Munca remote prin infiintare de SRL cu un un unic client din afara. Riscant?

Situatie: Detii un SRL si prestezi servicii pentru un singur client, care e din afara UE. O parte din banii incasati din contract ii scoti prin salariu, cealalta prin dividende.

E ceva neinregula cu asta dpdv legal? Poate fi considerat angajare mascata atata timp cat banii se iau si prin salariu? Sau ca sa dispara orice dubiu trebuie incasati toti prin salariu?

Mai mult context: am gasit o slujba full time remote si mi-au facut o oferta destul de buna, dar as vrea sa fiu sigur ca nu voi avea probleme legale inainte sa fac pasul asta. (nu vreau sa fac PFA)

As fi interesat sa aud pareri in special de la oameni care au fost in situatia asta si au avut controale.

1 Like

Ești 110% corect. Aduci bani în țară și plătești taxe și consumi cu ei :slight_smile:

Acuma mai serios, e chiar ok, mai ales că e client extern, nu te controlează nimeni cât timp nu depășești 100k pe an, și nici atunci.

6 Likes

Nu e nici o problema daca e facut prin SRL (sau chiar PFA, dar eu recomand SRL).
Motivul a mai fost discutat pe aici, nu indeplinesti criteriile pentru a putea fi considerata salarizare mascata.

Pur si simplu pentru ca nu e.

1 Like

si cum te-ai angaja ma rog, sa isi deschida ala firma in ro, doar ca sa te angajeze pe tn

E mai mult riscant din punct de vedere al business-ului avand in vedere ca ai un singur client. Un srl presupune diverse alte taxe si in plus se inchide greu iar daca din diverse motive clientul tau nu mai plateste sau inchei colaborarea cu el vei fi pus intr-o situatue financiara dificila pana gasesti altceva. In plus pe srl vei plati impozite la salariu dar si la ridicarea dividentelor. Nu zic ca un srl nu e o idee buna dar nu stiu daca merita la scara mica.

1 Like

Nu poti sa te concediezi pe tine, daca ramai fara client? in afara de taxele de salariu ce alte taxe? Si de ce ar fi greu de inchis, daca nu ai datorii de platit?

Hmm, SRL-ul pare cel mai safe IMO. E o separare foarte clară între cele două entități - persoana fizica și persoana juridică a SRL-ului, poate fi suspendat la nevoie, e ft avantajos dpdv al taxelor, e bine înțeles la nivel global (spre deosebire de struto-camila PFA), etc.

Otoh, eu nu sunt de acord că nu e angajare mascată. Cel puțin că idee - the spirit of the law, and not the letter of the law. Dar in principiu, daca lucrezi doar pentru un client, și ești cu ei pe termen lung, și lucrezi cot la cot cu ceilalți angajați și ești tratat ca și ceilalți angajați, ești de facto un angajat. Bine, nu exista cadru legal pentru situația descrisă (entitate juridică în US cu angajați în RO) așa că nu ai de ales, și nu o sa fie probleme că SRL.

3 Likes

E legal, folosim mulți această formă de colaborare.

Dezavantaje:

  • dacă iei zile libere nu sunt plătite (Dar poți compensa asta din factură cu un rate orar mai mare dacă găsești un client de acord cu asta)
  • dacă te îmbolnăvești nu mai primești un leu
  • trebuie să folosești echipamentele tale (nu mereu, unii îți trimit echipament din cauza ISO și fiindcă vor să te supravegheze)
  • ai ceva bătaie de cap cu firma dacă nu vrei să arunci banii pe un avocat
  • statul român își bate joc de orice interacțiune cu cetateanul (vezi ANAF, ONRC, ITM)
  • costuri cu banca
  • statul nu te acoperă dacă clientul nu te plătește, de aceea merită să lucrezi cu un third party/escrow, dar îi mai ia clientului chiar și 100% din rate-ul tău, deci doar pe proiecte mari vei găsi oferte de genul)

Eu sincer nu îți recomand să te angajezi fiindcă cel mai periculos e ITM-ul și nu merită. Mai bine te împrumuți la cămătari decât să te angajezi pe salariu minim, excepție dacă mai angajezi ceva oameni și ai om dedicat pentru angajați.

Avantaje:

  • salariu chiar și de 5-10x mai mare, poți avea inclusiv mai mulți clienți fără repercusiuni legale ( nu poți avea clauză de fidelitate tocmai fiindcă nu ești angajat )
  • îți poți încheia ce asigurări vrei
  • srl-ul îți dă un paravan de protecție dacă nu dai faliment din cauza deciziilor tale
5 Likes

Mersi de raspuns.

Eu sincer nu îți recomand să te angajezi fiindcă cel mai periculos e ITM-ul și nu merită. Mai bine te împrumuți la cămătari decât să te angajezi pe salariu minim, excepție dacă mai angajezi ceva oameni și ai om dedicat pentru angajați.

