Never Ever Again - windows update in timpul unui proiect major (mi-a crapat tot). Aveti grija!

Lesson learned. Nu mai fac in viata vietilor update la Windows decat intre proiecte. De ce?

Pentru ca tot setupul de programe si preferinte facut cu migala in luni si luni s-a dus pe apa sambetei. M-am chinuit minim 10 ore cu tot felul de comenzi si tehnici sapate din toate colturile internetului si…nimic. Nu tu restore, nu tu bootrec, nu tu diagnose and repair, nu tu nimic.
“Reboot and select a proper boot device”.
Ah, si cand a crapat a zis sa-mi ia si ce aveam prin Pictures, Documents, etc asa ca nema recuperare by hand cu Hiren Boot sau PE recovery.
Reinstall, reinstall cu multe lacrimi de crocodil australian.

Aviz amatorilor (e update-ul asta masiv, may 2020)!
Io’ unul ii fac updates acum ca nu mai am ce pierde si-i dau freeze la updates pe viitor pana ingheata iadul.

Mi-a venit mie sa fac semnul pacii catre windows ca si Linux catre Nvidia da’ am zis mai bine sa ma plang aici.

PS: Iamntz, io-te de-aia o tin cu linux in sus si linux in jos. C-o fi el mai clunky la UI si usability, ca te chinui oleaca sa instalezi monitoare multiple - da’ macar nu-ti da perverse din astea de pe targu ocnei.
:grinning:

312514_welcome-to-windows-10-16285877 9be

4 Likes

Faci restore din backup…

1 Like

Asta se poate intampla oricand pe orice sistem de operare.
Intrebarea e cat de bine suporta sistemul de operare un restore dintr-un backup si nu f**e chestii chiar si atunci, Windows fiind popular pt. asta.

3 Likes

Eu am avut noroc :slight_smile:

2 Likes

Man, nu merge prea bine asta cand e vb de preferinte si setari programe. Or fi ele salvate in backup (alea din AppData) dar copy/paste-ul direct nu merge decat rareori. Oricum programele din Program files clar nu merg doar copiate ptr. ca fara entries din registri n-o sa mearga sau o sa mearga prost.
Deci vrei nu vrei trebuie s-o iei de la capat cu instalatul a un miliard de chestii si umblatul la setari/preferinte.

On the bright side am o scuza sa fiu mai lean and mean si sa nu mai instalez chestii care n-au treaba cu proiectul curent - si e si senzatia aia de prospetime cand instalezi un Win nou. :slight_smile:
Vb. alora de la Monthy Python, always look on the bright side of life.

Învăț linux de când lumea folosea plain Debian aproape 2 decenii în urma și totuși am o dependenta de visual studio pe care vreau sa o elimin prin visual studio Code.

Mersi de avertizare.

Aparent nu l-am primit încă. De obicei încerc să stau la zi cu update-urile, dar acum că ai zis… o să fiu precaut :crossed_fingers:

În aceiași situație. Dacă Adobe ar fi drăguți să scoată și ei o versiune de Lightroom pentru Linux n-aș mai ține Windows pe nici un device. Tot caut alternativă, dar nimic OK până acum :slightly_frowning_face: Iau în considerare din ce în ce mai mult varianta cu VM cu Windows pentru Lightroom.

2 Likes

RawTherapee e relativ ok pentru urgente.

2 Likes

@edu Mersi de sugestie, nu știam de el. Tocmai ce l-am încercat. Din păcate greu de utilizat (durează aproape un minut să deschidă o imagine de 61MP raw). O să-l urmăresc în continuare, poate rezolvă problema cu update-uri.


Pentru cei curioși, Microsoft are deja o listă cu probleme pe care le investighează în legătură cu Windows build 2004: https://docs.microsoft.com/en-us/windows/release-information/status-windows-10-2004

Pentru mine problemele de bluetooth, thunderbolt dock și nvidia drivers sunt motive suficiente să amân :grimacing:

Well aparent munca ta NU valoreaza 130Lei/an ($30) cat costa un soft de backup care poate sa iti restaureze sistemul (TOATE setarile incluse)
Sau o bere d-aia buna /luna (11lei)

1 Like

Windows e un căcat, așa ceva nu s-ar întâmpla niciodată într-un ecosistem închis și controlat, cum este Mac:

Sau liber, cum e Linux


Am instalat update-ul din primele minute de când a apărut (nici nu apăruse în Windows Update, a trebuit să descarc Updater Tool) și am avut fix două probleme: un monitor arăta niște artefacte dubioase (inițial credeam că-i placa video) iar F.lux avea momente în care nu mai știa pe ce lume e.

OS-ul meu e instalat în 2013 și de atunci am tot trecut prin toate update-urile, inclusiv schimbat vreo 3 ssd-uri și upgrade major la hardware (practic am schimbat TOT, inclusiv am migrat de pe Intel pe AMD).


Macrium Reflect, imagine zilnică la disc-ul de boot, stick usb cu recovery, backblaze care face backup (inclusiv) la imaginile de disc. Trebuie să se alinieze planetele EXTREM de nasol ca să pierd date mai vechi de câteva ore…

Am patit la un un update Mac de mac sa mi se f***t partitia. Noroc ca am putut imprumuta un laptopul temporar (au trecut vreo 6 luni)

Totusi, mac e mult mai stabil

1 Like

Am patit si eu. Nu s-a f***t, dar a trebuit sa ma chinui putin ca sa-l fac sa booteze din nou.

1 Like

Eu “administrez” peste 150 statii cu Windows 10 si nu am avut nicio problema in ultimii 6 ani.

De ce nu am avut probleme:

  • Niciunul dintre useri nu are credentiale de administrator;
  • Am o perioada buffer de 30 zile intre update release si update install; in toata perioada asta, mai ales la release-uri majore, afli la ce sa te astepti;
  • Plan de backup si restore gratuit de la Veeam; include TOT, inclusiv preferinte/ profiluri/ whatever;
  • Plan de backup si restore a fisierelor (inclusiv versionare) pe NAS (gratuit) si redundanta online pe OneDrive (platit).

Cu putina rigurozitate, nu cred ca poti avea probleme atat de mari. Dar daca dai install la primul prompt de updates, atunci pari adeptul you only live once, mai ales cu Microsoft.

6 Likes

si pe mine m-a deranjat rau, tocmai ce imi facusem pc-ul si mi-am mutat toate proiectele pe el, m-am pus pe munca si dupa cateva zile s-a decis sa isi faca update. am zis bine, cat poate sa dureze, oricum voiam sa ma duc sa ma culc. a doua zi pornesc pc-ul. dupa ce ma loghez trec 5 secunde si mi se blocheaza imaginea pe pc. sunt aproape sigur ca e pentru ca a instalat driverul gresit pentru placa video, cand dadeam clic dreapta pe desktop imi aparea “amd firepro settings” in loc de “amd radeon settings”. am intrat in safe mode, degeaba, nu puteam sa sterg driverul. pana la urma am facut system restore, slava domnului a mers. mai incolo am instalat may update manual si acum a mers. nu stiu de ce, e un mister.

Ca utilizator foarte multumit de Mac, pot spune ca am blocat auto-update pentru ca ultimul a esuat din lipsa de spatiu. Nu ma asteptam sa nu functioneze, dupa ce atatia ani nu am avut probleme cu el. Asa ca sa ii las pe altii sa testeze 6 luni pana fac un update.

1 Like

Ca developer, să nu am credențiale de administrator, aș pune o bombă în firmă. Că merge Windowsul la 150 de utilizatori oarecare, este irelevant.

1 Like