Merită să înveți PHP în 2017?

Am văzut afirmația de mai jos în acest topic și propun să dezvoltăm acest subiect.

Voi ce părere aveți?
Pros and cons pentru PHP și ce alternative există?

1 Like
  1. Principalul motiv pentru care n-as alege php e fiindca o aplicatie moderna de PHP (scrisa cu Laravel/Symfony pe PHP7) va semana leit cu una scrisa in JS pentru node.js sau .net sau java. Interesant e faptul ca e mai rapid ca Java ?
    Dar daca compari performanta node.js cu php 7.1 node e de 2x mai rapid (dar s-ar putea sa egaleze php cu php 8)
  2. Javascript imi permite sa rulez exact acelasi cod pe server ca si pe client, chiar daca are probleme similare cu php. Dar macar exista o gramada de resurse gratuite si de calitate care sa explice exact ce trebuie, la php majoritatea resurselor sunt contra cost sau cand vad twig sau zend certification mereu rad cate putin. Exceptie > http://www.phptherightway.com (https://bgui.github.io/php-the-right-way/)
  3. react, vue, orice frontend framework are nevoie de nodejs pe backend ca sa creezi o pagina izomorfica (randata si pe server, si pe client) => de ce sa nu folosesti js pentru toata aplicatia
  4. Nu e cu nimic mai usor de invatat decat JS, .Net sau Java daca vrei sa il inveti cum trebuie. Daca te uiti la un tutorial PHP si crezi ca poti contribui la un proiect serios sau sa programezi in php (sau stiai in trecut sa programezi in php) te inseli amarnic.
  5. Wordpress, 50% din programatorii PHP se ocupa doar cu Wordpress sau plugin-urile sale. (nu e neaparat rau, cateodata e chiar foarte bine).
  6. PHP.Net nu mai e prea util, pentru un incepator este foarte enervant.
1 Like

Cred că fiecare limba e „pe moarte”, doar că moartea asta nu prea se grăbește :slight_smile: Java tot moare de prin 2004.

https://www.google.com/trends/explore?date=all&q=%2Fm%2F060kv,%2Fm%2F0bbxf89,%2Fm%2F07sbkfb,%2Fm%2F02p97,%2Fm%2F06ff5

Dacă e să o luăm mot-a-mot, atunci răspunsul este „toate celelalte limbaje”.

Dacă e să ne luăm după trend, atunci javascript, care mai nou este peste tot: în browsere, pe servere, în IoT.

Dar dacă e să ne luăm după ușurința de învățare a ecosistemului, nu știu dacă este altceva în zonă. Lucrurile s-au aranjat în așa fel încât trebuie să cauți intenționat un host care nu oferă PHP. Este - încă - singurul limbaj oferit pe conturi shared fără prea mari bătăi de cap: urci fișierul și gata.


@isti37 Toate punctele tale atacă non-probleme și s-ar putea traduce prin „javascript până la moarte!” :slight_smile:

  1. Tind să cred că până la un anumit nivel - ceva enterprise sau cu extrem de mulți vizitatori - nu ai nevoie de bonusul ăla de performanță dat de limbajul X față de PHP. Pur și simplu e un factor neglijabil.
  • că seamănă leit cu un alt limbaj? Și? Ajungem atât de hipsteri încât vom folosi LOLCODE și Brainfuck doar pentru că nu seamănă cu alt limbaj?
  • Faptul că îți permite nu înseamnă automat și că îți trebuie.
  • idem
  • La PHP vorbim despre un entry point foarte, foarte, foarte jos, ce este egalat doar de javascript. Încearcă să rulezi orice altceva pe un server shared (suprins că nu toți dau 5-10$/lună pe un VPS și preferă un shared la 10-15$/an?)
4 Likes

Baieti, eu as caracteriza un limbaj de programare ca fiind pe moarte sau nu in functie de cererea de pe piata.
Iar daca ne uitam in orase cheie ale IT-ului (San Fancisco, Londra, Amsterdam, Rotterdam, Berlin) doar pe linkedin si indeed o sa vedeti ca PHP-ul are o cota de piata destul de considerabila, depasind ruby lejer si c# in anumite tari.
Da, javascriptul este mult mai cautat insa sa nu uitam ca majoritatea joburilor cer javascript + inca un limbaj de programare de back-end. Astfel ca la o scurta cautare vei gasi javascript cerut atat la dezvoltatorii de java, python, c# cat si la php.

