Merita sa cumperi PhpStorm?

Am avut ocazia sa testez 30 de zile PhpStorm. Am fost impresionat de el si de capacitatile de executare. Ma gandesc serios sa cumpar licenta. Intrebare pentru cei care lucreaza sau au lucrat cu el: pe termen lung isi merita investitia?

Da !!!

Am luat toata suita.

Este foarte bune pe partea de refactoring, code completion plus tot felul de plugin-uri

@iamntz l-a folosit, dar nu prea i-a placut editorul.

Am platiti vreo 200 si ceva de euro,

3 Likes

Da. Din punctul meu de vedere, e cel mai bun IDE de PHP (si nu numai) de pe piata. Are tot felul de integrari, plugin-uri foarte bune, si poti sa scrii cod in mai toate limbajele de programare. Am avantajul ca licenta mi-e platita de la munca, dar nu m-as imagina scriind cod folosind altceva.

1 Like

Am mai zis-o de câteva ori: ca IDE este senzațional, dar ca editor e cam tâmpițel. Cum-necum, m-am obișnuit și am trecut peste neajunsuri și de la 1 august am început să plătesc licența :slight_smile: De la articolul ăla îl folosesc aproape exclusiv.

Dacă nu vrei să-l cumperi (încă), treci pe EAP. Eu sunt pe EAP și este stabil.

O mică notă despre performanță: pe sistemul vechi mergea execrabil: pornea în 20-30 secunde iar unele operații durau câteva secunde. Pe sistemul nou i-am dat 8GB și zbârnâie. (peste 8 nu am văzut nici o diferență)

1 Like

pe ce versiune de eap esti?

Am trecut de la emacs la el, așa că zic că e ceva. Cum zicea și @iamntz, înafara de editare e brici.

Otoh pentru ceva munca in Java folosesc IntelliJ community edition, si e super de asemenea, fără să coste nimic. Ootoh am și nevoi mai speciale de Java, așa că CE-ul e deajuns.

Colegi mai folosesc și Visual Studio Code cu succes. Așa că poate să încerci și daca e “deajuns” pentru tine.

1 Like

Păi… ultima. Care ar mai fi sensul EAP dacă n-ar fi așa? :facepalm:

1 Like

versiunea eap este 2019.3
asta te intrebam :smiley:
sa nu faci cucui :))

Noi folosim Pycharm (acelasi IDE, alt limbaj). Si merita. :slight_smile:

De exemplu foarte fain se descurca cu Angular integrare gen navigare si autocomplete html-js.

Daca mi se permite as intreba tot aici daca are cineva licenta All Products Pack si considera ca merita :slight_smile:
Trebuie sa imi reinnoiesc licenta de PHPStorm in noiembrie si ma bate un gand asa…sa schimb la all products. Pretul ar fi de 172.47EUR :roll_eyes:

1 Like

Daca scrii PHP, PHPStorm e genial. Jetbrains are cele mai bune produse. Eu de cand m-am mutat pe javascript nu l-am mai folosit pentru ca Visual Studio Code e fix ce trebuie si e gratis. Cred ca daca te joci cu extensiile, poti sa-l faci bun si pentru PHP, dar nu m-a interesat aspectul asta. Ai putea incerca sa vezi cum merge. Poate-ti place.

1 Like

Răspunsul scurt: da, merită.


Varianta lungă: Am început să scriu code cu Dreamwaver după care am trecut la EditPlus cu care am lucrat mulți ani. Am mai încercat și Zend Studio, Aptana, Netbeans. Netbeans a fost primul IDE în Java care mergea bine (deh, era făcut de Sun). Acum vreo 8 ani cineva m-a convins să încerc PhpStorm (cred că era v2.0?), și deși am crezut că o sa fie alt IDE oribil făcut în Java, nu a fost așa.
De atunci am folosit numai PHPStorm pentru proiectele PHP.

