Măsuri de protecție: PSI

Stai așa, tu ai stingător în casă doar pentru că e obligatoriu? :confused:

Presupun că-s singurul fraier care și-a luat și senzori de gaz și stingător din proprie inițiativă, neobligat de nimeni?

5 Likes

Nu, suntem cel puțin doi, n-am vrut să deschid subiectul ca să nu fie offtopic. Dar dacă a adus patronul asta în discuție… :smiley:

1 Like

E total inutil un extinctor mic, iti trebuie de ala industrial la orice foc mai decent care implica plastic/lemn…

Chiar și SSM-ul spune că dacă ia foc ceva uită de extinctor, ieși și așteaptă pompierii. Acum normal că poți să il folosești la ceva mic, dar poți la fel de bine folosi o pătură sau îl arunci afară pe balcon…

Dacă îți ia foc bateria din laptop nu se poate stinge, aștepți până arde. Extinctorul e bun eventual să aperi alte chestii pe lângă.

Cred că nu-ți dai seama cât de ridicol este argumentul tău.

E ca și cum ai spune că nu porți centură pentru că oricum atunci când mergi cu 236km/h nu te ajută în cazul unui accident.

Deci mai bine stau și mă uit cum îmi arde casa decât să am un stingător cu care aș putea elimina sursele de probleme, pentru că oricum nu pot elimina două surse de foc?

Apoi, SSM se aplică firmelor; arde sediul, muți ghereta, all good. Dar dacă arde casa ce faci, stai la cort? Nu mai bine să ai mici chestii care ar putea preveni alte chestii?

Și până la urmă, în casă nu doar bateria de laptop poate lua foc. Poate prăjești cartofi și sare ulei într-un mod mai poznaș. Ce faci, stai și te uiți, gândindu-te că dacă aveai stingător industrial făceai ceva, dar așa, cu ăsta mic… nici nu merită să te apleci după el, fuck it, oricum nu-mi plăcea mobila aia…

Apoi, ce naiba înseamnă stingător… industrial? Știi că alea la butelie sunt la fel, diferă doar cantitatea, da? Adică sigur, sunt stingătoare cu gaz, pulbere și spumă, dar în rest? Ăla de 1kg din mașină sau ăla de 50kg pe roți sunt la fel, diferă doar cantitatea.

4 Likes

După cum am zis, te descurci la fel și cu apă/o pătură, poti arunca ce a luat foc afară…

Dacă ceva a luat foc bine stingătorul ăla e inutil. Am vazut instructaj SSM cu dat foc la ceva lemne intr-un butoi si dupa stins. Nici o sansa sa il stingi cu un singur extinctor, cu 2-3 posibil.

Logica e ca daca ceva ti-a luat foc bine, pana cand iei si folosesti extinctorul nu te vei mai putea apropria destul incat sa aiba efect si chiar daca stingi la suprafata imediat se reaprinde sau in cazul plasticului e toxic (clor).

Pentru cine a avut extinctor cu siguranta care se arunca de pamant:

Teoria este ok, dar vezi că:

  1. nu tot timpul anului ai o pătură la dispoziție. În cât timp faci rost de o pătură în iulie?
  2. pătura trebuie să fie destul de groasă pentru a bloca oxigenul, dacă nu e destul de groasă, nu faci de cât să adaugi combustibil

Eu de exemplu am două pilote și câteva păturici subțirele care SIGUR nu ar putea înăbuși un foc.

Ce fac, mă apuc să cumpăr pături pentru PSI sau… cumpăr unul-două-trei extinctoare?

2 Likes

Casa iti poate lua foc si cand nu esti acasa, iti pui sistem automat de stingere a incendiilor ?

