Migrare de la php la Python

Zilele astea vorbeam cu un prieten francez și ma întreba de ce încă mai lucrez cu php și nu trec la Python sau Java fiindcă din punctul sau de vedere php-ul nu mai este căutat, ceea ce m-a și pus puțin pe gânduri pentru ca in ultimul timp chiar nu prea am mai avut clienți străini pe php.
Voi ce părere aveți despre chestia asta? Ar merita migrarea? Strict pentru aplicații web

cred ca joburi web pentru python sunt mai putine comparand cu php. Pana la urma, poti invata orice limbaj de programare, mai mult cu librariile :slight_smile:
Incearca, vei deveni un programator mai bun

1 Like

Cauta job-uri la care ai vrea sa lucrezi si invata limbajul.

Python nu e tocmai un limbaj care are multe ciudatenii, in 30 de minute ai invatat tot ce trebuie pentru a fi productiv. Foloseste un IDE bun care autoindenteaza cum trebuie. (VSCode/IntelliJ) Practic iei un proiect si il faci, nu trebuie sa stii python in special. Python are avantajul ca are multe librarii foarte bune. Cel mai simplu te uiti doar la un coding style guide/un proiect popular de pe github cand scrii cod de python si e destul sa intelegi ce si cum. Cauta un style guide (PEP8) si citeste-l.

In experienta mea greu gasesti proiecte interesante fara a fi o firma indiferent de limbaj. Cele mai multe proiecte de aplicatii non-enterprise (adica nu Java/.Net) sunt pe python/golang/typescript/javascript/C#/C++. Dupa orice altceva deja e exotic sau pe o nisa, php pe ecommerce, swift pe iOS, kotlin pe android (kotlin e un limbaj interesant si in alte locuri).

Ceea ce mi s-a recomandat de foarte multi si recomand si eu e sa inveti un limbaj ‘real’, adica Java, C++ sau C# fiindca sunt atat de multe solutii facute cu ele incat nu ai cum sa le eviti. (nu neaparat ca sa programezi in ele ci sa intelegi de exemplu ce sunt generics, cum se scrie un test in selenium, cum arata o aplicatie facuta 80% din anotari la clase si factory-uri, cum compilezi o aplicatie/librarie de C#/C++ in visual studio, cum decompilezi/faci debugging in assembly)

Un mic pont: Daca esti pe windows 10 activeaza WSL, instaleaza ubuntu, fa update la ultimul windows si ai o extensie de WSL Remote in Visual Studio Code, ceea ce iti permite sa rulezi python direct intr-un VM de linux cu debugging si acces la fisiere sau terminal din VM in VScode. (practic asta era cea mai mare problema pe Windows cu python, e mai mult gandit pentru linux, dar acum cu vscode si wsl e alta viata)

3 Likes

Hai sa o lasam mai moale cu afirmatii gen in 30 de minute inveti tot bla bla bla !

8 Likes

Da un exemplu de python ce nu l-ar intelege in 10 minute de google-uit cineva care a scris php in ultimii 2 ani. (nu din cauza algoritmului) Sintaxa e engleza, deschizi documentatia/ un proiect de referinta de pe github pe ecranul secundar si nu cred ca nu e destul sa faci ce iti propui.

Nu am zis ca un programator care scrie php nu intelege cod scris in python

1 Like

Nu inveti ‘tot’, dar suficient cat sa incepi sa scrii cod in el si chiar suficient ca sa scrii un program relativ simplu. Cat iti ia sa lecturezi pe-aici: https://www.w3schools.com/python/default.asp ?

2 Likes

Mi-am băgat nasul puțin in Python, nu pare greu deloc de învățat dar cred ca aman puțin migrarea din simplu fapt ca dacă as trece la alt limbaj, greu as găsi proiecte interesante fără un portofoliu solid.
Vreau sa fac aceasta schimbare din simplu fapt ca nu prea mai găsesc proiecte interesante pe php

1 Like

Lasand la o parte comparatiile (subiective, deseori) intre php si python, programatorii php sunt printre cei mai prost platiti dintre programatori.

1 Like

As zice ca sunt prost-platiti pe meritate. Indianul meu iarasi a dat commit la cod netestat si care nu mergea (nu a inclus un tabel in query dar cerea datele din el). Daca ar fi rulat codul si o singura data ar fi vazut eroarea, dar nu, asa ceva nu se face de un programator cu 10+ ani experienta (dupa cum se intituleaza). Ma rog, si eu ma laud cu peste un deceniu de experienta, dar nu cred ca am dat commit la ceva fara macar o verificare de 5 secunde.

1 Like