Prima licență m-a costat cam 50 EUR (oferta de Black Friday/Cyber Monday parcă - atât de populară încât pica pagina procesatorului de plată pe care l-au folosit). Am făcut renew în fiecare an (tot cam 50EUR) ca să primesc versiunile noi automat iar cand au trecut la modelul actual de licențiera am trecut la All Products Pack (249 EUR + TVA, 149 EUR + TVA acum). Per total zic că a meritat investiția.

În afară de PHPStorm am mai folosit WebStorm, PyCharm, Goland și Datagrip, care mi s-au părut la fel de bune (doar e acceași platformă).

Pentru momentele în care am nevoie doar de un editor că să fac ceva rapid am Sublime și/sau VS Code la îndemnână. Cred ca VS Code s-ar putea apropia de PHP Storm cu plugin-uri, dar depinzi de comunitate pentru update-uri și ai mai multă bataie de cap cu configurarea.

3 Likes

Mie nu îmi place deloc font rendering-ul la IntelliJ, e foarte bun dar se mișcă oribil față de VSCode. După eu consider că VSCode e infinit mai ușor de configurat, pe IntelliJ instalarea unui linter/prettier presupune descărcarea manuală a unui zip și după configurarea lui.

Si eu spun ca merita. In decembrie fac un an de licenta si intentionez sa o prelungesc.
Se misca greu uneori, mai ales pe RAM putin asa cum am eu (8GB), dar chiar si asa nu as renunta la el.

Versiunile recente ofera mai mult control asupra antialiasing-ului.
Pe de alta parte, poti alege un font TTF cu bitmap-uri incluse pentru cateva marimi uzuale.

Nu știu ce să spun, și VSC și Sublime mi-au dat bătăi de cap când a venit vorba de extensii mai complicate (de obicei cele ce erau spre IDE: autocomplete inteligent & co).

În PHPStorm există plugins. Click, click, done.

https://img.iamntz.com/2019-10-11_08h27_06.jpg

Am instalat un singur plugin ca arhivă și a mers fără probleme.

Ce nu îmi place este că orice schimbare de plugins (update, install, uninstall) înseamnă restart IDE. Dar asta e altă poveste :slight_smile:

1 Like

Emacs+ Patched, Shortcut Translator, isearch, recenter-top-bottom si inlocuieste cat poate din emacs :wink:.

Ultima oara cand am verificat (ieri?), VSCode foloseste JSON pentru config. JSON nu este human readable.

IDE-urile per limbaj (re: PHPStorm pentru PHP, PyCharm pentru Python, etc.) detin code formatter (via reformat code, Ctrl-Alt-L default) implicit. Dupa cum a spus si @iamntz, plugin-urile se instaleaza cu un clic.

Backstory: PHPStorm + GoLand in paralel, zilnic, iar in ultima perioada si PyCharm in acelasi proiect. Imi automatizeaza si simplifica foarte multe task-uri, imi salveaza mult timp, implicit se plateste singur :slight_smile:.

Edit: am folosit PHPStorm, WebStorm, GoLand, PyCharm pe macOS (>=Sierra), Windows 10, Debian/Arch. Merge peste tot. Doar sa ai SSD ca altfel imbatranesti langa el :slight_smile:.

1 Like

Deja am 3 ani de cand tot platesc licenta si a meritat din plin.

1 Like

Hai ca te ajut eu sa iti reformulezi intrebarea:

“Merita sa dau 8.9 euro pe luna pentru un IDE cu care pot produce X mii de euro pe luna si care imi optimizeaza si usureaza foarte mult munca permitandu-mi sa muncesc mai mult si mai bine?”

Ma ia capu’ cand citesc intrebari de genul asteia postata aici, timpul irosit pentru ca toti oamenii sa iti raspunda la intrebarea asta costa cat licenta de phpstorm pe cativa ani cel putin. Fa un experiment, rupe o shaorma de la gura pe luna si vezi si tu daca iti place, ce e asa de complicat? Nu mai fiti ba atat de zgarciti, voi munciti pe capace de pepsi, nu tot din soft mancati si voi?

8 Likes

Dacă ești în primul caz merită, în al doilea nu.