Daca stii ca lucrezi la ceva periculos, da, e foarte recomandat sa ai un extinctor langa tine si unul la fiecare 5-10m, de exemplu daca schimbi filtrul de benzina la masina in garaj, daca tai ceva cu flexul langa lemne sau pe langa un covor, flambezi ceva la wok, sudezi in garaj, faci un gratar pe balcon, ai un semineu deschis din care sare jar pe covor…

Dar doar asa random nu e o garantie. Nu cred nici ca tii extinctorul la vedere in casa, cel putin daca ai o sotie, 3 extinctoare nici pe atat. :smiley:

Ba fix la vede: în spatele ușii de la intrare.

Am renovat anul trecut și am căutat mobilă care-mi permite să pun un extinctor de 5kg lângă :slight_smile:

Este irelevant ce se întâmplă când nu sunt acasă, dar dacă s-ar întâmpla când sunt acasă, cum crezi că m-aș simți știind că aș fi putut avea câteva măsuri de siguranță extra dar nu le-am luat?

1 Like

Și eu mi-am luat extinctoare mari (ceva de vreo 6kg) și le-am făcut cadou și la ai mei la țară vreo două (nu că și-ar fi dorit ei neapărat).

Nu contează cât de eficiente sunt în caz de ceva major, însă sunt mult mai bune decât nimic.

1 Like

Nu știu cât de ușor găsești în România, dar există fire blanket, pe care o pui pe perete în bucătărie, sau unde crezi că e riscul mai mare.

Oh! Există și în Ro! Ia să luăm două, că par utile.

Dar pentru bucătărie zice că-i ok:

After initial investigation in 2013, and later in 2014, the Netherlands Food and Consumer Product Safety Authority issued a statement that fire blankets should never be used to extinguish an oil/fat fire such as a chip pan fire, even if the icons or text on the blanket indicates the blanket may be used in such a case.

Sarcasm?

Poate a părut că vând pături pentru incendiu, nu vând. Doar am înțeles că nu ai pătură bună la îndemână vara și mi-am amintit de ceva ce am văzut prin late locuri, poate te ajută.

Înțeleg că ai găsit un studiu zice că nu sunt bune păturile astea pentru anumite feluri de incendii. Pe aceeași logică nu iau nici extinctor, nu pun nici centura și mergem în cerc la începutul topicului.

Deloc. Chiar ți s-a părut că până acum am glumit?

Chiar cred că poate fi un accesoriu util, dar despre care nu știam că există. Am căutat, aia a fost prima informație care mi-a sărit în ochi. Dar asta nu înseamnă că nu poate fi util în alte situații :slight_smile:

Ups, scuze, mă trezisem eu aiurea!

1 Like

Am extinctor, recomand sa aveti unul in casa.

Am facut cursuri de pompieri cand am fost la universitatea maritima si pe vapor se forma echipa de pompieri prin rotatie, instructaje, verificari etc.

Luati-va extinctor, tintiti la baza focului daca se intampla ceva.

Focul e impredictibil, il poti stinge cu o patura sau se propaga ca la Colectiv.

4 Likes

Ca si preventie puteti folosi si bile anti foc: https://www.elidefire.ro/, ca si idee, deasupra la panoul electric.

2 Likes

pare ca lumea pe aici s-a blocat in stingator vs nestingator,
dar as vrea sa adaug (ceva probabil evident)…
preventia face foarte mare parte din treaba.
nu fuma in benzinarie, nu lasa focul nesupravegheat in curte / padure, chestii din astea pe care lumea atazi pare ca le-a uitat.
de ex… ai grija ce chestii pui langa aragaz (sa nu fie ceva usor inflamabil)… pentru ca e mai greu sa stingi asa ceva decat sa nu se aprinda.

2 Likes

Nu arunca tigara care fumega in cosul de gunoi. Mai aplicabil acasa.

Bucataria este cea mai periculoasa camera din casa.

1 Like

Asta zic si eu, am deja un stingator in masina, daca fac ceva periculos il iau pe ala langa mine.
In casa daca uiti uleiul pe aragaz de exemplu nu sunt sigur daca apuci sa folosesti stingatorul inainte sa ia foc toata mobila de bucatarie.