Nu m-as angaja pe salariu minim in niciun caz. Eu ma gandeam jumatate din banii din contract sa se duca pe salariul meu(cu tot cu taxele date statului). Iar cealalta jumatate i-as scoate prin dividende. Am mai auzit sfaturi sa iti dai minim sau chiar sa nu te angajezi fiindca administratorul poate presta servicii la firma, dar eu vreau sa fiu safe. Ma inspaimanta ideea de a sta prin procese pt evaziune.

Crezi ca in situatia in care nu e minim salariul as fi ok?

Nu faci evaziune daca nu ai niciun angajat si repartizezi trimestrial profitul. Recomand sa vorbesti cu contabil cu experienta. Nu de alta, dar daca te iei doar dupa ce “ai auzit”… poti sa o dai foarte usor in paranoia.

7 Likes

Eu nu cred ca nici in spirit, in alte tari ideea de contractor e bine inradacinata, adica angajeze pe cineva pt un proiect anume, cat tine, 1 an, 2, etc. si apoi gata, ca un mercenar, iar omul stie ca poate fi dat afara de azi pe maine, ca nu are nici o sansa la avansare, nu are concediu, termen lung nu inseamna 1-2 ani, e 10+, de fapt in Franta maximum iti permite legea sa ai un contractor 3 ani, mi se pare rezonabil.

1 Like

Cumva citesc ce scrii tu ca si cum “nu esti de acord cu mine”, dar exemplul pe care il dai e destul de pe langa ce ziceam eu :slight_smile: :man_shrugging: Adica dai o definitie clasica a contractorului.

Pe cand eu vorbeam situatia in care:

  • Un dev se angajeaza la o companie straina via un SRL din motive logistice. Cum ar fi ca acea companie nu are entitate juridica romana. Dar alminteri este tratat ca orice alt angajat.
  • Un dev se angajeaza la o companie via un PFA/SRL pentru “optimizarea taxelor”. Dar, din nou, este tratat de facto ca oricare alt angajat.

In ambele situatii se poate respecta la litera legea, dar mentin ca nu si spiritul ei. In fine, not the hill to die on, dar de exemplu UK/DE/FR/etc taxele sunt tot pe acolo ca angajat vs contractor. Pe cand in Romania (si alte tari din Europa de Est), este mult mai avantajos dpdv fiscal varianta B2B.

nu e “tratat ca orice alt angajat”, e tratat ca un contractor, nu o sa ii dea nimeni pozitie de leadership si foarte posibil sa fie o limita de timp in tara aia eg 3 ani, deci e angajat cu un anumit scop temporar, nu o sa avanseze, nu are asigurari, concediu etc.

Si in romania e mai avantajos practic, teoretic nu, pt ca nu contribui la pensie, de acolo vine diferenta, restul, 6% CAS se anuleaza cu impozitul pe dividente. Daca ar pune si contribuie la CASS pt dividende, ar fi acceasi bani,

De fapt politicienii stiu ca multi o sa treaca pe srl/pfa daca scot reducerea de impozit, si sunt constienti ca un IT-ist contribuie la pensie ca 5 angajati salariu minimun, si mai stiu ce teapa o sa isi i-a IT-ul peste x ani, deci the joke is on us, nu ne dau ei scutire din marinimia lor, totul e pragmatic.

2 Likes

Aici putem avea o discutie mai filozofica, de ce ai contribui pentru pensie din moment ce tu nu vei avea o pensie asigurata de stat?

Practic toata pensia pe care o vei avea e pilonul 2 + 3 + economiile si investitiile tale. Poti sa iti pui singur bani deoparte, investesti constant intr-un index fund diversificat in euro (Vanguard FTSE All-World - VWCE) si rezultatul va fi mult mai bun fata de ce iti va oferi vreodata statul. Astfel, o simulare simpla in care doar o mica parte din ce platesti in prezent pentru asigurari sociale luna de luna ne arata ca investind sume modice avem acces la o rentabilitate mult mai buna fata de ce face statul cu banii tai.

O problema a sistemului de pensii private actual e si ca “agresivitatea” investitiilor e aceeasi indiferent de varsta pe care o ai, cand esti la 25 de ani iti permiti mai mult risc si poti sa ai mai multe actiuni deoarece esti la 40 de ani de pensionare, nu ar trebui sa ai acelasi portofoliu ca o persioana la 65 de ani care se pensioneaza peste o luna si care ar trebui sa aiba aproape toate investitiile in instrumente financiare mai sigure (obligatiuni).

1 Like

Cred ca putem cadea de acord că eu fiind la aproape 30 de ani nu o să văd un leu din banii de pensie pe care îi platesc acum.

Mai mult ca sigur nu apuc cei 70 de ani (varsta reala de pensionare din viitor), parintii mei au murit înainte de pensie, doar bunicii au ajuns peste fiindcă tot ce mancau era din gradina si cat de cat natural. Varsta de pensionare reală, adică varsta de om activ fără boli cronice e de sub 60 de ani în România, cine ajunge la pensia de limită de vârstă deja ajunge direct la casa de batrani la noi. Sunt foarte mulți alcoolicii care la pensie sunt legumă.

