Mac VS restul lumii

la conferintele de afara la care am mers sistematic in ultimii 8-9 ani (server-based apps, arhitectura) procentul e mult mai mic; empiric vorbind, nu depaseste 10%; cei care nu-s mac sunt linuxisti

E un coșmar să găsești o statistică oficială, prin urmare mă bazez pe rezultatele Stack Overflow:

  • 2014: 57.9 Win XP+
  • 2015: 53.3% Win XP+
  • 2016: 51.7% sunt pe Win7+

Da, numerele sunt în scădere, dar tot reprezintă 2x comparativ cu mac os sau linux…

Aveti cu siguranta dreptate amandoi. Eu voiam sa punctez faptul ca la noi in Romania se merge (incredibil pt mine) inca pe varianta cheap, in care nici macar in companii nu sunt toate licentele de IDEuri in regula, d’apoi la freelanceri. Si una din metodele de a vedea asta e faptul ca se lucreaza pe deviceuri care sunt mai degraba general-purpose. Adica am un laptop / desktop pe care il folosesc si ca sa ma joc. Si atunci pun un windows neaparat, plus dev env fie mi=-l fac de win, si sufar, si ma plang, fie pun un linux si lucrez de pe el. Foarte rar mac. In afara nu cred sincer ca am vazut oameni care muncesc fara mac din 2009. Si aici ma refer la orice nivel de business work, nu doar la codare. Pur si simplu se ia cea mai stabila platforma, se pun toolurile pt munca pe el, se da la angajat, si gata. Repet, ma refer la partea de project management, business analysis, architecture, code pentru server-side apps.

1 Like

Nu e neapărat vorba de cheapness aici. Am un mac book pro pe care îl deschid o dată pe lună sau chiar mai rar, doar când am nevoie să testez ceva iar PC-ul meu curent a costat un pic mai mult decât un mac pro.

Ca hardware, da, Apple au făcut o treabă excelentă și sunt fanul lor.

Ca stabilitate a sistemului de operare… e greu de spus că e un sistem mai stabil decât celălalt. Problemele cu Windows avute de mine de-a lungul timpului s-au datorat în 99.9% din cazuri unor componente hardware (oricât de mac ar fi, nu cred că se împacă prea bine cu un faulty ram/hdd/etc)

Doar că… e problemă cu sistemul de operare în sine. Știu că unele porcării s-au rezolvat, dar au apărut altele. Are chestii bune, dar are și chestii mai puțin bune diferite, care pe mine mă fac să mă simt ca și cum OS-ul lucrează împotriva mea, nu cu mine. Începând cu sistemul de management al ferestrelor (full screen vs maximize [1]), terminând cu shortcut-ul pentru un-minimize.

Essentially, you use ⌘ Cmd+Tab/~ as usual, and for minimized windows, hold down the ⌥ Opt key before releasing the ⌘ Cmd key, and the application opens as you last minimized it.

[1] Sunt tare curios ce face butonul verde (+), că niciodată nu a fost predictibil…

1 Like

In cazul meu: evita amestecatura din Windows.

Nu stiu daca sunt macOS users care chiar folosesc butonul acela la ceva - eu unul folosesc Spectacle

3 Likes

7 posts were split to a new topic: Mici „economii” din partea angajatorului

La noi in firma se face dezvoltare doar pe mac. serverele sunt linux dar doar pentru testing si productie. In acest moment pentru development mi se pare cea mai buna combinatie. Pe mac ai acces la toate functiile de unix si managere de pachete precum brew si cel mai important ai aplicatii de productie ca pe windows (adobe, autodesk etc) ceea ce pe linux nu vezi si probabil ca nici nu vor aparea vreodata.

Eu folosesc windows pentru testare si se vede clar o imbunatatire fata de acum ceva ani, insa pentru mine a ramas in continuare un sistem de operare unde folosesti prea mult timp pentru mentenanta si protectie virusi in detrimentul productivitatii.

Folosesc Mac din 95 si nu am inteles niciodata de ce cineva se plange de stabilitatea sistemului de operare, ca orice software are problemele insa stabilitatea lui nu a fost vreodata una din ele.

1 Like

Pe devforum cum stam? :slight_smile:

1 Like

Pe ultima lună, arată așa:

  • Windows: 55.25%
    • 10: 63.56%
    • 7: 24.83%
    • 8.1: 9.5%
    • XP: 1.69%
  • Android 19.56%
  • iOS: 9.34%
  • Mac: 9.2%
  • Linux: 6.43%
4 Likes

Hei, eu unde-s în statistica aia? La 355 de utilizatori activi în ultimele 30 de zile ar fi trebuit să apar și eu cu 0.35% Windows Mobile!
:angry: :laughing:

Ești, dar n-am luat în calcul ce era sub 1% :slight_smile: (Win Mobile, BSD, Chrome OS etc)

Voiam sa zic ca BSD-urile sunt exotice, dar vad ca exista lume pe WinXP. :shudder:

Probabil a intrat ANAF-ul si SRI-ul pe forum sa caute evazionisti si hackeri. Altfel nu imi explic.

7 Likes