Monitor 24` 1080P sau 27` 2k pentru programare/cybersec?

Salutare , vreau sa ma apuc de programat/cybersec , si as dori sa iau un monitor pe care sa il conectez la laptopul din dotare.

Ma intereseaza un monitor care sa fie prietenos cu ochii, buget 1000-1500 RON.

Credeti ca un 24 inci , IPS , rezolutie FHD e suficient , sau sa caut ceva de 27 inci cu rezolutie 2K ?
Placa video a laptopului e un GTX 1060 , ar duce si monitorul cu 2k.

2 Likes

Eu inclin spre cel de 27. Ai mai mult spatiu.

Eu am un Dell de 27, ips pe care l-am luat de pe forum.

3 Likes

Vezi si asta ca sa calculezi Pixels Per Inch. E recomandat intre 100-150 (110) ptr. a vedea clar de la o distanta optima fara a face upscale la fonts/display.
https://www.coolblue.be/en/advice/what-does-the-pixel-density-of-your-monitor-indicate.html

1 Like

27" 2k fara discutie. Singurul detaliu de zis ar fi sa il cumperi de la un magazin unde poti face retur usor pentru ca stiu oameni ce aveau dureri de cap de la anumite monitoare pe IPS. Eu n-am avut niciodata problema asta, dar am mai vazut din loc in loc anumite reviewuri negative datorita problemei astea.

27" (eventual curbat) fara discutie dar vezi ca trebuie sa stai mai departe de el ca sa nu ai probleme cu ochii.

1 Like

E putin 1500 de lei, in fine, la 27 merge un QHD, cauta sa fie IPS, sa aiba picior cu ajustare pe verticala si obligatoriu conexiune USB-C, astfel ai 1 singur cablu care intra in laptop care da semnal, iti da acces la usb-uri si alte porturi din monitor si iti mai si incarca laptopul, ca un fel de docking station. Dell, Philips, Huawei gasesti la banii astia.

1 Like

Mi-am luat eu un dell de 27, ips, qhd, 165hz. Dar parca mai mult imi placeau alea de 24” de la firma. Miscam capul stanga dreapta mai putin :grinning:

Asta ma gandesc si eu . Momentan am la munca un 21.5 FullHD , care mi se pare cat de cat ok . Am avut un 24 dar mi se parea prea mare la cat de aproape stau de el ,gen 50cm.

Acasa il pot amplasa mai la distanta, asa ca un 24 ar merge , dar 27 s-ar putea sa fie prea mare , iar fontul prea mic fara scaling . Cred ca totusi o sa comand un 24 2k , ca marime ar trebui sa fie ok , sper sa nu trebuiasca sa fac scaling datorita rezolutiei .

Pare mare pana te obisnuiesti. Eu care stau acasa pe 2x27 cele de 24 mi se par mici rau.

1 Like

La fel si eu.

Am avut 24" 1080p, e ok, dar de multe ori mi se parea ca parca ar merge mai mare. Am trecut la 27" 1440p si e alta viata, am spatiu suficient incat sa deschid doua ferestre una langa alta si sa nu am senzatia aia de ingramadeala.

La un moment dat m-am gandit sa incerc si de 32", dar ala chiar cred ca e prea mare si iti cam trebuie 4k sa fie totul sharp. E destul de scump un 32" 4K cu 144hz pe IPS. Iar daca te mai si joci ocazional, mai trebuie sa bagi bani si in placa video calumea.

Cred ca la momentul asta, 27" cu 2K e sweet pointul, cel putin pentru mine si clar nu m-as mai intoarce la 24".

Pentru mine FHD nu e de ajuns pentru programare. Idealul meu e de 27-28" și rezoluție UHD (nu folosesc scaling). Prefer IPS ca și tehnologie, însă și VA-urile sunt ok însă aș evita TN-urile. Nu folosesc 2 monitoare, și dacă am două, nu țin decât chat-ul pe cel secundar.

Dacă rezoluția UHD e prea mare pentru tine și trebuie să faci scaling, cred că mai bine mergi pe 2K.

4K cu scaling arata mai bine decat o rezolutie inferioara.

Scaling in ziua de ea (pentru majoritatea programelor) inseamna randarea textului la rezolutie mai mare, nu randarea pe cativa pixeli ca acum 20 de ani apoi marirea artificiala a pozei rezultate.

Sa stiti ca exista monitoare 4k si fara scalare. Cele ultrawide. In modul asta stii sigur ca nu ai probleme cu programele care nu suporta scalare.

Există, dar ca să fie 4k și să nu aibă scalare ar trebui să fie peste 50" diagonală.

Iar la dimensiunea asta monitorul e prea mare și trebuie să stai ceva mai în spate.

Dar te depărtezi prea mult și apoi trebuie să faci scale :sweat_smile:

Sunt interese mari la mijloc… :troll:

Nu chiar. Am avut unul de 34 inch. Ce-i drept, era ff putin sub 4k. Avea 3440px in loc de 3840. Dar in momentul in care l-am cumparat gasisem si varianta 4k tot la 34 inch, dar pretul era ceva mai mare.

https://www.emag.ro/monitor-curbat-gaming-xiaomi-mi-34-wqhd-144hz-4ms-freesync-premium-1500r-121-srgb-color-gamut-display-port-hdmi-bhr5133gl/pd/D9ZVP9MBM/

Scriam ceva și mă gândeam la altceva: pentru 5k fără scaling, e nevoie de monitor de 50". Pentru 4k aș zice că 40" este necesar pentru a sta confortabil fără scaling.

Ai o anumită densitate de pixeli pe cm² optimă. Dacă ai o densitate (semnificativ) mai mare sau mai mică, imaginea devine obositoare.

Treaba asta merge și în sens invers, de aia monitoarele FullHD de peste ~27" sunt cam… uhm… nasoale :smiley:

Chiar și cu ultra wide nu poți[1] sta fără scaling.


  1. când zic poți nu mă refer la tine, Sebastian, ci la un … individ universal. O medie a utilizatorilor, dacă vrei. ↩︎

1 Like

Mi se pare ca multora le e frica de scaling. Aplic si 200% pe unele monitoare iar imaginea arata super. Cand laptopurile aveau 1366x768 iar Apple a venit cu retina display n-au zis toti “wow”?

Ce programe folositi care sa nu se impace bine cu scalingul?

Primul exemplu care imi vine in minte este LibreOffice. Acum 2/3 ani arata oribil daca aveai scalare in Windows.

Acum arata asa, cu scalare 200% (a se vizualiza imaginea la 100%, nu inline in pagina forumului).

De ce?

Putin ambiguu mesajul tau. Desi am inteles ca nu faceai referire la mine, nu inteleg totusi cine are nevoie de scalare la monitoarele ultrawide. Simuleaza 2 (sau mai multe) monitoare full hd care stau unul langa altul.