Mitul celor 10.000 de ore

Intenționat sau nu, omiți o chestie foarte importantă: teoria câmpului cuantic presupune (și) cunoștințe avansate de matematică. Ar fi o provocare corectă dacă ar fi lansată pentru niște matematicieni. Care matematicieni vor înțelege unele noțiuni după doar 20 de ore.

Dar hai să facem provocarea asta în domenii în care experiența anterioară exte (complet) irelevantă și vei ajunge la concluzia că în 20 de ore:

  • Înveți câteva acorduri de bază la un instrument muzical;
  • Înveți câteva zeci de cuvinte respectiv cum să formezi propoziții într-o limbă străină;
  • Înveți noțiuni de sintaxă într-un limbaj de programare astfel încât ești capabil să scrii ceva mai mult de un hello world;
  • Înveți să ții racheta de tenis în mână, înveți să nu te duci ca toporul în bazin, înveți să tragi eficient de helcometru etc

Ca idee, știi câte ore de condus se fac în școala de șoferi? Îți zic eu: 30 de ore (cat B). Asta înseamnă că în ora 1 te urci pentru prima dată la volan, în ora 30 ești capabil să manevrezi în siguranță o fierătanie de două tone+ printre alte fierătanii de două tone+.

Și pentru că o ții tu cu fizica computațională & co, ia încearcă să estimezi orele în care ai tocit fizică și matematică, vezi cam cât îți dă.

Sper că ești de acord că după un anumit punct este destul de greu să tragi o linie clară între fizică și matematică și nu doar arunci termeni în stânga și-n dreapta?

6 Likes