Php-ul e folosit intr-o multime de corporatii, inclusiv pentru aplicatii maricele de CRM precum SugarCRM. Nu cred ca va disparea niciodata. Plus ca piata online nu inseamna numai aplicatii huge facute in java ci si site-uri medii si mici care se muleaza perfect in PHP.

4 Likes

You’re a beginner right? :grin:

5 Likes

Din “Help Desk Junior” inteleg ca nici beginner nu prea e.
@isti37, ti se par backboneJS, nodeJS sau react mai usor de invatat decat PHP?
De unde stii ca “50% din programatorii PHP se ocupa doar cu Wordpress”? Poate doar printre freelanceri insa nici acolo nu sunt sigur.

1 Like

Depinde de felul în care faci acest lucru. dacă de exemplu faci totul procedural și fără nici o abstractizare, amestecând php cu html și sql rezultând big ball of mud atunci nu se merită.
Dar dacă, înainte de a scrie cod, se pune accent pe arhitectură(hexagonală/cqrs/es), pe modalități de dezvoltare ca și bdd/ddd, atunci eu cred că se merită, iar php-ul are toate unelte necesare pentru sprijini o astfel de abordare.
A, și cred că ambele variante sunt valabile pentru orice limbaj de programare.

Strict pe subiect: Merita. E printre cele mai folosite si s-ar putea sa te impiedici de el chiar daca nu vrei sa-l folosesti.

Si merita sa inveti si alte limbaje, eu as incepe tot cu cele mai populare. Nu dureaza mult sa prinzi baza si vei putea sa iei decizii mai bune in diverse situatii, pentru diverse proiecte, fara sa tii cont de diverse pareri subiective.

Eu am invatat cele mai multe lucruri folosind limbaje de programare naspa, lucrand pe proiecte facute foarte prost, etc. La fel ca in viata reala. Cand esti crescut numai in puf ai sanse mari sa mori la prima raceala.

6 Likes

Alt punct de vedere: 80% din site-urile actuale ruleaza pe php, Wordpress este de departe cel mai cunoscut si folosit CMS și soluție ecommerce. Problema este ca 90% din acestea n-au auzit de teste, de un build system înafara de refresh si vezi dacă merge.

E plin de programatori php, lucrează ieftin, de ce să fi și tu unul?

Permiteti sa intru si eu in discutie, desi nu sunt programator.

Din multe discutii de pe aici reiese ca ba inveti laravel, ba sympfony, ba wordpress, ba php, ba NET. Vad ca se anesteca constant un limbaj de programare cu un framework. De ce? Parca am trecut de html este limbaj de programare.

Vizavi de subiect, cred ca este o joaca. Am 10+ ani experienta in software-ul de business. Cele mai intalnite limbaje sunt Java si C#. Vorbesc de solutii precum ERP, BI, CRM, WMS, SFA, etc… Asta este software de gestionare a business-ului. Celelalte resurse software fie ca vorbim de CMS sau E-Commerce (care sunt chestii diferite) se invart in jurul PHP-ului. De la WP la Magento.

Din pacate, nu am experienta pe partea de AI, machine learning, cloud sau virtualizare. Aici nu stiu cum este.

Eu unul nu platesc colaboratorii in functie de limbajul pe care il cunosc. Eu pot plati si 50€/ora pentru experienta celui care stie Java sau C# pentru ca aduce valoare adaugata intr-o zona complexa unde este nevoie de know-how pe care nu il gasesti pe stackoverflow.