Ca și angajat în România nu ajungi tu la pozitii de leadership pe merit. La o firmă de outsourcing managerii sunt din grupul de prieteni ai sefului, celorlați manageri, nu ajungi tu ca orice programator să conduci firmă.

Poți să ai un cuvânt de spus ca și un angajat important, dar nu înțeleg cu ce te încălzește dacă primești de 3-5x mai puțini bani ca să poți face asta. La o companie de outsourcing iar ai riscul ca și angajat ca șeful să îți ceară să lucrezi la un proiect cancer si nu îl poți refuza fiindcă nu mai ai mărire. Dacă se întâmplă asta (si se intampla) riști să te arzi si sa nu ii pese nimanui și să nici nu stii nici un skill de freelancing, de vanzare, de cautat clienți, de cum lucrezi ca și contractor ca să îți dai demisia.

Partea bună ca și angajat e că dacă dai de cancer (boala) de exemplu poți sta ani în concediu medical.

Din viata, intre 20 si 50 de ani poți chiar trai cu puțin noroc, după esti pe damage control. Dacă ai gene bune poți să faci câte ceva și după 50 de ani, dar o sa fie tot felul de probleme. De exemplu te duci în fiecare săptămână la terapie ca să nu te doară teribil spatele cand stai jos.

După 40-50 de ani se merită să fii angajat dacă nu ai reușit să ai afacerea ta ( Cine te mai angajează?), dar in rest daca există alternative, pentru majoritatea sunt mai bune.

4 Likes

Vad că e și o oarecare neînțelegere aici a cum e treabă cu pensiile de la stat.

Pilonul 1 e destul de asumat “nu o investitie”. CAS-ul de acum se duce direct să plătească pensiile actuale. Nu e un hack, nu e o măsură temporara, e așa by design. Nici nu avea cum să fie atlfel :man_shrugging: Pensii in RO sunt de 100+ ani, fonduri index și teorii de portofoliu de prin anii 70, iar statul român le poate folosii de prin anii 2000ish. Mai mult, sunt mecanisme de genul “pensie garantata indiferent de cat traiesti”, pensii de handicap, etc. Pe cand pilonul II sau III sau “investii pe cont propriu” nu au astfel de functionalitati. E o parte importanta de social in ecuatie, si nu doar maximizarea outcome-ului pentru un individ sau altul.

Sure, ar fi bine ca ce exista sa fie ingrijit mai bine, sa fie mai putina ineficienta in sistem, si procentul ala de “investitie” sa fie mai mare. Dar argumente de genul “as putea ca individ sa am un return mai bun decat ce imi ofera statul” sunt putin pe langa. Clar ai putea, dar nu asta era obiectivul.

3 Likes

Angajare mascată = prestarea unei activităti dependente ca o activitate independentă (ăștia sunt termenii folosiți în Codul Fiscal).

Codul Fiscal, art. 7:

  1. activitate independentă - orice activitate desfășurată de către o persoană fizică în scopul obținerii de venituri, care îndeplinește cel puțin 4 dintre următoarele criterii:
  • 3.1. persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului și a modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru;
  • 3.2. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți;
  • 3.3. riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea;
  • 3.4. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară;
  • 3.5. activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității;
  • 3.6. persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare și supraveghere a profesiei desfășurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective;
  • 3.7. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condițiile legii;

Ca să nu ai probleme, trebuie să fii atent ca activitatea desfășurată să îndeplinească 4 din criteriile de mai sus. Trebuie să fii atent la termenii contractului.

2 Likes

Nu am spus ca pilonul 1 e o investitie, evident acesta sustine doar pensiile actuale, nici macar in totalitate pentru ca statul trebuie sa se imprumute constant pentru asta.

Legea pensiilor spune asa:
" Art. 2. Sistemul public de pensii se organizează şi funcţionează având ca principii de bază […]:

c) principiul contributivităţii, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se în temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite;”.

Ori tocmai acest principiu nu este respectat, tu si eu nu vom primim aproape nimic, desi am contribuit la acest sistem.

În general sunt de acord cu ce spui tu pe forum, dar aici mă surprinzi.
Poate ai o moștenire genetică care știi tu că n-o sa te lase să trăiești mai mult, că altfel n-ai niciun motiv să o mierlești până în 70 de ani.

E posibil să trăiești mai mult și fără să crezi, dar sfatul meu e să te mai documentezi despre medicină, știință și antropologie.
Nu te lua după ce cred unii despre ei înșiși, ci urmează-ți calea ta.

Am 43 de ani și nu văd de ce nu as trăi 100 de ani, care este și ținta mea dealtfel.
De accidente să mă feresc.

Dar chiar și așa, nu îmi fac planuri în legătură cu pensia, oricare ar fi ea.

2 Likes

In ce sens? Că nu mai prindem vârstă de pensionare? Că o să primim foarte puțin dacă prindem vârstă de pensionare? Nu înțeleg cum nu se respecta tho principiul. E extrem de general.