Mistakes I Made in My First Ember Project

One of the worst things about them is that you can also quickly lose track of what’s going on and become quite unsure about where you should put this new thing you’re trying to do that’s not quite exactly in line with the plumbing of the magic.

Cam asta a fost senzația cam cu orice framework am lucrat prima oară (fie că a fost frontend, fie că a fost backend). De fapt nu cu orice framework, ci cu orice limbaj!

Problema cred ca tine de abordarea tutorialelor/exemplelor. Acestea oferă banalități care nu pot fi legate intre ele. O aplicație nu este o suma de echo-uri sau while-uri. Totul sta in cum le legi , degeaba ai caramizi daca nu ai cimentul.

Ar trebui construit un exemplu complex si apoi orice tutorial sa il urmeze. Stiu de http://todomvc.com/, dar exemplul mi se pare banal

Abordarea pare de foarte multe ori greșită în tutoriale. Se pleacă de la premisa că știi deja anumite lucruri și, cel mai important, că totul merge fără probleme. Am încercat la un moment dat Zend Framework. O grămadă de tutoriale, de articole, de cărți, nicăieri nu scria cum rezolvi dacă nu poți trece de pasul X! Când încercam Rails, urmam instrucțiunile dintr-o carte. Nu se menționa (aproape) nimic de gems, de rake, chiar dacă se foloseau în exemple. Rezultatul? Nici in ziua de azi nu sunt foarte sigur cum se specifică versiunile în gemfile/composer/package.json

Cred că m-am chinuit jumătate de an până am reușit să înțeleg cât de cât Git fără să-mi fie frică să fac un branch nou, un cherry pick sau să rezolv conflicte. Și toate link-urile erau, de fapt, articole enorme, la sfârșitul cărora eram mai nedumerit decât eram la început și, pe de-asupra, plictisit.

Iar asta nu e o problemă în tutoriale per se ci la cei ce scriu respectivele articole. Nu pentru că nu le scriu bine ci pentru că le scriu din perspectiva unui utilizator avansat care se pune în pielea unui începător. Ceea ce înseamnă că multe elemente le consideră atât de basic încât nu merită nici să le menționeze (pe de altă parte, se poate cădea în cealaltă extremă, unde se explică absolut tot, caz în care totul poate deveni extrem de frustrant pentru cei ce au o oarecare experiență).

Pentru a face un ghid bun este nevoie de un echilibru, astfel încât să acopere o plajă cât mai mare a nivelului de experiență.


TodoMVC este bun pentru că, odată ce ai pricepul conceptul din spatele aplicației (foarte simplu de altfel), te poți concentra asupra codului și a diferențelor între framework-uri.

Echivalentul în lumea back-end? Blog-uri, normal! Pentru că tot internetul este un blog imens :smiley:

Echivalentul în lumea TDD? Calculatoare! În lumea OOP? Mașini sau animale Animale. ș.a.m.d.

Toate ghidurile astea se încadrează foarte bine aici:

(imagine furată din articolul menționat aici)