Intr-adevar, pe PHP fee-urile sunt mai mici, adica platesc si cu 40€/ora pe cineva certificat, in cazul meu, Zend sau Symfony.

Parere personala: Am un feeling ca php-ul este o chestie pe care multi o pot invata doar cu bagajul tehnic cu care te-ai nascut si celelalte, precum Java, C, etc. au nevoie si de bagaj tehnic avansat/studiat. Nu aruncati cu pietre. Asta este senzatia oferita de colaboratorii mei. :slight_smile:

8 Likes

Cu cât există programatori mulți și ieftini (aka ineficienți), cu atât poți cere bani mai mulți dacă „te știi”. Trebuie doar să ieși un pic în față, să fii vizibil.

Oricum, 40 sau 50 de euro pe oră e fix-pix. Am fost la un atelier auto aici în Franța, cel mai mic tarif era 68 de euro pe oră, fără TVA. Deci programator la 50 de euro pe oră cu toate taxele incluse e super-ofertă.

Părerea mea este că un limbaj cu diferite chichițe tehnice ascunse necesită o atenție mai mare, și difinește cine e bun, vizavi de Java sau C# care îți aruncă pe ecran excepții detaliind problema.

Până la urmă un programator prost poate face terci cu orice limbaj de programare.

Merită să înveți PHP? Dacă ești plătit, da. Eu unul nu aș învăța lucruri pe gratis. Știu programare, nu știu limbajul cutare. Vrei să-l învăț, plătește-mă sau caută pe unul care-l știe.

Value is based on context.

Daca locuiesc in Etiopia si nu am internet, cel mai probabil nu se merita, probabil sunt alte lucruri mai importante de facut.

Daca locuiesc in Constanta, unde presupun ca 90% din piata locala este pe PHP, probabil ca se merita ca ai comunitate si probabil un mediu unde te poti dezvolta.

Daca intentionez sa lucrez remote si vreau sa am o rata de progres spre sectoarele dezvoltate (enterprise) sau in continua dezvoltare (startups, etc) cel mai probabil nu se merita.

Raspunsul este relativ persoanei si mediului in care se afla. Unii sunt autodidacti, altii nu. Daca nu esti autodidact si nu ai mediu de dezvoltare in ceea ce alegi, vei fi in dezavantaj si cel mai probabil vei evolua foarte lent.

5 Likes

eu am venit sa vad care ii zice primul ca corect e "Merita sa inveti…"
plec dezamagit.

8 Likes

Mulțumesc pentru răspunsuri. Până acum aflasem părerea unor persoane din mediul universitar, a unor investitori din domeniul IT, însă nu prea am avut ocazia să aflu ce cred și alți programatori despre acest subiect.

Am modificat :grin:.

Da.

(aici is doar niste cuvinte aiurea, ca ii nevoie de min. 10 chars)

Da, sigur merita.

1 Like

Asta poate fi spus si despre programare in general. Nu este atat despre limbaj, cat este despre backgroundul (tehnic) ‘heavy’ in domeniu.

TL;DR: MERITA! Dar depinde…

Merită să înveți {insert here random thing} în 2017?

Criteriile fiind? altfel raspunsul este pur subiectiv.

4 Likes

Asta e si ideea: fiecare sa isi spuna parerea.

Depinde. Nu merită să înveți PHP ca prim limbaj, îți poate crea deprinderi proaste. E mai ușor să treci de la un limbaj mai bine structurat (C++, Java, Python) la PHP decât invers.

Un programator bun ar trebui să poată lucra in orice limbaj și framework, cu o perioadă de adaptare. Pentru asta e esențial să nu te limitezi la un singur limbaj, sau la un singur tip de limbaje. Dar e nevoie și de programatori ok, care să lucreze la proiecte simple. Depinde ce vrei și ce poți.

Eu în București în 2017 nu aș învăța PHP decât dacă aș fi plătit. Exact asta am făcut acum 2 ani. PHP e folosit într-un singur domeniu, web. Prefer un limbaj mai general și mai interesant, cum ar fi cele trei de mai sus.

2 Likes