Mozilla - The web we want

Se pare ca lumea chiar vrea un world wide web in care se pune accentul in principal pe privacy. Unii au pierdut trenul asta de mult.

LE: As fi pus un link stiti voi unde, dar mi-e sa nu exagerez cu self-promotionul :slight_smile:

si

2 Likes

Cât timp link-urile sunt în context nu e nici o problemă :wink:

Ce parere aveti? Hai sa “spark-uim” o discutie similara [1] in privinta asta. Ce logica are incarcarea a 10-20-50Mb de Javascript pentru a afisa doar niste paragrafe de text? In articolul meu despre blogurile WP stiu ca gasisem un blog care avea un homepage de ~25Mb si era doar text/imagini. Generatia trecuta prin orele de noapte pe dial-up unde asteaptai cateva ore sa iei o melodie, nu are nici o problema cu irosirea asta gigantica a traficului? De exemplu, nevasta-mea face in jur de 5Gb trafic lunar pe mobile doar Facebook si Instagram.

LE: vorbesc doar de pagini web aici, nu de aplicatiile web, acolo isi au sensul lor.

  1. https://news.ycombinator.com/item?id=11876451
2 Likes

Din punctul meu de vedere, un site nu ar trebui să depășească 100kb, cu câteva condiții:

  • în dimensiunea asta nu intră anumite scripturi (analytics, facebook, twitter, ads etc);
  • în dimensiunea asta nu intră imaginile;
  • dimensiunea asta ar trebui să fie servită pe mobil.

Să explic: scripturile externe sunt cached. Realist vorbind, sunt șanse destul de mici ca site-ul tău să fie primul pe care intră vizitatorii, astfel încât să nu fie deja cached sdk.js sau ga.js. Nu e neapărat un lucru bun, dar să zicem că astea sunt cantitate neglijabilă (chiar dacă ajungi la ~2-300kb).

Imaginile… depinde de la site la site. De exemplu, nu poți cere unui site de fotografie sau unui site de reviews sa nu pună poze :slight_smile: Se pot optimiza, dar cu greu scoți un raport bun calitate/kb în mai puțin de 100kb/imagine.

Pe mobil oricum ar trebui servit minimum necesar. Ori servești imagini optimizate la sânge ori nu servești minimum necesar.

Dar, în ansamblu, cred că contează foarte mult și cui se adresează site-ul, ce public are etc. Dacă statisticile îți spun că 10% din utilizatori sunt pe conexiune mobilă, poate că nu merită efortul de a optimiza.

Blogul meu are ~400kb pe mobil, ~1Mb pe desktop, iar asta pentru că am ales să afișez câte o imagine/post. Am ales să fac așa după ce am rumegat foarte bine statisticile din analytics. Înainte aveam ~150kb și nici o imagine :slight_smile: După ce am făcut schimbarea asta am observat ceva scăderi la bouncerate, deci aș putea spune că am făcut un schimb bun :stuck_out_tongue:

PS: da, 25Mb e stupid din orice punct de vedere. Multe bloguri de „fashion” practică image dumps și se ajunge lejer la dimensiunea asta…

2 Likes

Cât despe „turning people into products without their knowledge or consent”… aici cred că sunt două chestii la mijloc:

  • TOATE serviciile au un EULA. Toate precizează mai mult sau mai puțin direct că datele tale vor fi folosite. Ce să înțelegem de aici, că oamenii de la Mozilla nu citest EULA?!
  • Când nu plătești pentru un produs, tu ești produsul.
1 Like

Blogul meu (frontpage-ul, restul sunt mult mai mici) se incadreaza in ~400Kb, in functie de cate poze prinde (postez poze de prin calatoriile mele, alternand cu postarile “textiere” cautand un balans intre ele), in care nu este inclus nici un fisier extern.

Nu folosesc Google Analytics, daca am nevoie sa vad ce referreri am, sistemul de blogging imi afiseaza referrerii din ultima zi (se face cleanup automat zilnic, nu se salveaza informatii despre vizitatori nicaieri, ip-uri, ce browser folosesc, who gives a crap) si daca am nevoie sa estimez traficul, o pot face foarte usor, logurile Apache se curata automat zilnic, nu folosesc butoane de sharing (contrar a ce se crede, nu e mai complicat sa sharui ceva daca nu exista un buton “la botul calului” :).

Imaginile comprimate cu pngquant [1] intotdeauna, nu e normal sa ii bagi omului pe gat imagini de 3000x3000 la 12Mb (am vazut cazuri destule) cand le poti micsora automat server side, comprima, etc.

Web fonts folosesc uneori, dar se incarca intotdeauna local si daca vizitatorul nu le doreste, nu le incarca (daca are posibilitatea asta printr-un addon suplimentar).

Iau privacy-ul foarte in serios si imi tratez cititorii asa cum ar vrea sa fiu tratat si eu: suntem niste oameni, nu niste statistici intr-un sistem de analytics.

Pot intelege cum unele site-uri/blog-uri ajung la peste 10Mb dimensiune, unii nu au cunostinte si practic sunt doar niste redactori (nu ca ar fi ceva rau aici). Dar cred ca trebuie sa existe mai multa responsabilitate decat “nu ma pricep frate, eu doar scriu si atat”.

Chestia asta cu EULA si Terms of Use e cu dus si intors. Poti sa nu accepti acei termeni, dar ce te faci cand compania respectiva detine monopolul? Ce alternative ai? Iar chestia cu “produsul”, un prieten o spunea putin modificat si mai … empiric: Cand nu platesti pentru un produs, tu esti cel scos la produs.

  1. https://pngquant.org/

LE: am observat ca atunci cand nu stii cati vizitatori ai pe site/blog, esti mult mai natural in scris. Daca stii ca astazi ai avut 10k vizitatori, probabil ca deja te gandesti la cum poti maine sa ai 15k, si ce articol sa faci, si pana la urma poate aparea writer’s block. Daca nu stii, scrii pur si simplu pentru placere. A ta si a cititorului.

1 Like

Pot da eu cateva statistici, poateajuta la ceva… :smiley: .
Am 1380GB pe 233 zile(de pe la sfarsitul lui octombrie), download si upload. Adica o medie de 5.70GB pe zi (171 pe luna)pentru browsing daca scad 50GB alte softuri, desi 50GB sunt multi tinand cont ca nu prea folosesc altceva. Asta in conditiile in care sunt pe youtube zilnic si ma uit destul de mult.

Pe mobil am tot 5Gb pe luna din care 2Gb Chrome, vreo 700MB softuri muzica, 300MB Gmail, 500MB Google Play, 200MB Pinterest, Waze si altele… dar nu folosesc retele de socializare.

Deci ideea expusă în clip este - chiar și pt. southpark - atât de grețoasă încât inclusiv etalonul suprem Quentin Tarantino s-ar scârbi de ea. :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 Like