Marele avantaj al pandemiei: remote pe salarii de vest fara relocare fizica

Imi imaginez ca in contextul pandemiei actuale, au aparut foarte multe locuri de munca remote care pana acum necesitau relocare (prezenta fizica)

Pana acum am gasit pe:

Evit platformele de freelancing (upwork, toptal, s.a.m.d.) pentru ca se plateste putin, concurezi cu indienii, si contine multe proiecte pe termen scurt; ideea fiind de proiecte pe termen mediu/lung care in mod normal trebuia sa stai la birou sa lucrezi (companii medii, corporatii)

  1. Pe ce alte site-uri cautati?
  2. Cei care lucrati in Romania, v-ati gandit/ati inceput sa profitati de pandemie cautand alt job din vest? (lucrand tot din Romania, dar pe salar de vest)
1 Like
1 Like

daca vei lucra pt. west, o sa fii pe timezone din west. so you will strange hours :slight_smile:

IDIOT ME: am vrut sa scriu west coast USA, imo. working for western europe from Ro is great

adica 10 -> 18 pt europa de vest sau 11 -> 19 ca sa ai salariu de cateva ori mai mare, e asta o problema reala?

3 Likes

la asta ma gandeam si eu :)) probabil se referea la America.

Dacă ce cauți sunt bani, nu cred că un shift de câteva ore în program reprezintă o problemă.

Dar dacă ai și familie, lucrurile pot sta un pic diferit. Copii de dus la școală sau la activități extrașcolare, ieșiri în oraș cu soțul/soția/prietenii etc.

Nu zic că nu se pot face compromisuri ici-colo, dar dacă e un job remote dar la care se pune accent (și) pe prezență (nu doar pe task completion) s-ar putea ca banii suplimentari să nu fie o motivație suficientă.

În urmă cu 10+ ani nu aveam nici o problemă să lucrez cu US. Programul meu haotic de somn îmi permitea să încep lucrul la 5PM și să mă bag în pat la 7AM. Acum însă…


@danielt: toptal.com este un loc bun/decent pentru găsirea unor proiecte pe termen mediu/lung. Am un două proiecte începute anul trecut. Unul în martie-aprilie, celălalt prin octombrie-noiembrie. Plată bună, nu am avut niciodată impresia că aș concura cu indieni sau că ar fi race to the bottom specific altor platforme (upwork, freelancer etc).

2 Likes

Eu ma refeream la Europa de vest, unde se pot pune sedintele la ore comune si se poate lucra pe orar de Ro. Chiar si 1h diferenta nu e vazut ca blocker, in special in context de pandemie ai pe aici e plin de parinti. In Brabant se termina scoala la ora 3, si nu avem sedinte dupa.

2 Likes

am scris ceva si am gandit altceva :))
eu ma gandeam al america, west coast :))

1 Like

am auzit/vazut review-uri proaste la adresa toptal, care este experienta ta ca user nou pe platforma lor in materie de gasit gasit proiecte? cum a fost procesul?

Nimic de reproșat, poate doar toată secretoșenia din jurul procesului de recrutare (motiv pentru care nici nu găsești foarte multe detalii) :slight_smile:

După ce am fost acceptat, am găsit proiect în 1-2 săptămâni, timp în care nici nu am căutat activ (m-au abordat ei pe mine).


@tekkie o oră diferență e ok. Două ore sunt rezonabile. Mai mult de atât și mie cel puțin mi-ar da peste cap toată ziua. :slight_smile:

Eu fac asta de ani de zile.

Am întâlniri la 6 și 7 seara cu ei și in rest e flexibil. Uneori la 7 seara îmi termin programul, alteori atunci încep.

Important e ca de la o întâlnire la alta să fie progres. Cine se pricepe își da seama ce și cât lucrezi sau nu doar din commit-uri.

De asta nu mi se merită să mă mut acolo, deși mă tot întreabă lumea dar nimeni nu mă intelege. Dacă pot avea salar de vest și costuri de românia, de ce să am și costuri de vest? Dacă aveam salariu mic mai ziceam, dar așa chiar nu mai merită. Uite așa pe ideea asta in nici 2 ani am luat apartament cu banul jos, și asta fără mari eforturi de economisire.

Așa ceva nu reușeam niciodată dincolo, doar chirie și rate până la adânci bătrâneți.

Cel mai bine e să vă faceți un site personal, și chiar și un blog. Cu proiecte, soluții la probleme comune, how-to’s, poate ceva scripturi utilitare care rezolvă ceva problemă fixă. Și în asta, ca orice altceva, imaginea e totul pentru a pune piciorul în ușă.

Dacă vă povestesc că jobul curent a venit literalmente de la o căutare google a cuiva pentru o problemă cu Google Apps Script (prostia aia de la Google Sheets) și de acolo am ajuns la angajare.

9 Likes

poti sa ne spui cum a decurs procesul de recrutare?

Secretoșenia este acoperită de NDA-uri și contracte, de aia nu găsești prea multe. Am fost un pic surprins când am citit un articol zilele trecute despre proces, dar, în ansamblu este corect. Diferă platforma de testare (am observat că le tot rotesc), proiectul final (nu este același la toți) și, poate, timpii necesari pentru proiectul final (am văzut acolo un „may take 10 to 40 hours to do", ceea ce este muuult peste cât am avut eu nevoie). La mine a durat 3-4h TOT procesul, cu interviuri, probele practice șamd. Hai să zic 5h dacă pun și completarea actelor, cititul contractelor șamd.

Ar mai fi de adăugat că există specializări: Design, UI/UX, ML, Project Management etc. Dacă vrei mai multe specializări, treci prin testare pentru fiecare în parte. I.e. dacă te-ai înscris pe Design, nu poți aplica la job-uri ce țin de Sysadmin, de ex.

Odată acceptat pe toptal.com: îți alegi tariful orar, câte ore ești disponibil pe săptămână și… poți aplica la job-uri - așa cum faci pe alte platforme - cu diferența că toate aplicările (sau aplicațiile?!) ajung la recruiteri, care decid dacă skill-urile tale se potrivesc cu nevoile clientului. În cazul în care corespunzi, află și clientul de tine, atlfel nu.

Dacă nu aplici tu și ai suficiente ore disponibile, recruiterii te abordează periodic cu proiectele disponibile (e.g. dacă îți setezi 20h/săptămână și deja ai primit un job part-time, nu mai primești notificări)

Oricum ar fi, pe platformă sunt și indieni, argentinieni sau pakistanezi dar și canadieni, italieni, americani, nemți. Dar nu am avut niciodată impresia că aș concura cu ei la modul la care se întâmplă pe upwork, de exemplu, să fie o bătaie continuă pe cel mai mic preț sau ceva.

3 Likes