NDA-uri, le semnati?

Multi de pe aici suntem freelanceri, nu se intampla ca sa nu vina din cand in cand cate un client cu viitoarea retea sociala alaturi de un NDA de semnat.

Cum procedati, le semnati? Semnati doar la proiectele de o “anumita” suma?
Teoretic inca n-ati auzit ideea de baza, deci n-o sa stiti pentru ce semnati.

1 Like

ideea in sine nu are nici o valoare daca nu are si o implementare practica si buna… deci pana nu stiu ce am de facut si in ce consta ideea nu semnez nimic… semnez doar dupa ce stiu toate detaliile si clientul e de acord cu pretul si timpul de executie.
cei care vin cu chestii “am o idee de milioane dar pana nu semnezi nu iti spun detalii” aia pot sa fuga si sa faca ceva cu ideea lor… fara implementare profesionala idea lor nu valoreaza 2 bani… iar daca le ia cineva ideea si o implementeaza inaintea lor, asta e, ghinionul lor, trebuie sa gaseasca oameni ca sa le implementeze idea la un nivel mai performant ca la concurenta si atunci ideea lor va valora mai mult si va merita acel nda semnat

2 Likes
  1. Semnarea unui NDA nu te obligă să începi proiectul;
  • Fiecare are dreptul să-și protejeze ideea cum poate;
  • În plus, sunt cazuri în care clientul tău este un subcontractor iar prin NDA-ul respectiv se asigură doar că nu îți vei pune proiectul în portofoliu;
  • Dacă e un client nou, e de înțeles, că încă nu există vreun fel de încredere la mijloc;
  • Dacă e un client cu care ai multe proiecte și încă te mai pune să semnezi NDA-uri (mai ales dacă este situația de la punctul trei), cel mai probabil nu are încredere în tine, situație care ar trebui să-ți dea un pic de gândit.
4 Likes

NDA-urile & stuff around au inceput sa fie noul mod legal de sclavagism. Sa zicem ai o specializare mai ciudata (in care nu sunt multi buni). Vin baietii si te pun sa semnezi chestia asta. Prin linia X la pagina Y o sa vezi ca ai si o clauza de loialitate in care nu ai voie sa lucrezi pentru niciunul din clienții lor sau competiția lor. Iar dacă au clienți pe majoritatea din field-ul tau (iar daca firma este una de outsourcing, se intampla des asta), esti obligat sa iei proiectul cu ei pentru ca nu altcineva nu te mai poate angaja.

Cele de mai sus nu sunt închipuiri :smile:

3 Likes

NDA e prea generic. Depinde ce scrie in el. Unele chestii sunt de bun simt, altele nu.

1 Like

Clauzele non-compete sunt ilegale in legislatia noastra (fara sa primesti nici un ban). Nimeni nu poate sa-ti interzica sa lucrezi intr-un domeniu anume doarece intra in contradictie cu legislatia muncii (care e prioritara in acest caz independent de ce anume scrie in contract).
http://www.codulmuncii.ro/en/title-2/chapter-1/article-21/page-1
Ele sunt limitate geografic si de asemenea trebuie sa fii platit pentru perioada in care nu poti lucra in domeniul respectiv.

6 Likes

Ai dreptate in ceea ce priveste legislatia Romaniei. Cand semnezi cu firmele mari din afara o sa vezi ca scrie unde se vor rezolva litigiile. De obicei aceste contracte nu funtioneaza sub contracte de munca.

1 Like

Si tocmai ce eram pe skype cu un client si…

1 Like

Pe durata contractului, garantez confidentialitatea. Dupa contract, pentru toata munca platita integral. Nu include informatii publice.