica macOS.

4 Likes

MacBook Pro 16” + Logitech MX Master 3 = :heart:

Dupa 3 luni la munca, am cedat psihic


Linux user de prin 2002.
Web stuff and sysadmining
Node/php/python/docker/k8s/etc

Mac are majoritatea pachetelor din stack-ul de BSD. Deci multe diferite de GNU, gen ordinea parametrilor, optiuni lipsa, versiuni antice

Cand vii din Linux parca vii din Bentley in Dacia 1300

Zsh e cute dar nu e 100% drop in pt bash, asteapta-te ca multe sa crape.

Brew e o mizerie. Nu credeam ca zic dar Choco pe windows e de vis

Dupa upgrade la ultima versiune de macos, 90% din modificari/tuning au crapat, inclusiv apps de mac care nu vin din apple store

Zilnic imi vine sa repet cu el scena din Office Space, apoi imi aduc aminte cat ar trebui sa platesc pt unu nou
In ultima vreme parca incepe sa merite cheltuiala

5 Likes

O sa te inveti surprinzator de repede si nu o sa iti lipseasca nimic, mai putin cu scurtaturile de pe tastatura, alea trebuie sa le reinveti.

Daca vrei mouse iti recomand magic mouse de la apple, initial m-am chinuit cu el pana am invatat cum merge acceleratia dar gesturile fac TOTI BANII, pierzi 50% din experienta de mac fara el.

Vezi ca macul tau full sa nu aiba mai putin de 16 gb de ram, in rest spor!

1 Like

Eu ma refer de exemplu la modul in care iti organizezi ferestrele si aplicatiile, îți trebuie aplicații de 200-300 de lei să faci ce pe Windows e inclus.

După vin driverele:

Mac OS-ul are probleme cu USB-C și driverele. Un dock care merge bine nu poate fi folosit cu 2 monitoare fiindcă Apple refuza sa adauge un buton la setări de 5 ani cel puțin.

WSL și Git bash-ul pe Windows funcționează perfect dacă vii de pe Linux.
Explorer-ul din Windows mi se pare mai avansat pentru programare.

Docker își setează automat rețeaua între containere, pe Mac trebuie sa faci legătura manual.

Problemele majore pe care le-am avut cu un MBP tin de bluetooth si pairingul cu magic mouse / magic keyboard. Am doua seturi (acasa / munca), iar cel de acasa e share-uit cu sotia, asa ca trebuie sa mai fortez niste repairinguri. Nu-i chiar un setup standard OTOH.

Pentru window management folosesc spectacle. E gratis. Save your $$$-s.

In rest e destul de transparent. Intre browser, IDE, terminal n-ai ce mare chestie sa te astepti de la un SO IMO. N-am mai vazut desktop-ul de 1000 de ani. Imi place ca e un *nix system bine facut. Dar eu sunt si low maintenance aici si n-am asteptari mari.

Daca vrei monitorul ala, conectat prin cablul ala, etc. poate nu-i cel mai fain. IDK de ce ai pune windows deasupra unui Linux in cazul asta.

4 Likes

Ai cel putin la fel de multe lucruri gratis pe mac ca si pe windows. Homebrew, spectacle, iterm2 iti vor face viata mai usoara. Nici nu vreau sa imi amintesc de cata de suferinta am avut parte cu docker pe windows…

Eu in ultimii 10 ani am tot cerut sa am mac ca dev environment(dar nu am insistat) si din pacate mi-a tot fost varat windows pe gat la munca, ma rog, on and off in functie de firme sau clienti am mai lucrat si pe mac.

Dar astazi, in 2019, pentru mine e cerinta obligatorie de la interviu sa am mac os. Altfel ma ridic si plec.

Tastatura mecanica nu am avut dar mouse normal da, pentru ca mi-a fost greu sa ma obisnuiesc cu magic mouse.

1 Like

Mac OS X no questions. period

Apropos de MacBook Pro, cum va descurcati fara tastele functionale (F1…F12) ?

1 Like

Nici tasta “delete” nu este, doar “backspace”.
Atat delete cat si F… se acceseaza combinand cu fn. N-am folosit de >10 ani niciunele.

5 Likes

E incredibil de frustrant. Primul lucru la Thinkpad a fost a activez tastele Fn, în dauna tastelor multimedia şi ce bălarii mai sunt pe acolo. Uneori ai impresia că designerii de keyboard-uri sunt retardaţi. Nişte taste inutile uriaşe (de genul Caps Lock - cine naiba foloseşte tasta asta?) şi tastele folosite frecvent minuscule (săgeţile, PgUp, PgDown, Alt, Ctrl). La fel Shift, aproape cu o treime mai mare decât Enter. Wtf?

2 Likes

imi zice si mie cineva la ce foloseste f1, sau altele de genul? ca sa inteleg, poate imi imbunatatesc flow-ul

eu fac ctrl+r refresh in browser in loc de f5, de ex

Sunt tot felul de scurtaturi de taste implementate prin aplicatii.

Poate este util

In Firefox F3 deschide bara de cautare. Eu mai folosesc tastele function prin ide-uri. Run, debug, step,-into, step-over etc

PS: Si forumul are niste niste key shortcuts

Da man, dar ideea e ca in firefox f3 face ceva, in chrome altceva, in intellij altceva, etc. Asta e problema! inconsistenta. Nu te poti baza pe o tasta F sa faca ceva consistent peste tot, nici macar f5. Asa ca prefer sa folosesc acele butoane altfel daca exista(sunet, luminozitate, etc).

1 Like

Stiu asta.
Acel caz era doar un exemplu :slight_smile:

am mapat cîteva pt vim:
F3 - comment out selected text
Shift-F3 - uncomment
F5 - run current program/script
F6 - compile/check for errors
F11 set paste
F12 set nopaste

Eu îmi petrec jumătate din viaţă în Midnight Commander. Fără tastele Fn eşti mort în mc :slight_smile:

7 Likes