Mirajul IT din România: Chiar dacă salariile au crescut în ultimii ani, sunt

Mirajul IT din România: Chiar dacă salariile au crescut în ultimii ani, sunt încă sub jumătate faţă de Germania - Analiză

Peste 77% din veniturile industriei au fost generate de clienții străini, ajungând la 3,5 miliarde de euro în 2018, în timp ce companiile româneşti au generat venituri de un miliard de euro. Contribuția clienților interni la venituri scade în fiecare an și se estimează că va fi de aproximativ 20% în 2021, respectiv de 1,4 miliarde de euro.

Omisiune sau rea-voință, dar salariile alea la jumătate față de Germania sunt motivul pentru ăia 3.5 mld € veniți de la clienții străini. Ar fi interesant de văzut aceeași statistică aplicată la DE: ce venituri au adus clienții străini, ce venituri au adus companiile nemțești.

3 Likes

Mda. Iarasi comparatii aiurea Romania - Germania. Romania e pe la nivelul Africii, dar hai sa comparam cu tari dezvoltate…

4 Likes

Chiar daca am lua de bune cifrele din articol, nu spune nimeni ca un developer in Romania duce o viata mai buna decat unul din Germania (ma refer strict la puterea de cumpare).

1 Like

Mie articolele astea legate de nivelul de salariu nu-mi zic mai nimic. Sunt n’spe feluri de tehnologii in programare, nu mai zic de experienta, de oras, etc.

Si daca ajungi sa-l iei pe Ion din Romania si John din UK ca 2 programatroci cu acelasi nivel de experienta si skill-uri, toti trebuie sa te intrebi, Ion sta in Bucuresti sau in Adunatii Copaceni?
In SUA de pilda stim ca taxele difera de la stat la stat… Si mai tine si de angajator de fapt.

Sau: poti afla ca unul care lucreaza fix in acelasi domeniu de programare ca si tine, il cheama tot kilogrammer, are tot ochii verzi, tot 1.98m inaltime, tot 20 cm, dar cu mai putina experienta si castiga cu 20% mai mult, din varii motive (a fost mai jmecher la interviu, a facut o impresie mai buna, are noroc, angajatorul lui e firma mai buna, etc…)

Deci care e nivelul de salariu de fapt?

Nu poti generaliza. In general sunt de acord ai putea spune ca programatorii castiga mai bine ca alte domenii, dar, programatorii nu sunt singura specie care castiga bine. Aud de beneficii si bonusuri frumusele in unele companii non-IT pe care eu unul nu le-am avut evar. Si nu vorbesc doar de banci. Dar poate sunt eu ghinionist.

Ziceai de Germania. Pai sunt unii programatori nemti care au mers trimisi de firma in SUA mai mult decat eu la Mamaia. Eu nu i-as plange pe nemti deloc. La noi de pilda sanatatea la un spital privat mi se pare foarte scumpa.

Nu cred ca iti dai seama cat de aiurea e sa folosesti cuvantul acela.

3 Likes

Daca te invarti intr-un mediu care reflecta modul in care te exprimi … e pur si simplu trist

M-am invartit intr-un mediu de genul. Eu doar am vrut sa scot in evidenta o realitate. Da, e un punct de vedere, iar cuvantul ala care vad ca a deranjat e cea mai buna etichetare.

Usor dubioase cifrele din articol. Alte studii de piata IT (cel putin cele din orasele mari) pun cam aceleasi valori dar ca salarii nete, nu brute (la care se mai adauga 75% taxe). Pentru o comparatie corecta, in Germania probabil mai au si taxele si contributiile angajatorului peste brutul angajatului, care la noi au cam disparut. Cred ca un lucru cred ca e in continuare sigur: in IT, diferentele sunt mai mici fata de media nationala (salariul mediu e cam de 4 ori mai mic, in IT probabil de 2 ori, ceea ce inseamna ca in alte industrii poate ajunge si la de 6 ori).

1 Like